Мелани Браун, бивш член на Спайс Гърлс, споделя, че решението на певицата да говори открито по темата с насилието, ѝ е дало смелост да действа

Александра Топинг за в-к Guardian

25 май, 2023г. 

“Водех живот на смърт. Не съществувах”, твърди Тина Търнър за насилието и тормоза, които е изпитала по време на първия си брак. “Но оцелях. И когато излязох от връзката, излязох наистина. И не погледнах назад.”

Куражът на Търнър и волята да проговори за домашното насилие, което е изживяла, предизвикаха вълна от почитания и благодарности след кончината ѝ в сряда, след като защитници на каузата и сървайвърки асоциират певицата с огромно вдъхновение. 

Търнър, която почина на 83 години в дома си в Швейцария след дълго боледуване, става една от първите популярни личности, които заговарят открито за домашния и финансов тормоз, след като издава без притеснения свой музикален запис за връзката, продължила две десетилетия, с певеца и автор Айк Търнър. 

През болка и радост, Тина Търнър пренаписва себе си в поп историята отново и отново | Алексис Петридис

Мелани Браун, бившата Спайс, която подробно описва своя собствен опит като сървайвър на домашно насилие през 2018 г. в книгата “Брутално откровена”, твърди, че певицата и е дала кураж да проговори.

“Тя беше единственият човек в целия свят, за който можех да се сетя, че е проговорил за домашното насилие толкова красноречиво,” споделя Мел Би. 

Браун, която е и лице на “Помощ за жените”, споделя, че е имала възможност да гледа “Тина: мюзикълът за Тина Търнър” в Алдуич Тиътър в Лондон във вторник и била трогната до сълзи, след като присъстващите са дарявали за организацията, благодарение на представлението. 

“Тя даде на мен, както и на много други сървайвърки, надежда, че животът продължава и през белезите, раните, посттравматичния стрес и спомените –  можеш да живееш живота си всеки ден, знаейки, че ще става по-добре.”, казва тя. 

Когато Търнър решава да заговори на журналиста Карл Арингтън от сп. Пийпъл през 1981 г., тя прекарва години в музикалната пустош; пее в Лас Вегас, където се мъчи да убеди звукозаписните компании, че може да се справи като соло артист, след като напуска Айк през 1976 г. 

Тя разказва пред списанието, че Айк я е подлагал на дългогодишен тормоз, насилвайки я да гледа секс представления в бордей през първата им брачна нощ, пребивайки я с разширител за обувки, докато е била бременна, и хвърляйки вряло кафе към нея. 

Двойката сключва брак през 1962 г. и по думите ѝ пред сп. Пийпъл, най-накрая е успяла да напусне Айк, докато двамата са били на турне в Далас през 1976 г., избягвайки с “36 цента в джоба и кредитна карта”. 

“Напуснах горда”, описва момента, в който си е тръгнала. “Почувствах се силна. Почувствах се като Мартин Лутър Кинг.”.

Търнър пише за травмата от брака си в първия от трите си мемоара, “Аз, Тина”, като навлиза в темата отново през 1993 г. в биографичния филм “Какво общо има любовта”, както и в “Тина: Мюзикълът за Тина Търнър”. 

Мюзикълът си партнира с организацията “Убежище” през 2021 г., за да отбележи 50-годишнината от първия в света благотворителен кризисен център; гала пърформанс през 2023 г. пък подкрепя работата на “Помощ за жени” преди 50-годишнината на фондацията. 

Според Фара Назир, директор на “Помощ за жени” (“Women’s aid”) “Търнър показа, че жените, оцелели от домашно насилие, могат да бъдат невероятни, силни жени и да построят наново живота си и този, за който мечтаят”. Тя добавя: “Няма как да бъде подценен ефектът, който жени като Тина имат върху домашното насилие.”.

Директорката на “Убежище”, Рут Дейвисън, твърди, че историята на Търнър е история за устойчивост и феминистично овластяване. “Тина доказа, че има живот след насилието, тя олицетворява това да се надигнеш от прахта и да бъдеш сървайвър”. 

Певицата плаща цената за това да заговори за преживяната травма. Ти Джей Мартин, ко-режисьор на едноименния документален филм на HBO  от 2021 г., “Тина”, казва, че той и Дан Линдзи са използвали предишни кадри, в които тя говори за тормоза, знаейки, че това все още е кошмарно изживяване за нея. “Ние бяхме изключително наясно, че това е нещо, върху което тя все още работи”, казва той в онзи период. Но по време на кариерата си, която продължава повече от половин век, в която продава повече от 100 милиона записа, печели 12 Грами награди и е официално вписана в Рок енд Рол залата на славата през 2021 г., Търнър успява да открие мир. 

В третия си мемоар, публикуван през 2020 г., “Щастието ти отива: пътеводител за по-добър живот”, Търнър сравнява себе си с “цветето лотос, цъфтящо отново и отново  въпреки всичко, излизайки на повърхността по-силна от всякога”. 

 

Вижте оригиналната статия тук: 

https://amp.theguardian.com/society/2023/may/25/she-gave-me-hope-domestic-abuse-survivors-praise-tina-turner-gravery-melanie-brown-mel-b

 

 

 

 

снимки: Pexels

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...