Преди седем години Олга Минева създава фондация Emprove с ясната представа, че иска да помогне на жените, излизащи от токсични връзки, и на онези, които регистрират първоначалното светване на червената лампичка, че са в такава връзка. Докато разработва основните проекти, заедно с малкия си, но сплотен екип, Олга успява да намери онази пресечна точка на домашното насилие и изкуството като пробуждане и терапия, която скъсява дистанцията между хората. Това превръща Emprove в платформа, от която много момичета и жени излитат за новия си живот свободни и готови отново да обичат.

ИЗТОЧНИК: СПИСАНИЕ EVA, Август 2023

ИНТЕРВЮ: КРАСИ ГЕНОВА

Как ви хрумна идеята за създаването на Emprove и кога открихте пресечната точка между изкуството на живота и изкуството за живота – място, където Emprove се чувства като у дома си?

Закачам се за думата „хрумва“ и си спомням, че точно като неочаквано хрумване дойде преди вече повече от 7 години огромната червена въпросителна „Какво се случва с жените, СЛЕД като се освободят от насилието? КАК се гради нов Живот от руините на дългогодишна, тиха и просмукваща се навсякъде токсичност? Наистина ли се очаква да се справиш сам?“. Същинският Emprove се роди точно като пресечна точка между жените, излизащи от токсични взаимоотношения, и тези, които са в съвсем ранна фаза на подобна връзка (ние ги наричаме РаноБудна), между въпроса „Мога ли да поговоря с някого?“ и „Не си сама“.

А изкуството сякаш наистина е като дом – артистите, с които работим в годините, приютиха толкова много женска сила в творбите си, посветени на нашата кауза, и ѝ дадоха различни лица, така че всеки да се открие в нея и да си спомни за собствената си скрита мощ. Темата за домашното насилие обикновено вълнува една голяма част от хората във времето между новините и дежурните пет минути, в които бълбукаме активно в балона Facebook. 

С какво си обяснявате липсата на достатъчно активна гражданска позиция?

Страхът от нещо толкова голямо, абстрактно, привидно нерешимо като глобалния проблем с насилието над жени, най-често действа блокиращо, вместо като порив за действие и промяна. Вярвам, че ако подходиш към хората неосъдително и им дадеш малки стъпки първо за осмисляне на темата, за съпреживяване, поосле и конкретни идеи как всеки от тях може да е част от промяната на нечий живот, малцина са онези, които биха останали безучастни към важната кауза. А опитът ни и енергията, с която толкова прекрасни и будни душѝ ни подкрепят, потвърждава това.

Emprove стои зад някои от най-интересните, провокативни и в същото време работещи проекти за ранна превенция на насилието, които не само ангажират общественото внимание, но активират първата, обикновено най-трудна стъпка на ранобудните сървайвърки – да поискат помощ и подадена ръка. Как постигате това?

Благодарение на вниманието, което обръщаме на наистина първите прояви на токсичност във взаимоотношенията, към нас често се обръщат жени и техни близки, които са в ранна фаза на подобни взаимоотношения, до момента може би дори не са се осмелявали да изрекат с думи нередността на случващото се и емоциите, които то буди у тях, и сега най-сетне се чувстват разбрани и осъзнават, че не са сами. Някои пък са разпознали в образа на жените survivors сила, която те самите носят от миналото си и искат да я насочат в промяната на поне още един човешки живот – тези жени стават част от годишната ни програма за подготовка на лектори и ментори и за грижа за жените, излезли от връзки на насилие. 

От юни до октомври подготвяте нещо специално – инициативата „Розов Облак“, артистичен проект, в който сте поканили работещата в Нидерландия българска артистка Рада Якова. Каква е идеята?

„Розов Облак“ е много нежна и същевременно мащабна инсталация, която за нас съчетава в себе си солидност и мекота. В работата си по инсталацията вложихме в него концепцията за тихата, деликатна сила на жените. Както се вижда от красивата ни аутдоор кампания, дело на Антония Мечкуева, Облакът е Силата, която дава вятър в платната, обединява и закриля – онзи скрит заряд, който носим в себе си и

който (макар понякога да забравяме) ни движи напред, въпреки всичко. Както посетителите на инсталацията ще забележат, Облакът е съставен от множество облачета и е олицетворение на подкрепата в обществото, както и умението да заставаме едни зад други в най-тежките моменти. Неслучайно подзаглавието на цялата арт кампания е „СКРИТА МОЩ“, защото искаме този голям, розов еye catcher неспирно да напомня на докосналите се до него за неподозираните ни сили, за възможността да се обединяваме и да променяме.

 

Партньорството ви с Националната художествена галерия продължава след успешната изложба „Пробуждане между редовете“, открита през лятото на миналата година. Какво открихте вие между редовете на постигнатото дотук?

Сила и Човечност, но най-вече надежда за ново начало. Щастлива съм, че заедно с нашите партньори и приятели от Национална галерия Квадрат 500

вече няколко години поред доказваме, че за важни и значими теми може да се прави изключително стойностно изкуство. Не просто „изкуство за кауза“, а изкуство, което променя възприятия и размества обществени нагласи.

 

Интересен факт е, че случващото се дотук с активностите в полето на изкуство и психологията вълнува много сходни организации, които работят в Европа. Пресечната точка на изкуството и силата на преживелите домашно насилие да излязат от капана на самотата, срама, самообвиненията е впечатлила колегите ви от няколко страни. Какво търсят като споделен опит, от какво се интересуват?

Щастлива съм и че пробуждащото ни изкуство вече два пъти гостува в Германия, а нашето тесте карти „Пробуждане между редовете“ е вече в Шотландия, Литва, Словакия и др. Беше завладяващо да видя как хора от различни краища на Европа преживяват творбите от изложбата и те достигат до сърцата им, съвсем независимо от език и култура. 

 

Насилието – глобално или локално чудовище е? 

Доказано глобално, което не означава, че не можем да сме непримирими към него локално.

 

Кои са основните канали, през които някой, който има нужда от помощ, подадена ръка, подслона на розовия облак, може да използва, за да стигне до вас?

На страницата ни във Фейсбук отговаря нашият главен терапевт, а полезна информация по всички наши кампании може да получавате и там, и във Viber канала ни с над 60 000 последователи, също така и в инстаграм.

 

Банално е, че красотата ще спаси света, но със сигурност, ако тя се провали още веднъж, изкуството ще го направи за пореден път. С какво си обяснявате силата на изкуството да пробужда, както се казва в една от кампаниите на Emprove?

Изкуството има своите преки пътища, с които заобикаля рационалните съпротиви като „тази тема не ме засяга“, „това е прекалено сериозно/сложно“ и докосва най-важните пластове на съзнанието ни, помагайки ни през емоция да се свържем с важни и огромни теми, като тази, която е избрала да подкрепя фондация Emprove. Прекрасно е и как се развихрят самите артисти, когато работят по тема с по-голяма значимост и смисъл – усеща се категорично и в творбите им. Чак ми иде да си помечтая всеки артист да си има своята лична по-голяма кауза, която да носи на крилете на таланта си.

 

Откъде намирате енергия, за да движите тази лечебница?

Екипът на Emprove е събрал и не спира да събира такива мини динамо, бликащи от идеи, че е трудно да останеш без заряд покрай тях. Затова и не спирам да повтарям колко е важно да имаме добра хигиена на взаимоотношенията и да допускаме около себе си хора с големи душѝ, които ни карат да мислим и чувстваме, с които сме живи и творим и променяме себе си и света ни към по-добро.

 

ФОТОГРАФИЯ:  ВИХРЕН ГЕОРГИЕВ ЗА ПОДКАСТ „НОВ ЧОВЕК“

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...