“Пробуждане между редовете” се оказа истински символ на трансформацията – такава, на която е способен всеки от нас. Проектът претърпя множество метаморфози – от курс по творческо писане за жени, преживели насилие, през литературно четене на техните разкази, до създаване на картини по тях и изложба в една от най-големите галерии в България. Всъщност предстои още едно финално разгръщане, но за това ще споделим в следваща публикация.

И ето, че сега картините-истории от изложбата живеят съвсем нов живот, приютени от благодетели с големи сърца. Днес те срещаме с един от тях – фееричната Славена Вътова, на която зададохме три въпроса, свързани с нашата любима тема – пробуждането.

1.Какво те свърза с тази картина?

Феникса свързвам със силата – да се преродиш, да намериш сили да се изправиш дори и след като всичко е пепел. Имам любима фраза “and this too shall pass…” – вярвам в това и допълвам, че вярвам, че самите ние сме тези, които трябва да намерим мотивацията и силите да се съберем след каквато и да е буря в живота ни, да задвижим колелото, да дадем искрата, началото…след това всичко започва да се случва. Никой не може да ни помогне или промени, ако самите ние не го поискаме.

2.Какво означава за теб “Пробуждане”? 

Това, което се случва многократно в живота ни, в ежедневието ни. Онези моменти, в които успяваме да създадем различна гледна точка. Ако съзнателно сме стигнали до това, би трябвало да доведе до желана промяна. А избирайки промяната – всички ние се стремим към по-добро.

3.Какво би казала на някой, който се нуждае от силни думи в този момент? 

Бих казала, че всичко се променя. Не е вечно нито щастието, нито нещастието. Единствено и само от нас зависи да поискаме, да си представим, да направим първата крачка в конкретна посока. След това всичко започва да се включва в синхрон с нашите действия. Идват “случайностите”, които наричаме късмет, но самите ние сме ги предизвикали. Помощта, приятелите, повечето моменти,  предизвикващи усмивка, удовлетвореност, сила, хармония. Щастието и така наречената “зона на комфорт” не са статично място. Движи се… към това, което искаш.

Славена Вътова с картината “Феникс” на Адриана Герасимова, част от изложбата “Пробуждане между редовете”

 

Снимки: Стефан Стефанов

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

 Кога: 22 февруари, 18:30 ч. Къде: бул. Витоша 113 Какво: Розов облак ни посреща в уютния си нов дом Докоснете се до късче от инсталацията “Розов облак” на Рада Якова на едно ново, по-интимно и достъпно пространство. След впечатляващото усещане за истинско небе под...

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...