ПРЕВЕНЦИЯ

Ранното разпознаване на токсичните връзки е най-добрият начин да се избавите от такава,

да запазите живота си щастлив, самочувствието си високо и да предпазите от емоционално и физическо нараняване всеки, замесен в отношения с насилник.

;

Кои са #ПървитеЗнаци?

Често #ПървитеЗнаци не са свързани с физическо насилие, но са червената лампичка, която светва, ако определена връзка е токсична. Te могат да бъдат объркващи, дори невидими. Менторите на Emprove са постоянно на линия, за да помогнат с практически насоки в този несигурен момент. В кампанията #РаноБудна комуникираме онова, което знаем oт опит за тези знаци и как да ги различите.

Вдъхновение от #ЖенитеSurvivors

#ЖенитеSurvivors са неизменна част от #РаноБудна. Тяхна е заслугата за куража и мотивацията, които нашата инициатива цели да вдъхне. Те говорят на жените, които самите те са били в даден момент – онези, които се чувстват сами и неразбрани в трудната ситуация, която могат и трябва да преборят. Част от това се случва и чрез вълнуващи практични предизвикателства, които събуждат вътрешните суперсили на всяка жена.

Въпроси и отговори

Q: Колко време е нужно, за да се пробудиш и да кажеш "Достатъчно!"?

А: При всяка жена е различно, но пробуждането идва с осъзнаването на заблудите. Например, че партньорът ще се промени с времето.

Q: Има ли шанс един шамар да не е модел на поведение?

А: Знаците от ежедневието, които могат да обяснят дали това е модел на поведение, са употреба на груби обръщения, вербални заплахи, критики, ограничения. Дори в случая да не става дума за модел, шамарът е знак,  че човекът не може да контролира гнева си и че преминава границата от вербална към физическа агресия.

Q: Как да помогна на близка, която смята, че създавам интриги, а не вижда проблем в отношението на партньора си?

А: До момента, в който  сама не осъзнае ситуацията, няма как да ѝ помогнете. Просто ѝ дайте пространство и бъдете до нея, в противен случай ще я отдалечите от себе си.

Q: Означава ли, че съм попаднала в токсична връзка, ако партньорът ми ме обвинява, че не му обръщам внимание и ме кара да избирам между приятелите ми и него?

А: Забелязали ли сте той да пренебрегва неговите приятели и интереси, за да откликне на вашите или по-често вие сте тази, която не е направила нещата “Както трябва”? Отговорът на този въпрос ще ви насочи дали това е вид манипулация от страна на партньора. Откликвайте първо на вашите нужди и помнете, че ако човекът до вас ви обича истински, няма да ви ограничава и да вменява вина.

Q: Как да постъпя, ако в гнева си партньорът ми ме обижда и заплашва, а после твърди, че не го мисли?

А: Това е често срещана манипулативна проява – действие, последвано от отрицание. В повечето случаи се вменява, че жената си измисля или преувеличава. Така партньорът започва да обърква съзнанието и личната преценка за реалността. Вербалната грубост също е насилие и често пъти не е случайност.

Q: Как да разпознаем токсичната връзка и можем ли да я "поправим"?

А: Следете за първите знаци от страна на партньора – манипулации, следене, ограничения, незачитане на мнението, вербална агресия. Ако усетите съвкупност от тези червени флагчета, значи сте в потенциално опасна връзка. Такива отношения не се “поправят” и е нужно възможно най-скоро да осъзнаете, че мястото ви не е там.

Q: Какво е усещането, че е дошло време за промяна?

А: Усеща се с цялото същество. Чувството няма как да се обърка – то е като прозрение, че не може повече така. А щом е дошъл въпросът, значи е дошло и времето.

#ПървитеЗнаци, че се намирате във връзка с насилник*:

Усещате напрежение, при започването на разговор, защото често той преминава в караница, за която вие сте посочена за „виновна“

Обвинявана сте, че не сте „нормална“ и имате много лични проблеми, с които трябва да се справите

Имате усещане, че ако той не поиска, никога няма да може да се разделите, защото „няма да ви пусне“

Виждате всичко положително, което прави за вас и лесно игнорирате собственото си чувство за нередност

Заплашва ви, че ако се разделите ще „ви съсипе живота“ или „ ще се самоубие“

Често се чувствате манипулирана и принуждавана да правите неща, които всъщност не искате.

Губите се между това „кое е редно“, „кое е нормално“ и „къде е вашето чувство - как да го разпознаете и да му се доверите“

Попадате в ситуация на публично унижение – пред непознати, приятели, родители или собствените ви деца.

* Събрано от опита на терапевти и #ЖенитеSurvivors. Списъкът с Първите Знаци расте със споделените истории.

Кратки практически предизвикателства, които будят суперсили:

Изброй своите 5 лични „АЗ МОГА“ умения

Чудиш се от къде да започнеш? Това може да са лични постижения – конкурси, работни успехи, проекти, дори хобита като рисуване, спортуване или вкусните кексчета, които приготвяш!

Застани пред огледалото и посочи 5 неща, които харесваш в себе си

Това може да са черти от твоя външен вид или характер. Това, което хората харесват в теб или нещо уникално, за което само ти знаеш. Ще се учудиш

Запознай се с нечия вдъхновяваща история

Пусни си публична реч или лекция на някоя силна личност. Прочети биография или изгледай филм за някой, който е обърнал представите на обществото. Или просто намери история, подобна на твоята, за да видиш, че щастливата развръзка е възможна.

Раздай любов на едро

Настрой си таймер за 3 минути и в рамките на това време пиши на максимален брой близки със сърдечен коментар, харесване на тяхна публикация или просто съобщение, че са важни за теб и са страхотни! Имаш само три минути, така че не му мисли много – просто раздай ЛЮБОВ НА ЕДРО! *вдъхновено от Superbetter, 2015

Позволи на слънцето да те окрили

Има дни, в които усещаме, че не можем да постигнем нищо. Ако днес е такъв ден, какво ще кажеш за чифт крила? Излез навън и позволи на слънцето да напече раменете ти за поне 10 мин – гарантираме ти доза окриление!  

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Открий гласа си

Прочети вдъхновяваща любима поема на глас или изпей любимата си песен С ПЪЛНО ГЪРЛО! Оказва се, че кислородът, който ще погълнеш в тази активност, вече активира отделянето на ендорфини в тялото ти!

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Изкопчи си музикална прегръдка

Пиши на приятели, колеги, семейство – нека ти изпратят три свои любими песни. Ако искаш избери тема – например “Спокойствие” или “Начало на нов ден”. Това ще е твоята нова музикална прегръдка от близките, винаги, когато имаш нужда от тях!

 *вдъхновено от Superbetter, 2015

Върни си щастие от миналото с песен

Винаги свързваме събития в живота си с песен – независимо дали са важни случки или просто миг от пътуване в колата. Пусни си песента, която в даден момент те е правила щастлива. Затвори очи и се върни назад във времето, за да уловиш тази емоция!

Подари си малка грижа

Направи нещо изключително простичко – разресване на косата, кратко упражнение за разтягане или облечи любима дреха. Не пропускай малките комплименти към себе си, те носят голямо удовлетворение в дългосрочен план.

Донеси доза щастие на някого

Избери някой, на когото да напишеш или кажеш, че се справя чудесно, с това, което е захванал или да го окуражиш за предстоящо събитие.

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Прегърни се

Много хора прелетяват през живота си във вечна вътрешна кавга или разочарование с тялото си. А то е наша скрита суперсила. Отдели си минутка, за да се прегърнеш и да му отдадеш твоята радост и благодарност за това, което е.

*вдъхновено от Superbetter, 2015

Тук сме. Има ни. Не си сама.

Последвай ни в социалните ни канали

Всички права запазени © 2023 Фондация Емпруув   |   Уебдизайн – brokkolli   |   Политика за поверителност