Кампании / Безграничната любов наранява

Въздействащо изобразително изкуство, родено от истории за женската сила

Експозицията събира 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит върху разкази в стил флаш фикшън, написани от #ЖенитеSurvivors.

;

В създаването на картините участваха популярни български илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционалното насилие. Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претвори в картина. По този начин произведенията на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот чрез още един медиум на творческото изразяване.

Изложбата беше показана за първи път през май, 2022 г., в Национална галерия Квадрат 500 в София. Тя е част от вдъхновяваща поредица арт проекти “под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

През 2021 г., с подкрепата на Британското посолство в България, #ЖенитеSurvivors преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс (www.windandbones.com). Това резултира в създаването на микро истории в жанра флаш фикшън, с „Пробуждането“ като водеща тема. Жените имаха възможност да придобият ново умение и да излеят душата си в писмена форма по един деликатен и красив начин. A с това доказаха, че изкуството е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват – както за създателите му, така и за неговите ценители.

Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български – от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

“Нашата работа ще има смисъл само тогава, когато всяко момиче успее да превърне миналото си в урок, а не в спирачка.”

Славка Зидан, терапевт

#ИЗКУСТВОТОПРОБУЖДА

Провокираме обществено значима промяна, достигайки по-дълбоките пластове на съзнанието и емоциите така, както само изкуството успява.

Тук сме. Има ни. Не си сама.

Последвай ни в социалните ни канали

Всички права запазени © 2023 Фондация Емпруув   |   Уебдизайн – brokkolli   |   Политика за поверителност