Ива Вардева е ментор и лектор в Emprove. В този текст тя чупи представите за това що е то домашно насилие, но и не само. Кои са хората, които трябва да вземат отношение, защо това е важно, как ги засяга – виж отговорите в следващите редове. 

 

Какво си представяте, когато чуете домашно насилие? Насинена, бита от мъжа си жена? Домашното насилие има разнообразни форми и цветове – майка, тормозена от сина си; момче, малтретирано от баща си; жена, смазвана от партньора си; травмирани  от семейни скандали деца или от пасивна, неспособна да ги защити майка. Аз познавам такива. Работила съм с тях. Има също и психическо, има и сексуално насилие. И други. Да, точно така – в семейството. Или в надеждата за семейство.

 

Защо трябва да имате отношение към това насилие:

  1.     Защото такива хора,  склонни към насилие, са ваши колеги, ваши приятели, тренират до вас, работят с вас.
  2.     Защото някой ден, вие лично или ваш любим човек, може да пострада (о, да, и на вас може да се случи).
  3.     Защото отнасяйки се безразлично или шеговито към поредната новина за такъв случай, вие им казвате – това е приемливо и мъжкарско. Да, за тях означава точно това.
  4.     Защото имате дъщери, които трябва да научите какво прави и НЕ прави мъж, който ги уважава и обича. Да изградите в тях самочувствие. Да им покажете обичта си.  Да уважавате майка им. Да бъдете пример. Само така може да ги предпазите. Не със забрани и заплахи. Не знаете от какво огромно значение е всичко това.
  5.     Защото имате синове, които да научите да бъдат мъже. Как да не градят мъжеството и успеха си, мачкайки по-уязвимия от тях. Как да бъдат мъже, които знаят, че уважението към другите и чувствителността не са слабости.
  6.     Защото имате майки, сестри, приятелки, които се  срамуват да ви кажат.
  7.     Защото превръщате жертвата във виновник, осмивате я и я обезценявате. И това е жестоко.

 

Ние не сме „зли мъжемразки“ – ние сме майки, съпруги, жени, които търсят мъжа на живота си, дъщери, колежки, ние сме жената, която чака на спирката на градски транспорт, която пазарува до вас в магазина или разхожда кучето си в парка. И се обръщаме към вас, защото не всички мъже са „такива“. Има прекрасни мъже сред вас и ние го знаем. Това не е борба на половете, а кауза, която касае всички нас като общество. И вие също може да помогнете. 

Често чувам „Аз не познавам човек, преминал през домашно насилие“. Не, вие познавате, просто не знаете. Защото тези хора обикновено мълчат от срам, страх и вина какво ще си помислите и как ще се отнесете към тях.

 

Сега си помислете за тях. Наистина си помислете.  

 

Автор: Ива Вардева

Снимка: Pexels

Актуални постове от тази категория

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата...

Жадни да помагаме

Жадни да помагаме

„Жадни да помагаме“ – това е мотото, под което изворната вода Pure H2O стартира съвместна кампания с три популярни личности, като им дава възможност сами да изберат каузите, които искат да подкрепят.  Едно от тези популярни лица е Мартен Роберто – музикален продуцент,...

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността,...