“Пробуждане между редовете” се оказа истински символ на трансформацията – такава, на която е способен всеки от нас. Проектът претърпя множество метаморфози – от курс по творческо писане за жени, преживели насилие, през литературно четене на техните разкази, до създаване на картини по тях и изложба в една от най-големите галерии в България. Всъщност предстои  още едно финално разгръщане, но за това ще споделим в следваща публикация.

И ето, че сега картините-истории от изложбата живеят съвсем нов живот, приютени от благодетели с големи сърца. Днес те срещаме с един от тях – адвокат Наташа Добрева, на която зададохме три въпроса, свързани с нашата любима тема – пробуждането.

Какво те свърза с тази картина?/Защо избра точно тази картина?

Картината ме задържа с изобразените кончета, дракони и други същества около превитата жена. Сякаш можеше да се научи за личността ѝ, без да се види лицето ѝ. Въпреки, че тялото на жената е най-голямата фигура, поставена в средата, аз се загледах в малките рисунки отстрани, които изглеждаха по-живи. Също така, те бяха цветни, а тялото беше сиво. Видяла съм оптимизма в картината, като се замисля сега. После постепенно започнах да разглеждам и феноменалната дантела, с която  е покрита жената. Когато се върнах при моите приятели в градината, някой ми обърна внимание на техниката, а именно, че картината е графика и е нарисувана с моливи и че това е много изящна и търпелива работа. Почувствах уважение към художника. Тогава вече бях сигурна, че ще играя в търга за тази картина. Чаках с нетърпение резултата и се зарадвах силно, когато спечелих.

Какво означава за теб “Пробуждане”?

“Пробуждане” означава завръщане към себе си и припомняне колко съм важна и ценна. Като чуя “пробуждане” парадоксално си представям затваряне на очите, а не отваряне. Представям си, че човек се пробужда, когато се разгледа и види сам себе си.

Какво би казала на някой, който се нуждае от силни думи в този момент?

Бих ѝ казала, че е най-прекрасното същество на Земята и ние сме късметлии, че живеем по едно и също време тук с нея. И ще я чакаме колкото време ѝ е нужно.

Наташа Добрева с картината „Свобода“ на Милена Цочкова, част от изложбата „Пробуждане между редовете“

 

Снимки: Стефан Стефанов

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

 Кога: 22 февруари, 18:30 ч. Къде: бул. Витоша 113 Какво: Розов облак ни посреща в уютния си нов дом Докоснете се до късче от инсталацията “Розов облак” на Рада Якова на едно ново, по-интимно и достъпно пространство. След впечатляващото усещане за истинско небе под...

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...