Лидия Петкова е автор и ментор към фондация Emprove. Историята, довела я до нас, започва преди десетина години. Някъде тогава, тя е открила смелостта да излезе от брак с домашно насилие – основно емоционално и психическо. Впоследствие от маркетинг специалист се превръща в коуч, писател, влогър, блогър и любител на изкуството. Заради личната ѝ история и целия път, по който е преминала, Лидия създава програма за овластяване, наречена „Да заОбичаш Себе си“. Тя включва както групова работа, така и лични консултации, лекции и статии по темата с цел овластяване, връщането на силата и любовта към себе си на жени в токсични връзки или такива, които имат нужда да започнат да уважават себе си повече и да се заявяват. Води Youtube предаване, наречено „Часът на прожекторите“ – за лични истории и разговори с интересни гости на теми, свързани с психология и личностно развитие. Следва да прочетеш няколко съвета, написани от първо лице, които Лидия е открила, че помагат на жените истински да заобичат себе си!

За да заобичаш частите от себе си, които винаги си мразил, така наречените си тъмни страни, първо трябва да ги опознаеш. Още преди 25 века древният мъдрец Талес осъзнава и възкликва: “Най- трудно е да познаеш себе си!”. Познаваме ли се наистина? Защо ни е толкова трудно да се понаваме, такива каквито сме? Отговорът е – защото освен светли имаме и тъмни страни. Освен светли ангелчета имаме и дяволски рогца. И на всичкото отгоре – това е напълно нормално. Но на всеки един от нас ни харесва повече да е само ангелче и да прави само светли и добри неща. Тъмните ги избягваме, пренебрегваме, заключваме в подсъзнанието, дълбоко – толкова дълбоко, че да не си ги спомняме дори. Което означава, че не се познаваме изобщо. Тоест не се познаваме целите – с всичко, със светлото, но и с тъмното в нас. А да имаме и двете, е напълно естествено. Когато Бог е създавал света, е създал всичко в перфектна хармония и баланс, а балансът на светлото е тъмното. Денят и нощта. Ин и Ян. За това е добре преди да започнем да се обичаме – първо да се опознаем в дълбочина – и светлото, но и тъмното в нас.

Упражнения за вкъщи и за всеки ден от вашия живот: 

Фотограф: Влади Балевски

  1. Поглези себеси. 

Прави неща, които обичаш. Неща, за които никога не ти остава време, но за теб са важни. Неща, които все слагаш в графата “някой ден”. Но този ден никога не идва. Защо? Защото поради някаква извратена причина винаги поставяме всичко друго и всички други пред нас – работата, ангажиментите, съпруга, децата… Всичко друго е по-важно от нас! Другите са ни по-важни от нас самите! Правете нещата, които обичате! Правете нещата, които са важни за вас! Правете ги въпреки всичко! Когато имате огромно желание, то Вселената ще ви съдейства и ще се появи и начин! Бъдете сигурни в това! Започнете от днес! Направете поне едно нещо, което истински обичате и все не ви остава време за него – нещо дребно, не е задължително да е нещо огромно и изискващо усилия и организация, нещо като четене на любима книга и гледане на любим филм, пазаруване, купуване на нещо ново и отдавна мечтано. Нещо дребно, но важно за вас. Започнете сега! 

  1. Предизвикай себе си! 

Правете неща, от които се страхувате. Предизвиквайте себе си. Играйте игра със себе си. Надигравайте се. Преодолявайте себе си. Започнете с нещо малко и незначително, но което ви е препъни камък – преодолейте някой страх – от високо, от говорене пред публика, от изказване на мнение на глас, от това да се опълчим на някого. Направете го и ще видите как сами разширявате собствените си граници. Ще се почувствате по-широки и по-големи. Ще започнете да се уважавате повече и да се цените повече. Ще добиете самоуважение. Отново – не е нужно да е нещо огромно, започнете с нещо малко. И така всеки ден, докато един ден не осъзнаете, че невъзможни неща за вас няма! 

  1. Влюби се в себе си! 

Представи си, че срещнеш мечтаният партньор, идеалният мъж, този за когото винаги си мечтала и желала. И сега той е до теб, обича те, гледа те в очите и очаква твоето държание към него. Как ще се държиш с него? Какво би направила за него? Как би се погрижила? И сега си представи, че този мечтан партньор си … ТИ! Да, именно Ти самата! Дръж се със себе си точно така, както би се държала с любимия мъж! Дръж се така, все едно си влюбена, но в Себе си! Угаждай си, както би го направила за него! Бъди нежна, както би го направила за него! Обичай се, както би обичала него! 

  1. Гордей се със себе си! 

Извади от “архива” всички неща, с които някога си се гордяла от себе си – нещо, което си написала и си се гордяла с написаното, стари снимки с приятел, на когото си помогнала, медали от някое спечелено състезание, интервю в радиото, диплома, взета с отличен… Каквото и да е, което ти връща спомена за това колко горда от себе си си се почувствала. Защо да го правиш? Направи го и веднага ще усетиш онази безусловна и естествена гордост от себе си, онова върнато самоуважение, което неминуемо ти връща и обичта към самата теб. Напиши си тези неща на един лист и всеки ден си спомняй едно от тях. Задръж този спомен и чувството, което предизвиква то у теб за поне 5 минути. Бъди горда със себе си! 

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...