“Розов облак”, дело на артистката Рада Якова, се настанява за два месеца на ниво 2 в сградата на “Квадрат 500”. Каним ви да го преживеем в нова форма, на ново пространство и с обновен контекст между 24.10.2023 – 21.01.2024. И най-вече – да отпразнуваме изкуството с кауза, което променя обществените нагласи!
Металният облак се извиси във въздуха под високия свод на Националната галерия, досущ като истински, за да ни обедини около идеята, че над нас винаги бди по един „Розов облак“ – онази скрита мощ, която сплотява жените, носейки им чувство за подкрепа и защита. Така той ще заживее в близост до възхитителните творения на Майстора и други обекти от богатата колекция на галерията.
Откриващата вечер ще бъде допълнена от имерсивно преживяване в специално курирано помещение при входа откъм бул. “Васил Левски”. Там ще може да усетите разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под “сянката” на облака от самата Рада Якова. За пълното потапяне ще се погрижат Театър на сетивата с аудио-пътешествието, което пренесе в медитативно състояние и жените от портретите по време на сесиите им с художничката.
За “Розов облак”
Мащабната арт инсталация на артистката Рада Якова е метален обект в нежни нюанси, който съчетава солидност с усещане за мекота. Фондация Emprove припознава в концепцията му тихата, деликатна сила на жените, която дава вятър в платната, обединява и закриля. Той е олицетворение и на обществената подкрепа и умението да заставаме едни зад други в бурите на живота.
По време на събитието посетителите ще могат да се срещнат лично с екипа на фондация Emprove – терапевти, ментори и общността на #ЖенитеSurvivors.
Инсталацията “Розов облак” поема по нов път след лято, изпълнено със събития и възможност за диалог по обществено-значими теми. Той изпълни изключително успешно функцията си на обединяващ пункт за стотици посетители на фестивала Sofia Summer Fest за досег с каузата на Emprove, бдейки над защитеното розово пространство за подкрепа и срещи с екипа ни.
Инсталацията се случва с любезното домакинство на Национална галерия “Квадрат 500” и с подкрепата на Български Фонд за Жените, Столична Община – програма “Социални Иновации”, JC Decaux, Театър на сетивата София и Sofia Summer Fest.

Вижте повече във видеото на БНТ: https://bnt.bg/news/art-instalaciyata-rozov-oblak-v-kvadrat-500-v353270-322345news.html?fbclid=IwAR2IrHIftddtDMezG5D87Y025eccVyT0Vt-y7eTt8dack17JGv4rB-R4uK4

 

Актуални постове от тази категория

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

 Кога: 22 февруари, 18:30 ч. Къде: бул. Витоша 113 Какво: Розов облак ни посреща в уютния си нов дом Докоснете се до късче от инсталацията “Розов облак” на Рада Якова на едно ново, по-интимно и достъпно пространство. След впечатляващото усещане за истинско небе под...

“Чуй гласа ми” – фотоизложба за мъжкото психично здраве

“Чуй гласа ми” – фотоизложба за мъжкото психично здраве

Период на изложбата: 22 ноември - 22 декември 10 смели мъже ще ни пробудят с лицата и гласовете си. За да ги чуем. За да заговорим и ние. За втора поредна година, по покана на фондация Emprove, легендарният фотограф Павел Червенков улавя душата зад лицето в един миг...