Както знаете, общността на ЖенитеSurvivors преминава през ежегодна програма за грижа за себе си, личностно развитие, обучение в конкретни артистични похвати и др.

Благодарим от сърце на Fox Book Cafe и Силвия Владимирова, които създадоха една прекрасна форма на творческо преживяване специално за нашите силни жени и техните деца – уъркшоп, в който спокойно да изразят себе си чрез терапевтично занимание с изкуство, да работят заедно, да открият в себе си таланта и да го покажат.

За преживяното ателие самата Силвия Владимирова сподели:

“Намерихме своя център и с тихи разговори се свързахме с нашето ново начало – децата ни. В уюта на FOX book café изложбата намери място между книгите като албум със спомени и стана повод за творческа работилница с още цветни отпечатъци, които провокираха всички.”

Ето какво разказа Българско Национално Радио за събитието:

“Групата беше малка, много уютна и резултатът е 5 платна, изработени в древната японска техника ошибана, която представлява създаване на картини от растения и цветя – разказва Силвия Владимирова. – Децата, които бяха на възраст 10-12 години, бяха изумителни, бяха като извор, прекрасни, концентрирани и пълни с енергия. Задачата на участниците беше на едно квадратно платно да намерят центъра (а като символика да намерят центъра и в себе си) и да се свържат като работа и като усещане с родителя до тях.”

Като провокация художничката решава в центъра на бъдещите картини да се разположат отпечатъци от ръцете на децата и родителите им, а около тях малчуганите подреждат хербаризирани листенца във формата на мандала, която символизира свързване със себе си и с природата. Техниката също не е избрана случайно, защото освен всичко ошибана означава събиране, колекциониране на спомени.

“Някои от спомените ни могат да бъдат травматични и аз реших, че това е една добра отправна точка, за да можем да ги превърнем от едни “по-монохромни” спомени в нещо по-цветно, като дам пример, тласък на тези жени как да работят заедно с децата си, как да превръщат черните си мисли в цветни, да преобразуват нещата и да запазят хармонията в себе си” – споделя Силвия Владимирова пред Радио България.

Удивителните картини са подредени в изложба “Отпечатъци от спомени” в софийския Културен център FOX Book Café.

“Ние не осъзнаваме какво акумулираме в себе си като мисли, чувства и емоции, и според мен това е правилният начин да ги изведем навън – обяснява важността на арт-терапията за изразяване на емоционални или физически проблеми чрез изкуството Силвия Владимирова. – Ателието, което осъществих по проект с подкрепата на Национален фонд “Култура”, е един вид освобождаване на нещо, което си спотайвал, събирал, изваждане на спомените и подреждането им по друг начин. Защото когато разкажеш за проблема и болката си, ти ги формулираш и изчистваш по някакъв начин. Рисуването и креативните дейности в това ателие са пътят за освобождаване отвътре навън.”

Снимки: FOX Book Café

Чуйте пълния разговор със Силвия Владимирова тук: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101812139/art-atelie-pomaga-na-prejiveli-nasilie-da-se-spravat-s-travmatichnite-si-spomeni

 

 

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

Розов Облак гостува в ОURHOOD Home

 Кога: 22 февруари, 18:30 ч. Къде: бул. Витоша 113 Какво: Розов облак ни посреща в уютния си нов дом Докоснете се до късче от инсталацията “Розов облак” на Рада Якова на едно ново, по-интимно и достъпно пространство. След впечатляващото усещане за истинско небе под...

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...