Проектът “Чуй гласа ми” събра не само погледите, но и гласовете (буквално) на смели мъже, за да докаже, че силата нерядко идва от умението да покажеш своята слабост. Целта – да накараме повече мъже да говорят. 

Явно сме успели да я постигнем, защото изложбата беше посетена от десетки мъже, още толкова ни писаха и след събитието, а SAP Labs България дори организира специален уъркшоп с Emprove за мъжете в своята организация. 

“Обществото ни оказва натиск върху мъжете да следват архаични, токсични и ограничаващи стереотипи за мъжествеността и това поставя на изпитание емоционалното им благосъстояние. 

Вярвам в нуждата отговорните компании да адресират трудни теми като темата за психичното здраве на мъжете, да стимулират разговор по тях и да предизвикват социална промяна.” 

Taка описа мотивацията си Невена Танева, ЧР Директор за България и Румъния на SAP Labs за избора да станат пионери в тази наша инициатива за грижа за мъжкото психично здраве.

С тях проведохме анонимно проучване, което показа любопитни за анализ резултати, които споделяме и тук:

 

Макар че на пръв поглед част от мъжете не се затрудняват с улавянето и експресията на емоциите си, процентите подсказват, че мнозинството от отговорилите усещат несигурност в тази посока. 

Макар над 67% да знаят какво им тежи и да могат да го назоват, над 60% не са сигурни или напълно изпитват трудност да признаят, че имат нужда от помощ.

В крайна сметка от излезе нещо прекрасно, защото вече си имаме първия в България клуб с петима капитани от редиците на SAP Bulgaria. Вдъхновени от https://talkclub.org/ във Великобритания, мъжете у нас ще имат своя собствена общност за разговори и ментален “фитнес”. С един простичък въпрос – Как си? От 1 до 10 – пътят към грижата за психичното здраве е начертан. 

 По-рано този месец успяхме да осъществим и първата Сесия за Капитани. На срещата, водена от терапевт Матей Иванов, стана ясно какво значи да си капитан на клуб от мъже.

Първите български капитани споделиха, че им харесва простотата на цялата идея – това, че човек може просто да опита да бъде капитан или участник в talk club, да сподели лична история и да вдъхнови и други да споделят. Talk Club-ът се разглежда и като отлично място да получиш подкрепа и обратна връзка за себе си,

да пречупиш стигмата, че ако говориш, значи си слаб.

Ще говорим още по темата, защото гласът на мъжете ТРЯБВА да бъде чут! 

Актуални постове от тази категория

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата...

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Малките стъпки в големите корпорации винаги водят до качествени промени. С търпение, любопитство и растящ интерес към овластяването в различните му форми, ставаме свидетели на изключително полезни практики в работната култура. Мисията на Emprove ни среща с ентусиазма...

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността,...