Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която съвпада с нуждите на Жените Survivors. 

Днес ви срещаме с Пламена, която има богат опит и от двете страни на масата, когато говорим за интервюто за работа. А това означава, че съветите, които ще намериш по-долу, са повече от ценни! Затова, залавяй се да четеш, защото Пламена е подготвила страхотен материал за блога ни, за което благодарим от сърце! 

Снимка: Личен архив

Здравейте, аз съм Пламена 

Като професионалист в областта на Човешките ресурси, аз съм тук, за да помогна. С години на опит и знания в тази област, аз съм готова да се включа и да споделя наученото с общността на Emprove. Моят фокус е върху развиването на ефективна комуникация и работни взаимоотношения, както и в подбора на персонал и кариерното ориентиране.
Родена съм в “малката Виена” Русе, а от 2018 година съм базирана в София, след като се завърнах от слънчевата Испания, където прекарах общо 10 години. Там започнах своя професионален път в областта на Човешките ресурси. Първоначално се фокусирах върху подбора на персонал, включително активно търсене на кандидати, организиране на интервюта, кариерно консултиране. Благодарение на този опит вярвам, че мога да бъда от полза със съвети и насоки относно кариерното развитие и ориентация, както и за създаването на добре структурирана автобиография, която да Ви представи в най-добрата светлина. Също така съм запозната със създаването на профили в LinkedIn – платформа, предназначена специално за кариерни и бизнес професионалисти, която им помага да се свързват помежду си, както и с подготовката и насоките преди и след интервю за работа, предоставяйки обща подкрепа през целия процес на търсене на работа.
Следващата стъпка в моя професионален път беше да бъда ръководител на екип от десет човека. Това ми даде възможност да развия умения като активно слушане, ефективна комуникация, емпатия, разбиране и подкрепа.

В момента работя като Senior HR Business Partner в една продуктова компания, където съм отговорна за изграждането на процеси и политики, развиването и задържането на таланти, анализиране на различни показатели, подобряване на работните взаимоотношения и производителността чрез ежедневно сътрудничество с ръководителите на екипите, както и управление на процесите по представяне и позициониране на компанията в различните социални медии.
През целия си професионален път съм насочвала усилията си към работата с хора – нещо, което обичам от сърце, вдъхновява ме и ме зарежда с енергия.

Извън работата се занимавам с йога и спорт, които помагат да се поддържам физически и ментално здрава. Обичам също да се разхождам в природата и да изкачвам планински върхове, като така се наслаждавам на красотата на света около нас. Четенето и срещите с приятели също са мои любими начини за отдих и развлечение.

Смятам, че всеки ден е нова възможност за промяна и растеж. Всеки миг е шанс да сътворим нещо прекрасно. Нека се вдъхновяваме от силата на нашите мечти и да ги превръщаме в реалност. Нека сме смели, решителни и готови да преодоляваме предизвикателствата. Всичко, което си поставим за цел, може да се осъществи, ако вярваме в себе си и работим упорито. Нека бъдем източник на вдъхновение за другите и да градим света, за който мечтаем. Нека се вдъхновяваме и вдъхновяваме другите, защото вдъхновението е ключът към постиженията и щастието. С голямо удоволствие ще се включа в проектите на Emprove и ще се радвам да мога да допринеса със своите умения и знания.

Подготовката за интервю

Подготовката за интервю е ключова стъпка към успешното представяне и впечатление на работодателя. С правилната вътрешна настройка и подготовка ще успеете да покажете своята индивидуалност, знания и умения, както и да се запознаете отблизо с компанията, за която кандидатствате. Ето няколко стъпки, които можете да следвате:

 • Проучете компанията

Потърсете информация за компанията, в която кандидатствате. Един от въпросите, на които най-вероятно ще трябва да отговорите, е свързан с мотивацията Ви да кандидатствате в конкретната компания. Затова съберете информация за произхода на компанията, собствеността й, сферата на бизнес, продуктите и услугите ѝ, имиджа ѝ, тенденцията на развитие и общата стратегия. Разберете какви са нейните ценности, мисия и приоритети. Ще ви бъде полезно да разгледате уебстраницата на компанията, както и присъствието им в социалните мрежи. 

 • Подгответе представянето си

Практикувайте отговарянето на често срещани въпроси, като например “Разкажете ни за себе си” или “Какви са Вашите силни и слаби страни?”. Подгответе конкретни примери и ситуации, които илюстрират Вашите умения и качества.

 • Изберете подходящо облекло

Вашата визия трябва да бъде професионална и подходяща за дадената индустрия и да отговаря на стила на компанията. Например, ако кандидатствате за финансов контрольор в одиторска фирма и имате среща с финансовия директор на компанията, тениска и дънки би била доста неподходяща комбинация в случая. И обратното, ако кандидатствате за по-креативна позиция, например в дизайнерския отдел на рекламна агенция, най-вероятно бихте изглеждали странно в строго бизнес облекло. Също така съветвам жените при избора на облекло да избягват късите поли, впити блузи или такива с голямо деколте. 

 • Прочетете внимателно описанието на позицията

Обърнете внимание какви са изискванията, отговорностите и необходимата компетентност за изпълнение на длъжността. Прегледайте автобиографията си и помислете как Вашето образование и опит отговарят на описанието. Тук е моментът да покажете мотивация и да убедите събеседника си защо точно Вие сте правилният кандидат за тази работа.

 • Въпроси към работодателя

Подгответе няколко въпроса, които да зададете на интервюиращите в края на интервюто. Това не само ще покаже Вашата заинтересованост, но и ще Ви помогне да разберете повече за позицията и компанията.

 • Практикувайте уверена и ясна комуникация

Внимавайте за тона на гласа, мимиката и жестовете. Поддържайте контакт с очите и изразявайте увереност в себе си. Ако интервюиращият Ви подаде ръка, възползвайте се от това, за да “стопите леда” и отговорете с умерено силно ръкостискане. 

 • Прегледайте вашето резюме

Бъдете готови да обсъждате всички аспекти на автобиографията. Идентифицирайте ключовите моменти от Вашата кариера и акцентирайте върху тях. Направете си списък с Вашите успехи и постижения. Ако имате препоръки от предишни работодатели, релеванти за позицията, курсове и сертификати, носете копия от тях със себе си.

 • Подгответе се психологически 

Бъдете готови да се справите с предизвикателни въпроси или ситуации. Опитайте се да овладеете безпокойството си преди интервюто. Практикувайте дълбоко дишане или други техники за релаксация.

 • Възнаграждение 

Подгответе се да посочите какви са вашите финансови очаквания за позицията. Споделете какво заплащане би Ви мотивирало, а не заплатата, която получавате в момента. Имате два варианта – да кажете цената си като точна сума или в диапазон “от-до”. Моят съвет е да заявите точна сума, което показва, че знаете цената си. Ако все пак решите да заложите на диапазон, нека минимумът, който посочвате, да е нивото/сумата, под която не бихте паднали. Вашите очаквания следва да са повлияни от една страна от собствените Ви финансови нужди и настоящ статут, а от друга – от относителната тежест на длъжността в компанията. 

 • Проучете мястото на интервюто 

Преди деня на интервюто, проучете как да стигнете до мястото на интервюто и колко време ще Ви отнеме пътуването. Пригответе се да пристигнете в по-ранен час, за да избегнете забавяне, препоръчвам Ви да сте пред сградата на работодателя поне 15 минути по-рано. В противен случай рискувате да закъснеете, а това няма да направи добро впечатление на интервюиращия. По принцип е редно да пристигнете на уреченото място, в уречения ден, около 5 минути по-рано.

 • Подгответе се за “след интервюто”

След като приключи срещата, можете да изразите благодарността си за възможността да участвате в интервюто. Подгответе се за следващите стъпки в процеса на набиране на работа и запазете отворена връзка с интервюиращите. 

Най-важното:

Не забравяйте да бъдете себе си и да изразите своята индивидуалност и уникални качества по време на интервюто. Помнете, че Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите. Вярвам, че следването на тези стъпки ще Ви помогне да се чувствате по-уверени и готови за интервюто. Пожелавам Ви успех!

Запознай се и с нашия подход Мога Сама, който може да ти бъде изключително полезен по пътя към мечтаната работа.

Актуални постове от тази категория

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 1

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 1

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...