Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която съвпада с нуждите на Жените Survivors. И в този ред на мисли те срещаме с един от последните ни доброволци – София Димитрова и как майчинството е преобърнало кариерата ѝ в най-хубавия смисъл.

Снимка: KalinameSnima

Казвам се София и целият ми професионален и личен път е бил обвързан с това да помагам на хората. За мен най-голямото удовлетворение е да видя как отделният човек се осмелява, развива се, става знаещ, можещ и справящ се и в работата, и в личния си живот. Като малка исках да стана учителка, може би до голяма степен вдъхновена от майка ми, която през целия си живот вярваше и работеше по своето призвание – да бъде преподавател. И макар да не сбъднах детската си мечта, мисля че се доближих максимално близо до нея. От 2011 година се занимавам професионално с обучение и развитие на служителите и екипите в големи ИТ компании, а в последните 6 управлявах комплексни технически програми за развитие на талантите,  намиращи се на няколко континента.  Корпоративният свят ми е изключително познат – с всичките му нюанси. 

 

С коучинга се срещнах за първи път през 2017. Тогава концепцията ми се струваше „отнесена“. 

Питах се какво е това нещо, в което нито си психотерапевт, нито психолог, а не си и ментор, нито обучител. Като човек, който работи в технологична сфера и който харесва фактите, си казах, че трябва да разбера в детайл какво е коучинг, как работи, как помага, помага ли изобщо и с какво. 2019 г. започна моето обучение и акредитация и бързо разбрах за силата на изслушването, за въздействието на внимателно подбраните въпроси, които карат човека да стигне до собствените си идеи за справяне, за умението без натрапване да се насърчава човека към позитивна вътрешна промяна. Идеята ми беше всички тези знания да използвам в работата си. Но както се казва – да ама не. 

2020 г. година станах майка за първи път, а след като се върнах отново на работа, бързо разбрах, че имам нужда от малко подкрепа, за да почувствам отново себе си, да приема новото си Аз. Обадих се на моята преподавателка от коучинг академията. След едва няколко срещи, огромен товар се свали от плещите ми.

Тогава се роди и идеята ми да помагам на майки. 

И всичко се случи плавно, с усмивка, без никакъв стрес и напрежение. Запитах се колко ли майки изпадат в подобно състояние и не знаят как да си помогнат? А дали пък не бих могла да им помогна и аз?

Днес пътят ми е рамо до рамо с жените и особено майките, които все още се борят с толкова много предразсъдъци, стереотипи, осъждане, без значение какви избори са направили.  Насочих всичките си сили и енергия да съм им в помощ, защото често те се опитват да отглеждат деца, докато работят, развиват се и същевременно се борят със собственото си „не съм достатъчно добра“. Обединих моя корпоративен и професионален опит, коучинг акредитацията си, опита ми като обучител и житейския ми път като майка, с  идеята, че жените имат нужда от малко подкрепа, изслушване и разбиране, за да разперят крила. Работата ми е свързана с онези аспекти, които понякога ни карат да се чувстваме в застой –  самочувствие, връщане на работа след майчинство, пренареждане на приоритетите, професионална и личностна промяна, чертане на план и посока за развитие. Без осъждане, без мнение, без критика, а само с пълната вяра, че всяка жена може.

Припомняме ти още един материал на тема “Какво е какво не е коучингът и защо стана толкова популярян?”

А ТУК  можеш да прочетеш и статия на Светослава Стоянова, вдъхновител на кариерно и личностно израстване, доброволец в EMPROVE, в която тя разказва за целите и целеполагането през перспективата на професиалния си опит на коуч.

Ако и ти имаш желанието да подкрепиш нашата мисия като доброволец, Свържи се с нас!

Актуални постове от тази категория

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...