Важно ни е да споделяме, разбира се с позволение, всяка обратна връзка за работата с нашите ментори. Правим ги поради една безкрайно важна причина – да накараме още жени да се припознаят и да се осмелят да ни пишат. Мария е от онези жени, които не са намирали за нужно да се обърнат към “професионална” помощ. Обществото някак им е вменило, че щом не им е посягано физически, те нямат право да получат подкрепа. И тук е моментът да се обърнем към всеки наш читател – споделяйте и нормализирайте идеята, че насилието не е само физическо! Че не си “луд”, ако работиш с терапевт. Че помощта може да дойде от неочаквани места! Че всеки има право на щастие.

 

“Винаги ми е било втълпявано, че съм силна жена и мога да се справя с всичко и за мен беше недопустимо да поискам помощ или подкрепа в трудни за мен моменти. Смятах, че негативите, с които се сблъсквам, са “бели кахъри“ и нямам право да се оплаквам, нито да си позволявам да изляза извън строя. Докато обаче не дойде момент, в който се чувствах силно потисната, неразбрана, неоценена, самотна и изгубена.

Дните ми минаваха претъпкани с ежедневни задачи и отговорности, но сякаш аз бях страничен наблюдател, а не главно действащо лице. Да, останах перфектна (според моите разбирания) майка,  работник в офиса, бях винаги на разположение на приятелите, които имаха нужда от мен, но те не бяха, когато аз имах нужда от тях. И така дойде моментът, в който не можех да си поема дъх. Буквално. Заседна една буца в гърлото ми и се появиха паник атаки, плач без причина, нежелание за живот.

Не се бях усмихвала с месеци. Сива рутина ден след ден. Тогава попаднах на Emprove. Първата ми среща с тях беше преди малко повече от една година. Писах без да имам очаквания. Подходих с недоверие непознат да ми обърне внимание, при положение, че собствените ми приятели смятаха, че нямам причина да се оплаквам и недоволствам и при това безплатно. Обаче за моя огромна изненада, веднага след като писах във фейсбук страницата, че бих искала да поговоря с някой, получих предложение за срещa. За мое огромно съжаление не помня името на момичето, но в уречената събота тя ми се обади (Валентина Димитрова – главен терапевт в EMPROVE, която посреща всяка нова жена и я насочва към най-подходящия ментор – бел. ред.). Успя да ме предразположи да споделям на петата минута от разговора ни. Беше изключително мила, отзивчива и търпелива. След разговора ни усетих прилив на енергия и глътката въздух, за която така копнеех от толкова време. Бях безкрайно благодарна. Към днешна дата осъзнавам, че един разговор не ми е бил достатъчен, но тогава поставих началото на моето осъзнаване. В продължение на няколко дни ме държеше еуфорията, но без да се усетя, отново попаднах  в кръговрата на сивото ежедневие. Чувствах се неразбрана и самотна. Имах огромното желание да говоря отново с Emprove, но не намерих смелост. Знаех, че има жени, които са физически малтретирани и им се случват какви ли не лоши неща, смятах, че нямам право на подкрепа, тъй като аз не бях пребивана.

Така, докато не попаднах на обучение и не се „срещнах“ с Михаела Ангелова (ментор в Emprove – бел. ред.). Докато я слушах, имах чувството, че разказва за мен и моя живот. След края на срещата, за първи път осъзнах, че аз имам право на подкрепа и имам право да бъда щастлива. Свързах се с Михаела Ангелова и тя откликна на секундата.  Разбира се, както и в началото, така и сега, все още има моменти, в които изпитвам неудобство от това, че след като не съм пребивана, нямам нужда от подкрепа, но тя успява да ме убеди, че и аз съм човешко същество и не винаги мога да се справя с всичко сама и не е лошо да получиш разбиране и опора.

Преди Михаела и Emprove, аз бях една невзрачна жена, която не вярваше в своите умения и способности, а сега с всеки изминал ден усещам как силата, която се е таяла дълбоко в мен, излиза и вярвам, че АЗ МОГА.

Сега съм много по-уверена, успявам да поставям граници,  обичам и уважавам себе си, имам смелостта да кажа НЕ! Все неща, които на теория осъзнавах, но на практика не прилагах. Предстоят ми нелеки за мен събития и знам, че имам още работа, преди да се превърна в жената, която искам да бъда, но вярвам, че с помощта на Михаела ще успея да постигна всичко, което мечтая да бъда. Началото е поставено.

БлагоДаря Emprove, БлагоДаря Михаела!”

Mихаела Ангелова – психолог, ментор и лектор от общността на #ЖенитеSurvivors
Снимка: A Day To Remember 2022

Актуални постове от тази категория

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

ОЛГА МИНЕВА: НАСИЛИЕТО Е ГЛОБАЛНО ЧУДОВИЩЕ

ОЛГА МИНЕВА: НАСИЛИЕТО Е ГЛОБАЛНО ЧУДОВИЩЕ

Преди седем години Олга Минева създава фондация Emprove с ясната представа, че иска да помогне на жените, излизащи от токсични връзки, и на онези, които регистрират първоначалното светване на червената лампичка, че са в такава връзка. Докато разработва основните...

12 жени около слънцето: Нора

12 жени около слънцето: Нора

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...