Защо? Как? Това се оказаха най-важните въпроси в живота ми, изследвайки моята женска природа и вписването ѝ в заобикалящия и непознат свят. В началото ги задавах инстинктивно, а по-късно откровено предизвикам с тях себе си, хората около мен, а понякога и самия живот. Задавам “Защо” много преди да съм попитала”Какво”, “Как” или “С кого”. Кратък ориентир, който или ме интригува и оставам или продължавам нататък. Опитайте, задайте своето внезапно “Защо” и наблюдавайте. А аз през това време, ще ви разкажа защо обичам да работя с жени и то преди всичко в полето на взаимоотношенията?

 Защото обичам да слушам. Много повече, отколкото обичам да говоря. Моят път се изви така, че рано разпознах това най женско качество – умението да слушаме, да чуваме и ако се наложи, да разтваряме това-онова в разговорите ни с хората, така че у тях да остава послевкус на непозната сладост. 

Защо да обичаш #TишинатаВТеб?

Обичам да наблюдавам всяко движение на човешката душа. Да съзерцавам покоя ѝ. Тогава се вижда и незримото, уловено с неназоваемите сетива. 

Вярвам, че от това движение и от този покой се ражда животът. Вярвам в способността на всяка една от нас да изплува от дълбокото, колкото и дълго да е била там и да излезе с безценни дарове. Вярвам, че в тази ТИШИНА ние сме сами. В този много личен момент, ние ТРЯБВА ДА БЪДЕМ САМИ.

Без страх. Обитаващи подземията на душата си в преподреждане и на най-скритите чекмеджета. Защото тишината пробужда. Вярно е, че в това много лично пространство всеки един от нас е сам, но винаги е по-добре, когато на брега ни чака някой, готов за споделяне. Затова се вълнувам и радвам да бъда част от EMPROVE и да изграждаме заедно най-стабилната връзка в живота ни – тази с нас самите. Много силно вярвам в потенциала на женската енергия, която може да заглади с невиждана мекота всяко едно остро ръбче и след това с категоричност да се разгърне до неподозирани творчески мащаби. 

И тук идва ред на следващото Защо? Защо е необходимо това? 

Защото е лично право на всеки ежедневно да изразява себе си творчески.

Творчеството е огледална проекция на Божественото у нас. И повярвайте ми, не е необходимо да създавате шедьоври. 

Вие сте шедьовърът. Покажете се на света. Бъдете автентични във всяка малка стъпка.

 

Как да изразиш себе си и откритията от #TишинатаВТеб?

С Дуенде – една от моите вълшебни думички и още по-омагьосващи усещания. Дуенде идва от дълбокото в нас. От кънтящата тъмнина. Всичко, в което има тъмни звуци, има и Дуенде. И повярвайте ми, нито Тишината, нито Тъмнината са страшни за нас жените. Те са условия, в които ние можем да се справяме доста добре. И от това да се преродим с нашето лично Дуенде. 

“Тайнствената сила, която всеки чувства, но никой мислител не е обяснил” 

Вирджиния Калчева, автор

 

Това казва Гьоте за Дуенде. Това е нашата собствена мощ, родена от борбата на парадоксите в нас. Дуенде се бори със смъртта на всички пластове, за да се прояви чрез красотата на Живота! Дуенде е твоят личен почерк, дрезгавината на гласа ти,  преди да затрепти, преобръщането на кръвта в тяло ти, когато идея, мисъл, песен, картина напират да бъдат изразени. Дуенде помита всичко по пътя си, за да покаже на света най-чистото ти Аз. То носи усещане за чудо. А всъщност Чудото си ти!  

Избери да Живееш и го направи красиво! Направи го с Дуенде!

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

Тук сме. Има ни. Не си сама.

Тук сме. Има ни. Не си сама.

В последните 3 години с нас са се свързали стотици жени. Въпреки, че причината почти винаги е една и съща, всеки казус е изключително субективен. Но знаете ли какво споделят те впоследствие? Доверили са се на посланието, на думите и действията, които не плашат, не...

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Март, месецът на жените, беше изпълнил календарите ни с вълнуващи събития. Едно от тях, което ни трогна и впечатли с добрата си организация, беше DoNation Pop-up Shop - създадено специално за нашата кауза! Безкрайни благодарности за вярата в нашата дейност и адмирации...