В края на септември месец Emprove организира своето събитие* на тема Икономическа Независимост, част от поредицата:  Да преборим #Заблудите очи в очи и заблудата „Той не ми дава да работя, защото иска да се грижи за мен“.

За да преборят заблудите за икономическата зависимост в токсична връзка,

#ЖенитеSurvivors обединиха своите лични истории

и представиха процесите, през които са преминали в 4 различни етапа. Техният опит беше обогатен и изпълнен с още повече стойност и смисъл от споделянията на голяма част от публиката, която взе участие в събитието!

В следващите редове ще опишем  всяка една от стъпките и особеностите в нея.

Стъпка 1: „Грижа“ от партньора (Той ме иска само за себе си, защото ме обича)

Партньорът насърчава да останем у дома, да се грижим за децата, домакинската работа, за себе си, а той ще е отговорен за финансовото положение на семейството. В началото звучи съблазнително, сякаш имаме човека до себе си, който ни обича, готов е да ни направи щастливи и да ни покаже колко приказен може да бъде светът.

Не след дълго, „приказката“ рязко променя сюжета си, а „принцесата“ в нея, се оказва „Пепеляшка“. Тя започва често да чува от своя любим реплики като:

Ти няма ли да вземеш да свършиш нещо смислено? По цел ден стоиш и нищо не правиш! Само харчиш пари! Безполезна си! За нищо не ставаш! Кой ще те вземе на работа? Та ти нищо не умееш, радвай се, че аз съм тук и те гледам, защото сама си заникъде!…

Какво се случва в основата на тази заблуда за привидна „грижа“? Каква е истината?

 • Контрол: финансов; емоционален; усещане, сякаш си в „клетка“.
 • Чувство на зависимост и неудовлетвореност от себе си.
 • Омаловажаване на приноса ти и успеха ти.
 • Липса на подкрепа.
 • „Грижата“ се превръща в гняв, агресия и постоянни обиди.

Стъпка 2: Липса на свобода и независимост

На вторият етап, партньорът, останал под опеката и грижите на своята половинка, започва да забелязва по-ясно първите знаци на своите ограничения. Негативните емоции ескалират, споровете зачестяват, усещането за липса на свобода се засилва… Разумът в нас надделява и ни пита:

„Какво правиш?! Осъзнай се!“

Какво е характерно в този етап?

 • Несигурност в себе си.
 • Грижа се за това партньорът да е добре, но той все не е доволен.
 • Напрежение: “Да не объркам нещо, за да не се разгневи и да се скараме още повече – как се държа, как говоря, как се обличам.”
 • Страх от експериментиране на нещо ново: “Той ми казва, че няма да успея.”
 • Усещане за силно влияние на някой друг върху собствения живот: “Къде съм аз и моите граници и къде са неговите?”
 • “Недостатъчна съм!”
 • “Задушавам се!”
   
   

Стъпка 3: Взимам живота си в ръце, независимо от мнението на партньора ми (Аз съм!)

Третият етап разгръща силата и решителността за поемане в различна посока и отделяне от измамната, задушаваща „грижа“ на партньора.

#ЖенитеSurvivors споделят, че тази стъпка е най-трудната и същевремено най-окриляващата.

Нека представим различните канали, по които можем да търсим и получаваме подкрепа, за да направим този етап по-лек и да увеличим решителността да вземем живота си в ръце.

 • Търсене на външна подкрепа от институции, занимаващи се с домашен тормоз, токсични връзки и отличителните в тях знаци вкл. психологическа/ терапевтична подкрепа.
 • Социална подкрепа – приятели, роднини, хора, преживели домашен тормоз (#ЖенитеSurvivors);
 • Намиране на работа и отделяне от токсичната връзка.
 • Откриване и разгръщане на свободата да БЪДЕШ СЕБЕ СИ, да опознаеш своите граници.
 • Окриляване от усещането да бъдеш пример за своите деца – как да търсят и отстояват своето щастие и да не позовляват някой друг да избира вместо тях.

Стъпка 4: Творчество, експериментиране, следване на призвание

На последния, четвърти етап, излизането от ограничаващите зависими взаимоотношения е вече факт. Човек е усетил личната си сила и е готов да отстоява границите си. Някои от #ЖенитеSurvivors в момента са именно на този етап. Те изследват и разучават своя потенциал в различни сфери, вслушвайки се единствено във вътрешния си глас. Странични шумове като: „Ти за нищо не ставаш“ са вече забравени.

Тази стъпка предлага възможности за:

 • Различни хобита и занимания извън ежедневните дейности.
 • Удовлетворението да твориш, да създаваш и споделяш уменията си с околните, без да има финансова цел.
 • Свободата да експериментираш с непознатото и да виждаш, „че ти се получава“/ „че можеш“!

Кой е ключът за излизане от заблудата: „Той не ми дава да работя, защото иска да се грижи за мен“?

В сърцевината на графиката е поставен Ключът за излизане от порочния кръг на зависимост – независимост. Той олицетворява силата, която всяка една от нас носи в себе си. Неограничена женска МОЩ, която е двигателят на промените и стремежът на всяка от нас да се отдели от токсичната връзка и да се превърне в Survivor!

За нас, екипът на Emprove, #ЖенитеSurvivors и всички споделили историите си в рамките на събитието, в сърцевината на графиката стоят думите:

 

Автор: Михаела Ангелова и #ЖенитеSurvivors

*Събитието се случи с подкрепата на Български Фонд за Жените

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

Тук сме. Има ни. Не си сама.

Тук сме. Има ни. Не си сама.

В последните 3 години с нас са се свързали стотици жени. Въпреки, че причината почти винаги е една и съща, всеки казус е изключително субективен. Но знаете ли какво споделят те впоследствие? Доверили са се на посланието, на думите и действията, които не плашат, не...

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Март, месецът на жените, беше изпълнил календарите ни с вълнуващи събития. Едно от тях, което ни трогна и впечатли с добрата си организация, беше DoNation Pop-up Shop - създадено специално за нашата кауза! Безкрайни благодарности за вярата в нашата дейност и адмирации...