25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и общности, да постигаме реални резултати. Но дори разговор с приятел за това какво е насилие или споделяне на контакт на организация, която подкрепя жени, е стъпка в правилната посока. Темата е толкова обширна, че всеки ден има нещо за правене или говорене. И така до 10 декември – Денят на правата на човека. 

Повече за кампанията 16 дни на активизъм на UN Women тук: https://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/unite/16-days-of-activism

Едно от най-важните неща, които създаваме в Emprove, са нашите партньорства. Безусловно вярваме в поговорката “Сговорна дружина планина повдига” и си го доказахме и тази година чрез общите ни усилия с правилните до нас хора. В тези 16 дни на активизъм до фондацията ни застанаха посолства, технологични компании, международни организации, хора и деятели на изкуството, малки бизнеси с големи сърца. Щастливи сме, че все повече и повече хора се ангажират дейно с борбата срещу насилието – по линия на превенцията или в подкрепата на жени. А ние правим каквото можем, за да използваме опита и ресурса си, за да създаваме смислени действия от тези срещи. 

 

Ето как запълнихме и нашите 16 дни на активизъм през 2023 г. в периода 25 ноември – 10 декември:

 

 • Лекции с работодатели посланията ни прескочиха границите на България и Европа, благодарение на поканата и дългосрочния ангажимент по темата на TELUS International. В лекцията участваха и представители на топ мениджмънта на компанията, които се обединиха зад думите, че: “Промяната започва с осъзнатост и разговор, а ние сме пазители на благоденствието на служителите, не просто отговорници за постигане на цели и цифри.” 
 • Лекции с американското посолство в София: Посолството лансира програмата си за 16 дни на активизъм в партньорство с Emprove, които бяха поканени да представят англоезична лекция на тема “Разпознаване на токсичността и насилието в отношенията”. В онлайн сесията участваха над 100 души от България, Грузия и Украйна. 
 • Отново в партньорство с американското посолство успяхме да достигнем всичките американски центрове с картите си “Пробуждане между редовете” и да пробудим в читателите любопитството към споделянето и историите, преродени в изкуство. 
 • Среща с Британското посолство: заместник-посланик Лиз Чапман имаше удоволствието да се срещне с Emprove и други ключови правозащитни организации, които работят по въпроси, свързани с насилието, основано на пола и домашното насилие, както и правата на ЛГБТ+ хората, и да чуе за техния опит, предизвикателства и приоритети.
 • Гостуване на изложбата „Пробуждане между редовете“ в Перник: изложба, която събира въздействащо изобразително изкуство, родено от истории за женската сила и трансформирано през субективния поглед на артиста. След представяне на изложбата в общо шест града в България и чужбина, „Пробуждане между редовете“ беше представена и в град Перник в красивата сграда на Минна дирекция по покана на нашите партньори от Фондация ПУЛС. 
 • Лансиране на нов стикер пакет за Viber: с помощта на илюстраторката Антония Мечкуева създадохме шарено преживяване в чата за всички любители на кратките форми, за които една картинка казва повече от хиляди думи. В случая нашите стикери водят и до чатбота и канала ни в платформата, където посланията ни за женска сила достигат над 50 хиляди души. 
 • Създаване и лансиране на Viber чат бот: отново с огромната подкрепа на Rakuten Viber и ТELUS International, в рамките и на 16 дни на активизъм, представихме пред милионната публика от чат потребители в България една мини база данни, събрала опита на специалистите и общностите на Emprove с няколко ясни цели: превенция, подкрепа, вдъхновение и общност – против насилието и за празнуване силата на жените. 
 • Събитие с Българо-Германската индустриална камара и SAP България: Нашите партньори от SAP Labs приветстваха в техния офис членовете на Германо-Българска индустриално-търговска камара (AHK Bulgarien) за специално събитие, в което пред над 60 души заедно споделихме нашите добри практики за свързаност и грижа за женската сила на работното място и отвъд. С гостите бяха проведени вълнуващи дискусии чрез арт-картите “Пробуждане между редовете”. 
 • Настанихме се в уютни коледни базари като тези на шоурума и пространство за събития с приятелски дух Ourhood home, заедно с други български брандове и общност от хора с мисъл за по-добро бъдеще.
 • Инсталацията Розов Облак носи посланието ни за женска сила пред всички посетители на Национална галерия Квадрат 500 през всички 16 дни на активизъм и ще продължава да го прави чак до 21 януари 2024г. 
 • Фотоизложбата ни, посветена на мъжкото ментално здраве, “Чуй гласа ми” е все така налична за посетители до 22 декември и в рамките на 16-те дни на активизъм е привличала всекидневно множество любопитни към темата посетители, правейки толкова важния мост между превенцията на насилието над жени и грижата за мъжкото психично здраве. 

Какво следва? Още 365 дни на активизъм, в които темата преминава от наратива на организациите към разговорите между хората. Насилието над жени не е само кампанийна тема, но и въпрос, който еволюира ежедневно в зависимост от нашите действия. А те тръгват от говоренето. Нека спрем да си спестяваме неудобните разговори, да престанем да гледаме на табутата като такива, да счупим стигмата и да назоваваме онези неща, които ни карат да се смаляваме. А също и да обръщаме внимание на онези, които ни карат да растем. 

 

Благодарим на безценните ни общности от доброволци, артисти, работодатели, жениsurvivors и ментори, както и на всички организации на първа линия и на всички наши партньори, които ежедневно и неуморно се борят не просто срещу насилието, а за запазването на женската сила и силата ни като общество.

16 идеи за твоя активизъм по темата (някои от които описани и по-горе през нашия опит):

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...