ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Затова и в една година решихме да покажем лицата на 12 от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

За нас Тея е символ на куража, адаптивността и енергията! Тя обърна живота си на 180 градуса, за да докаже на себе си и хората около нея, че от “непознатата” страна всъщност е по-слънчево. На 25 години напуска Лондон, за да дойде в София и да започне наново. Щастливи сме за това стечение на обстоятелствата, защото Emprove и #ЖенитеSurvivors също са част от новата страница в живота ѝ.

Снимка: GRAZIA Bulgaria

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors?

Снимка: Асен Николов

Жените Survivors са моето второ семейство! Женската мощ се оказа липсващото парченце от моя пъзел, наречен “живот”! Преди 3 години ударно влязох след едно събитие на 8ми март и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало! 

Какво се промени в теб след сесиите?

Снимка: GRAZIA BulgariaПреди ми беше много трудно да допускам женската сила до себе си. Някак си ме плашеше… След сесиите се преобразих! Научих се да говоря за травмата и да знам, че няма нищо лошо тя да бъде споделена с други съмишленици, които са там да ме подкрепят. На скоро станах и координаторка на новите ЖС групи и там, като страничен наблюдател/медиатор, осъзнах колко важни са първите 5 сесии, тъй като те поставят основите на новото начало, а женската сила има много важна мисия през това време.

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

Научих се да обичам живота. Често се шегувам, че се научих да бъда егоист към нуждите си и с отворени обятия приемам всякакви нови предизвикателства. Гордея се, че семейството ми ме гледа с други очи – очи изпълнени с гордост! Вярвам, че всяка жена заслужава втори шанс да преобърне живота си без значение на каква възраст е!

 

Като финал на разговора с Tея споделяме и нейно послание към последователите на People of Sofia, публикурано през 2021 г.:

“Осем години се надявах и вярвах, че хората са способни на промяна. Давах всичко от себе си да обичам и да давам колкото мога на човека до себе си. ОСЕМ. Толкова дълго време се лутах, въпреки че осъзнавах, че промяна няма, но изход oт обидите, предразсъдъците и ударите по душата и тялото ми има. Преди точно 365 дни една голяма, болезнена заплаха и три юмрука ме накараха окончателно да сложа край. В началото усещах, че липсата му е равностойна на смърт. Чувах го и имах чувството, че всеки момент ще се появи отнякъде. Не вярвах, че някога ще мога да продължа напред… щастлива. След 2 месеца взех решението да се прибера и да живея в България. Решение за промяна, която преди смятах за невъзможна. Бях изгубила вяра в себе си. Не вярвах в сбъдването на мечтите си, но ето тази мечта я грабнах смело и скочих в новия живот. Постепенно започнах да осъзнавам, че се връщам към истинското си “АЗ”. Тъгата изчезна, започнах да се смея, създадох приятелства, пътувах и мечтаех все повече и повече.

Срещнах и толкова много жени – бойци във фондация EMPROVE. Осъзнах, че не съм сама в битката. Тези жени застанаха зад гърба ми и ми показаха, че живот след травмата има. Да, може би не изчезва завинаги и остава някъде на заден план, но не е основен фактор във воденето на пълноценен живот. Днес, 365 дни след онази студена, декемврийска лондонска вечер, аз съм силна, борбена и щастлива в новия си дом. Вдъхновена съм да помагам на други жени, подавам им ръка по пътя към техния нов живот. Тук сме. Има ни. НЕ СИ САМА.”

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов,  Жени, Михаела, Нора,  Галина, Мария , Ива, Поли , Мартина и Жанета!

 

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...