Малките стъпки в големите корпорации винаги водят до качествени промени. С търпение, любопитство и растящ интерес към овластяването в различните му форми, ставаме свидетели на изключително полезни практики в работната култура. Мисията на Emprove ни среща с ентусиазма на хора от разнообразни екипи и сме щастливи, че служителите сами инициират действията по тази важна тема. Това води до повишаване на личните качества, кариерното израстване и осъзнатостта към развитие. След поредица от срещи между един малък, но идеен и енергичен екип на партньорите ни от Hewlett Packard Enterprise България и #ЖенитеSurvivors, можем да се похвалим с чудесни резултати, които споделяме от името на Любомира Станоева и Августа Илиева – организатори и лектори на формата Empower х Emprove.

“Здравейте, ние сме Люси и Августа, част от Hewlett Packard Enterprise България. Едни от основните ценности, в които вярваме като хора и които се припокриват от компанията, в която работим, са, че винаги има нещо ново, което да научим, и че знанието се ражда в споделянето. Създадохме работната програма “Empower” с цел да обменим познания чрез няколко срещи-обучения, в които да си поговорим на различни теми и да споделим опит и добри практики. За да изберем точните теми, се допитахме до участничките преди старта на програмата и сме щастливи, че вече създаваме нещо ново заедно с общността на Жените сървайвърс и фондация Emprove.

Идеята за тази програма се роди като част от нашите доброволчески занимания. А името дойде съвсем естествено – от най-често повтаряната дума, когато говорехме за Emprove – “Empower”. Дума, която резонира с нашата основна цел: чрез споделяне да се обогатим и окрилим една друга, да си дадем сили, да си вдъхнем кураж, че сме заедно.

Разбира се всяка голяма идея има нужда от екип, който да я осъществи. Наши колеги се припознаха в каузата и с радост откликнаха на молбата ни за помощ. Именно така се включиха и специалните ни лектори Елена Василева и Ана Павлова, които ни помагат за създаването и реализацията на обученията.

Официалният старт на програмата беше през пролетта на 2023, когато се срещнахме за първи път с участничките, представихме им програмата, заедно с нашите цели и идеи. Заговорихме и за първата ни тема: „Нагласа за израстване“ с помощта на специален гост от HPE България, който в едно много открито интервю сподели как се справя с трудностите, с провала, с неизвестното.

Елена Василева

Задълбахме в темата и във втората половина на 2023-а с лектори Люси и Елена Василева и си поговорихме за разликите между нагласата за израстване и фиксираната нагласа, какви са ползите oт нагласата за израстване не само в работата, но и в други сфери на живота. Обсъдихме какви може да са пречките по пътя и какви практически стъпки могат ни помогнат да вървим в желаната посока. По време на срещата споделихме опит, лични преживявания, идеи и тактики по пътя ни към нагласата за израстване.

 

Основни моменти, които можем да си вземем от обучението:

  • Човек може да има и двете нагласи в себе си (фиксирана нагласа и нагласа за израстване) – въпросът е на коя кога ще даде глас.
  • „Как се изяжда слон? Стъпка по стъпка“. Пътят е също толкова важен, колкото и самата цел.
  • Човек има винаги какво да научи и да се подобри, без значение на колко години е.
  • 4 стъпки към нагласата за израстване, които да ни помагат в работата и ежедневието:
  1. Научете се да чувате гласа на фиксираното си мислене.
  2. Признайте, че имате избор как да интерпретирате предизвикателствата, неуспехите и критиката.
  3. Отговорете на фиксирана нагласа с гласа на нагласата за израстване.
  4. Предприемете действия с нагласа за израстване.

 

И през 2024 година сме планирали да продължим заедно програмата с темите „Личностно развитие“ и “Подготовка за интервю“. Очаквайте още добри практики!”

Актуални постове от тази категория

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата...

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността,...

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Какво би посъветвала даден работодател, за да поговори с екипа си по темата с домашното насилие и токсичните взаимоотношения? Кои са стъпките, които може да предприеме, ако в екипа има човек, който е потърпевш от насилие, независимо дали става въпрос за домашно,...