Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила! Звучи твърде романтично, знаем, но е истина. Тя е от хората, с които без много да му мислиш би се впуснал в приключение, защото Нора не само, че буди доверие, но и го оправдава. Изключителен човек, страхотна майка, съвестен професионалист с впечатляващ опит, а защото една жена често може всичко – Нора умее и да пише увлекателно и вдъхновяващо! И eй така ни увлече, съвсем без да иска и без дори да подозира, в размишления за по-голямата ѝ роля в Emprove. 

Олга Минева, открива в Нора точно този специалист и човек, който олицетворява искрата на новото стратегическо израстване на фондацията – въвеждането на Оперативен директор в Emprove. 

Това, че Нора прие позицията, е толкова повече от структурна промяна. Това е ново начало за Бог знае колко жени. Много повече работа, професионализъм, ресурс и възможност да откликваме, да се подобряваме. Да променяме. Да бъдем извор за женската сила! С Нора начело като пример за това какво е да се родиш наново от пепелта. 

Остани за още пет минути и прочети как тя вижда това ново начало. Представяме ти Нора Христова!

Снимка: V’Photography https://www.facebook.com/VesiPhotographs

Нора, вместо представяне, можеш ли да споделиш как те описват най-близките ти хора?

Снимка: Stan Petrunov Photographer https://www.facebook.com/StanPetrunovPhotographer

Не знам дали всичко започна заради огнения цвят на косата ми по рождение, но определенията и прякорите от близките още от детството гравитират около огъня, слънцето, светлината и всичко, което пали, свети и гори. Противно на класическата детска мечта да ме наричат принцеса, по-често са ме определяли като “Подпалвачката”, но това е друга история. Слава Богу, не съм подпалвала нищо. Засега. Но пазя искрата в себе си винаги в готовност. 🙂
Откакто съм част от общността на #ЖенитеSurvivors съм и горд носител на още една “титла” – Жената-Феникс. И няма да крия, че именно в нея се припознавам най-силно, тъй като образът на Феникса интегрира едновременно както огъня, така и пепелта, необходими за цялата магия, която ме доведе в Emprove. 

Кое е най, ама най-вдъхновяващото нещо, което те кара да обичаш Emprove и да продължаваш да вярваш в смисъла на фондацията?

Когато става въпрос за Emprove, e почти невъзможно да се синтезира едно единствено вдъхновяващо нещо от целия вихър на женска сила и окриляващи моменти. И все пак, като човек свикнал да вижда пряк и измерим резултат от работата си, се вдъхновявам изключително от непрестанно растящия брой на жените, които се обръщат за подкрепа към нас и от скоростта, с която се разрастват мрежите ни от доброволци в лицето на нашите ментори, лектори и квалифицирани експерти, припознаващи се в каузата на Emprove. Да наблюдаваш отстрани този процес е меко казано завладяващо. 

Stan Petrunov Photographer https://www.facebook.com/StanPetrunovPhotographer

И разбира се, целият този вихър, гарниран с вулканичната енергия на всички невероятни жени в екипа на Emprove, е абсолютната гаранция за ежедневно вдъхновение.

Очаквала ли си кариерата ти да поеме в тази посока? Някога дори помисляла ли си, ама честно!

Ами, честно – НЕ! 🙂

Реално, не съм очаквала и по-голямата част от изненадите, които животът ми поднесе през последните няколко години. Благодарение на тези изненади обаче, имах привилегията да открия нещо като своеобразна мантра в думите на Джон Ленън: „Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.” И именно това го прави толкова вълнуващ. С тази мисъл се събуждам всеки ден. 

 

Защо всъщност реши да приемеш? Какво оставяш зад себе си в името на Emprove? 

“Защо” е въпрос, насочен към онази част от същността ни, отговорна за рационалните решения. В случая, с Emprove нямаше “Защо”. Защото сърцето ми отдавна знаеше отговора на въпроса, много преди въпросът и предложението да ми бъдат отправени. 

Зад себе си оставям страха, че резките завои в професионален план могат да костват сигурността и по-нататъшното ни кариерно развитие.
С времето стигнах до извода, че най-добрата работа е тази, която те кара да гориш. Да, отново си говорим за огън, но е факт, че животът е твърде кратък, за да пропускаме шанса си, когато открием онова, което истински пали искрата в нас и поддържа пламъка и жив. 

Кои умения от работния ти опит до момента ще използваш в полза на фондацията?

Благодарна съм, че работният ми опит до момента ме е поставял “от двете страни на барикадата” – както от страната на клиента, така и от тази на бизнеса. Имала съм възможността да управлявам едновременно процеси и човешки ресурс, което с течение на годините ми даде почти 360-градусов поглед, от който винаги съм се стремила да си взема нещо в посока саморефлексия и личностно усъвършенстване. Независимо от факта, че Emprove е фондация с нестопанска цел, необходимостта от структуриране и управление на процесите расте по абсолютно същия начин, по който това се случва във всяка една организация, синхронично с нейното развитие. От тази гледна точка, управлението на тези процеси на терен, е нещото, с което мисля, че ще мога да допринеса и най-пълноценно, заемайки новата си роля в Emprove. 

 

Можеш ли да обясниш защо общността на Жените Survivors е в сърцето на всички дейности на Еmprove?

Бих казала, че общността на #ЖS не е В сърцето, тя Е сърцето на Emprove. Едно голямо, топло, биещо в неговия си уникален ритъм, сърце. Тази общност е прецедент за България в своята същност, а между жените в нея съществуват невидими енергийни връзки, които я превръщат в нещо като жив организъм, който вече живее собствен живот. #ЖS крие огромна сила, която нараства заедно с нарастващата сила на всяка една от нас. Всеки ден. Това имам предвид, казвайки, че сме като невронна мрежа.

Коя е първата задача в новата ти роля, която вече очакваш с нетърпение?

Една от основните супер сили на Emprove е изграждането, развитието и поддържането на общности – на #ЖенитеSurvivors, на мрежата от квалифицирани специалисти в лицето на терапевти, юристи, лектори и коучинг експерти, на всички изключително талантливи артисти, подкрепящи дейността ни и сбъдващи магията Emprove, мрежата от работодателски организации и всички онези невероятни хора, които се свързват с нас през желанието на допринесат за каузата. Удоволствието, което ще имам да се запозная с всеки един от тях, ми дава огромна енергия и нямам търпение да случваме чудеса заедно! ❤️

 

Още за Нора тук:

Човек на деня в Свободна Европа https://www.svobodnaevropa.bg/a/31856726.html 

и тук: https://emproveproject.com/12-women-around-the-sun-nora/ 

 

 

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

София Димитрова: как да добавяме “искам” пред “трябва” – Част 2

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Вие сте на интервюто за работа, за да го спечелите

Доброволците са живителната общност на Emprove. Те са онези тихи герои, които със сърце и съзнание даряват от времето и силите си за мисията ни. Всеки от тях помага както и с каквото може, а понякога имаме уникалния късмет да ни намират хора с експертиза, която...