Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила! Звучи твърде романтично, знаем, но е истина. Тя е от хората, с които без много да му мислиш би се впуснал в приключение, защото Нора не само, че буди доверие, но и го оправдава. Изключителен човек, страхотна майка, съвестен професионалист с впечатляващ опит, а защото една жена често може всичко – Нора умее и да пише увлекателно и вдъхновяващо! И eй така ни увлече, съвсем без да иска и без дори да подозира, в размишления за по-голямата ѝ роля в Emprove. 

Олга Минева, открива в Нора точно този специалист и човек, който олицетворява искрата на новото стратегическо израстване на фондацията – въвеждането на Оперативен директор в Emprove. 

Това, че Нора прие позицията, е толкова повече от структурна промяна. Това е ново начало за Бог знае колко жени. Много повече работа, професионализъм, ресурс и възможност да откликваме, да се подобряваме. Да променяме. Да бъдем извор за женската сила! С Нора начело като пример за това какво е да се родиш наново от пепелта. 

Остани за още пет минути и прочети как тя вижда това ново начало. Представяме ти Нора Христова!

Снимка: V’Photography https://www.facebook.com/VesiPhotographs

Нора, вместо представяне, можеш ли да споделиш как те описват най-близките ти хора?

Снимка: Stan Petrunov Photographer https://www.facebook.com/StanPetrunovPhotographer

Не знам дали всичко започна заради огнения цвят на косата ми по рождение, но определенията и прякорите от близките още от детството гравитират около огъня, слънцето, светлината и всичко, което пали, свети и гори. Противно на класическата детска мечта да ме наричат принцеса, по-често са ме определяли като “Подпалвачката”, но това е друга история. Слава Богу, не съм подпалвала нищо. Засега. Но пазя искрата в себе си винаги в готовност. 🙂
Откакто съм част от общността на #ЖенитеSurvivors съм и горд носител на още една “титла” – Жената-Феникс. И няма да крия, че именно в нея се припознавам най-силно, тъй като образът на Феникса интегрира едновременно както огъня, така и пепелта, необходими за цялата магия, която ме доведе в Emprove. 

Кое е най, ама най-вдъхновяващото нещо, което те кара да обичаш Emprove и да продължаваш да вярваш в смисъла на фондацията?

Когато става въпрос за Emprove, e почти невъзможно да се синтезира едно единствено вдъхновяващо нещо от целия вихър на женска сила и окриляващи моменти. И все пак, като човек свикнал да вижда пряк и измерим резултат от работата си, се вдъхновявам изключително от непрестанно растящия брой на жените, които се обръщат за подкрепа към нас и от скоростта, с която се разрастват мрежите ни от доброволци в лицето на нашите ментори, лектори и квалифицирани експерти, припознаващи се в каузата на Emprove. Да наблюдаваш отстрани този процес е меко казано завладяващо. 

Stan Petrunov Photographer https://www.facebook.com/StanPetrunovPhotographer

И разбира се, целият този вихър, гарниран с вулканичната енергия на всички невероятни жени в екипа на Emprove, е абсолютната гаранция за ежедневно вдъхновение.

Очаквала ли си кариерата ти да поеме в тази посока? Някога дори помисляла ли си, ама честно!

Ами, честно – НЕ! 🙂

Реално, не съм очаквала и по-голямата част от изненадите, които животът ми поднесе през последните няколко години. Благодарение на тези изненади обаче, имах привилегията да открия нещо като своеобразна мантра в думите на Джон Ленън: „Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове.” И именно това го прави толкова вълнуващ. С тази мисъл се събуждам всеки ден. 

 

Защо всъщност реши да приемеш? Какво оставяш зад себе си в името на Emprove? 

“Защо” е въпрос, насочен към онази част от същността ни, отговорна за рационалните решения. В случая, с Emprove нямаше “Защо”. Защото сърцето ми отдавна знаеше отговора на въпроса, много преди въпросът и предложението да ми бъдат отправени. 

Зад себе си оставям страха, че резките завои в професионален план могат да костват сигурността и по-нататъшното ни кариерно развитие.
С времето стигнах до извода, че най-добрата работа е тази, която те кара да гориш. Да, отново си говорим за огън, но е факт, че животът е твърде кратък, за да пропускаме шанса си, когато открием онова, което истински пали искрата в нас и поддържа пламъка и жив. 

Кои умения от работния ти опит до момента ще използваш в полза на фондацията?

Благодарна съм, че работният ми опит до момента ме е поставял “от двете страни на барикадата” – както от страната на клиента, така и от тази на бизнеса. Имала съм възможността да управлявам едновременно процеси и човешки ресурс, което с течение на годините ми даде почти 360-градусов поглед, от който винаги съм се стремила да си взема нещо в посока саморефлексия и личностно усъвършенстване. Независимо от факта, че Emprove е фондация с нестопанска цел, необходимостта от структуриране и управление на процесите расте по абсолютно същия начин, по който това се случва във всяка една организация, синхронично с нейното развитие. От тази гледна точка, управлението на тези процеси на терен, е нещото, с което мисля, че ще мога да допринеса и най-пълноценно, заемайки новата си роля в Emprove. 

 

Можеш ли да обясниш защо общността на Жените Survivors е в сърцето на всички дейности на Еmprove?

Бих казала, че общността на #ЖS не е В сърцето, тя Е сърцето на Emprove. Едно голямо, топло, биещо в неговия си уникален ритъм, сърце. Тази общност е прецедент за България в своята същност, а между жените в нея съществуват невидими енергийни връзки, които я превръщат в нещо като жив организъм, който вече живее собствен живот. #ЖS крие огромна сила, която нараства заедно с нарастващата сила на всяка една от нас. Всеки ден. Това имам предвид, казвайки, че сме като невронна мрежа.

Коя е първата задача в новата ти роля, която вече очакваш с нетърпение?

Една от основните супер сили на Emprove е изграждането, развитието и поддържането на общности – на #ЖенитеSurvivors, на мрежата от квалифицирани специалисти в лицето на терапевти, юристи, лектори и коучинг експерти, на всички изключително талантливи артисти, подкрепящи дейността ни и сбъдващи магията Emprove, мрежата от работодателски организации и всички онези невероятни хора, които се свързват с нас през желанието на допринесат за каузата. Удоволствието, което ще имам да се запозная с всеки един от тях, ми дава огромна енергия и нямам търпение да случваме чудеса заедно! ❤️

 

Още за Нора тук:

Човек на деня в Свободна Европа https://www.svobodnaevropa.bg/a/31856726.html 

и тук: https://emproveproject.com/12-women-around-the-sun-nora/ 

 

 

Актуални постове от тази категория

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...

12 жени около слънцето: Тея

12 жени около слънцето: Тея

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Жанетa

12 жени около слънцето: Жанетa

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...