В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността, а и ангажимента да носят промяна отвътре навън. И  именно защото е от ключово значение нашите лектори да не са просто гостуващо събитие на фирмени лекции, а вътрешни агенти на промяната, компаниите могат наистина да припознаят темата за насилието и токсичните отношения и да бъдат нейни посланици.

Когато стартирахме инициативата Emprove Badge, подходихме с увереност и ентусиазъм поради няколко причини. Благодарение на професионалния бекграунд на част от екипа на Emprove, сме изградили наблюдение, което се доказа във времето, а именно, че компаниите у нас се развиват успешно не само като бизнес, а и като човешка структура. Именно онези компании, които инвестират в отношението към служителите си, са тези, които постигат дългосрочни успехи. Убедено вярваме, че фирмите съществуват благодарение на хората, а не обратното. Пред очите ни се разкриват страхотни примери за доброволчество и корпоративно социални проекти, които носят много повече от публичен имидж. Ярък пример за това е и успешният старт на Emprove Badge в Taulia

Партньорството ни стартира със силния ангажимент от страна на мениджърския екип на компанията. Трима от ръководителите на екипи мигновено станаха лица на кампанията за вътрешните комуникационни процеси. Тяхната въвлеченост и лична позиция по темата е пример за автентично интегриране на подобни програми в устойчивата и дългосрочна работа по развитие на организационната култура (а не просто еднократни кампанийни действия). 

Началото:

Първата Emprove Badge среща за подкрепа на служителите бе организирана на тема “Разпознаване на ранните знаци на токсичност във взаимоотношенията и начини за подкрепа на колега или близък”. Събитието привлече 64 участника от екипите нa Taulia, които имаха възможност както да почерпят опит от терапевт Валентина Димитрова, психолога Олга Минева от екипа на фондация Emprove и нашия ментор и лектор Любов Кръстева ЖенитеSurvivors.

Разговорът беше открит от трима ръководителя в компанията – Васко, Ади и Ники – които с лични примери онагледиха своята ангажираност към темата и подчертаха значимостта на подобни разговори. Както Васил сподели:

“Темата е изключително важна за мен, защото смятам, че човек прекарва голяма част от будното си време с колегите и ако това време е прекарано в среда, която натоварва и гнети, това рязко се отразява на качеството на живот. Предполагам всички се стремим към по-добро качество на живот, затова не е лошо да се научим как да го подобрим при нужда или поне как да не го влошим.”

Форматът на отворен и открит разговор, споделените истински истории от лекторите на Емпруув, както и силният вътрешнофирмен ангажимент с темата предразположиха групата към искрено любопитство и въпроси. Беше засегнат един много ключов акцент, а именно:

Отговорността на другия не е наша отговорност.

Както терапевтът на Emprove Валентина Димитрова обясни, от нас като колеги и ръководители не се очаква да влизаме в ролята на спасители, когато станем свидетели или разберем, че някой е попаднал в токсични взаимоотношения – “Нямаме правото да отнемаме неговата отговорност да си помогне, да осъзнае, да постави своите граници.” Но бяха обсъдени конкретни съвети какво да правим или да НЕ правим в подобна ситуация, така че подкрепата ни да помогне на засегнатия човек в неговия процес на справяне:

Да заговорим, да изслушаме, да сме там за човека. 

Да не съдим, да не притискаме, да не предаваме доверието.

Трудно е да се обобщи в няколко реда многопластовата динамика на подобни срещи, но оценката на групата за преживяното е еднозначна: 92% са посочили висока или много висока удовлетвореност от лекцията. Като най-полезни бяха посочени самият формат на срещата, споделянето на реални ситуации, примери и насоки, новото осъзнаване за лични ситуации по темата и др.

Следващи стъпки?

“В този ред на мисли допълнителни беседи и срещи по темата биха били много полезни.” – това споделиха участниците и вътрешният Emprove Badge squad от тийм лидери го сбъдна – с примери и добра аргументация, но най-вече – с искрен личен ангажимент към каузата от ключови за компанията хора, топ мениджмънтът на компанията беше спечелен за поредица от лекции и събития, които тепърва ще подкрепят екипите в изграждането на една организационна култура нетолерантна към токсичност.

Благодарим за доверието и очакваме с нетърпение следващите стъпки през новата 2024!

***

За програмата Emprove Badge:

Вече разполагаме с разширена мрежа от работодатели. Провели сме вътрешнофирмени лекции за стотици служители и техните ръководители, както и предоставяме подкрепа към компаниите, снабдявайки ги с полезна информация за разпространение сред служителите. В процес на работа сме вече с над 10 водещи компании.

Програмата ни Emprove Badge вече е разпозната и подкрепена от Британското посолство в България, които активно участват в ключови събития за работодателите. Всички отличени с “Emprove Badge” компании получават своята заслужена награда връчена лично от посланика или заместник посланика на Великобритания, на официално ежегодно събитие в Британската Резиденция. Това е една своеобразна церемония на ангажираността и превенцията – вярваме, че тези светли примери трябва да бъдат публично осветени и празнувани. 

https://emproveproject.com/emprove-badge/ 

Актуални постове от тази категория

Жадни да помагаме

Жадни да помагаме

„Жадни да помагаме“ – това е мотото, под което изворната вода Pure H2O стартира съвместна кампания с три популярни личности, като им дава възможност сами да изберат каузите, които искат да подкрепят.  Едно от тези популярни лица е Мартен Роберто – музикален продуцент,...

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Малките стъпки в големите корпорации винаги водят до качествени промени. С търпение, любопитство и растящ интерес към овластяването в различните му форми, ставаме свидетели на изключително полезни практики в работната култура. Мисията на Emprove ни среща с ентусиазма...

Работното място би могло да бъде пристан за активна  подкрепа към жените

Работното място би могло да бъде пристан за активна подкрепа към жените

През 2023г. Содексо празнуват 20 години на българския пазар, а това е и повод да стартират кампанията: „20 години Содексо. 20 разговора за отговорния бизнес и подкрепата към местните общности“. В серия от интервюта, те опитват да обхванат темите за устойчивия бизнес,...