Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между организациите, които застават зад нас, и смисъла на проекта. Тази година в нас повярва и екипът на спортните клубове Next Level, които с любопитство разпитахме относно наблюденията им върху мъжките им клиенти. Отговори ни country manager-ът на веригата Цветелина Трендафилова. 

Цветелина Трендафилова, Country Manager NEXT LEVEL

Спортува ли достатъчно българският мъж?

Ако влезете в пиков час в някой от нашите клубове или погледнете статистиката, ще видите, че около 70% от нашите клиенти са мъже. В тази извадка виждаме хора, които полагат много грижи за себе си и спортуват редовно. Погледнато в по-голям мащаб обаче виждам и много мъже, които покрай натовареното ежедневие на работа, семейните ангажименти и липсата на свободно време, твърде рядко се вслушват в нуждите на своето тяло или пък го правят твърде късно, когато се появи проблем. Вероятно истината е някъде по средата. 

Според вас какви са основните причини мъжете да посещават спортни зали и какво всъщност се крие зад това – повече суета или грижа за физическото и менталното здраве? 

Причините за посещение на фитнес залата варират много между различните типове клиенти. Някои от редовните ни клиенти тренират в стремежа си да изглеждат по-добре и да усъвършенстват формата на тялото си. Бихме могли да наречем това суета, ако го разгледаме изолирано. Много голяма част от нашата клиентска база се състои от активни работещи хора, които разбират спорта като инструмент да поддържат тялото си здраво, а съзнанието си тонизирано и хармонично. 

В действителност обаче двете причини са пряко свързани и независимо какво те е накарало да дойдеш в залата, резултатите – по-красиво и функционално тяло, повишено качество на живот и по-добро ментално здраве, са неопровержими и свързани. Каквито и да са подбудите ти, в края на деня получаваш целия комплект позитиви от спорта. 

Смятате ли, че чрез спорта мъжете откриват пространство за оставане насаме със себе си или по-скоро място за социализиране?

Едно от големите преимущества на нашите клубове и причина клиентите ни да избират именно Next Level за своите тренировки, е, че изграждаме приятелска атмосфера, която предразполага към завързване на социални контакти. Обширните кафе зони, както и груповите занимания, са възможност трениращите с общи интереси да създават приятелства, да изпият по кафе или протеинова напитка заедно. Вярвам, че има хора, които целенасочено търсят този контакт и това прави времето им във фитнеса още по-приятно. 

От друга страна, виждам много мъже, а и жени, които слагат слушалките и се фокусират върху упражненията. Това им помага за разтоварят от напрежението на работния ден или да прочистят съзнанието си, за да намерят по-лесно решение на даден проблем след това. Знаем, че всеки се справя по различен начин с факторите, които му носят стрес, затова съм щастлива, че във фитнеса можем да предложим на всекиго по нещо.    

Защо решихте да се включите в кампания за мъжкото психично здраве?

С екипа избрахме да подкрепим кампанията за мъжкото психично здраве не само като представители на фитнес и уелнес индустрията, но и като активни хора с гражданска позиция. Ние осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката, за намаляване на стреса и напрежението. В същото време фитнесът е мястото, където мъжете намират свои съмишленици, споделят и разрешават проблемите си, откриват своите ментори. Компанията като бранд, но и фитнесът като публично пространство са пряко свързани с психичното здраве на мъжете.

Какви са вашите препоръки за това мъжете да подобрят грижата за себе си? 

Вярвам, че малките промени, придружени с постоянство, водят до големите резултати, затова простичко бих казала – нека мъжете да спортуват по-редовно, да създават добри хранителни навици, да се смеят по-често. Нека се вслушват повече в нуждите на тялото и съзнанието си, нека не се срамуват да бъдат себе си и да споделят нуждите, желанията, а и страховете си. Нека не забравят, че само ако се грижат добре първо за себе си, ще могат да се грижат по-добре и за любимите си хора, и за обществото, в което живеят.

Разбери повече за кампанията “Чуй гласа ми”: https://emproveproject.com/chui-glasa-mi/ 

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...