Автор: Виктория Петрова

Дойде моментът да ви запознаем и с Ирен. С Ирен се срещнах за първи път в Лондон дълги месеци преди официално да стана част от EMPROVE. Благодарна съм ѝ, че тогава тя, вече в ролята си на EMPROVE ментор подходи първа към мен и пожела да се запознаем. Докато я интервюирах наскоро, научих, че подобен тип инициативност ѝ е навик, който често прилага в работата си, за да подкрепя жените, с които комуникира. Оставям ви с първата част това, което тя има да ви разкаже.

 

Както винаги, започнахме с традиционния въпрос- в платформата EMPROVE всеки ментор се представя с 4-5 ключови за него думи и те са начинът да го открият и изберат жените, които подкрепя. Кажи ни коя е Ирен с 5 думи?

Ирен Ценова, EMPROVE ментор

“Аз съм треньор по трансформации. Както повечето от нашите ментори, вече имам психологическа квалификация- работя  с личностно развитие и кариерно ориентиране от около четири години. Работя с жени, като откривам потенциала в тях и им показвам посоките, в които могат да се развиват и да гледат на себе си като на завършени личности, които нямат нужда от одобрението на социума, на партньорите си, на родителите си или на обществото, в което живеят. Накратко, мотиватор, откриващ потенциали, помагащ за развитие.”

А какво те доведе в EMPROVE?

“Аз бих го нарекла съдба, случайност или някакви човешки пътища са се преплели, защото съвсем случайно попаднах на тяхна обява за това, че имат нужда от ментори. Винаги съм искала да работя с жени, които са в неравностойно положение. И така това дойде точно навреме Вече имах квалификацията и търсех посока. И тогава се появи като пътеводна светлина, направихме контакт и веднага стартирахме с менторството.”

 

 

Опиши платформата EMPROVE на някой, който за първи път чува за нея.

“Бих казала, че това е платформа, която работи с жени.

Независимо дали са били жертва на насилие или не, мисля, че наистина е изключително полезно за всяка жена да има достъп. Защото менторите работят напълно безплатно и всички са изключително мотивирани и професионалисти.

Също така, това е система за себеопознаване, с която можеш да придобиеш много богата представа за това какъв  човек си ти, как можеш да работиш със себе си и да откриеш ключови моменти за своето личностно развитие

Когато една жена достигне до ниво, в което се самоуважава, в което обича себе си, в което оценява що за човек е, в което тя си поставя лични граници- развита е емоционалната ѝ интелигентност, развита е защитната система при нея, в това какъв стандарт би допускала като отношение към себе си.

Тогава тя няма как да попадне в насилствена връзка или в отношения, които биха я ощетили физически или морално. И това е ключът при EMPROVE, защото работи за личностното развитие на жените. И бих казала на всеки, който реши да работи с EMPROVE, че това е система, до която изключително рядко можеш да имаш достъп- до такъв потенциал ментори, до такъв потенциал от литература и информация, с която да работиш със себе си.”

Както сигурно Ви е направило впечатление, работата на Ирен е доста интересна. Помолих я да ми разкаже за паметна ситуация от професионалния ѝ път.

“Аз имам авторски програми за развитие и трансформация и авторски тренировки за трансформация, с които работя с много жени. Работим с мотивация и развитие, а не толкова с личностни проблеми. Рекламирах там EMPROVE След като го пуснах, видях в платформата много от тях- бяха ме избрали като ментор..

Но паметната ситуация в случая за мен беше нещо друго. EMPROVE беше там като платформа, но те искаха да работят с мен лично. И така, работех с една от жените много в дълбочина. Разгледахме много неща

и тя самата беше шокирана, че всъщност изобщо не осъзнаваше, че тя е в такава връзка. Осъзна го когато започна да работи със себе си в съвсем друга посока.

Работехме с нея за откриване на потенциала ѝ, за кариерно ориентиране, къде са ѝ силните и слабите страни. В един момент, тя осъзна, че е спряла да вярва в своите силни страни, защото съпругът ѝ я кара да се чувства сякаш тя може единствено да гледа деца и да готви вкъщи. Но това се случи без аз да я насочвам, без аз изобщо да работя в тази посока.

Тя сама го направи, докато работеше със себе си, докато разгръщахме потенциалите и спазваше домашните упражнения, които съм ѝ давала да прави. Един ден просто ми се обади и каза: „Ти знаеш ли аз какво открих- той през цялото време ме потиска, манипулира и кара да се чувствам по този начин, много фино и много нежно“. Едновременно беше тъжна и щастлива. Беше освободена от зависимостта от неговото мнение и отношение към нейните способности. Но ѝ беше натъжено, защото е прекарала години с човек, който съзнателно я манипулира и потиска, за да може тя да служи на неговите нужди и интереси.

Беше паметно за мен, защото аз не вярвах, че

човек може да не осъзнава, че е в зависима връзка.

Връзка, която го манипулира. Смятах, че всеки, който е в такава връзка малко или много го осъзнава, и просто не знае как да се измъкне. Какво разбрах от този случай?

Разбрах,  че хората имат нужда от време, за да се доверят и да се отпуснат. Дори когато имаме титлата ментор, това не ги прави автоматично отключени за нас. Те имат нужда да ни опознаят, да видят що за хора сме и какво можем да направим за тях.

Най- голямото предизвикателство е да накарам тези момичета да ми вярват, те са като цяло неактивни до момента, в който не изградят някакъв вид довериеТова са нещата, на които се уча – на търпение, разбиране и на отваряне от моя страна,  за да мога да ги предразположа.”

Какво би искала хората непременно да знаят за EMPROVE и/или проблема, срещу който се бори?

“Искам обществото да знае, че има изградени организации, които биха помогнали на жените и смятам, че наистина трябва да се работи за превенция на ситуациите, срещу които се борим. погледнато в бъдещ план, смятам, че усилията трябва да се концентрират върху превенцията. . Но обществото трябва да знае, че както платформата, така и всеки един е отговорен за това да не сме в ситуация, в която имаме толкова голям проблем на домашно насилие или емоционален тормоз в България.”

Ами какво би казала на жените, които още не са изпробвали платформата или не са се осмелили да използват услугата “доверен ментор”?

“Тези неща по света се ползват напълно свободно. Много рядко в България, намираш нещо хубаво, качествено, работещо с професионалисти, без пари. Това е безплатна платформа, с която, решат ли да съдействат, могат да достигнат много високи нива на себеосъзнаване. EMPROVE е, защитена среда, в която те могат да се чувстват в безопасност, могат да бъдат себе си, да споделят проблемите си, там има професионалисти, които знаят и могат да им помогнат.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...