Диана Недкова EMPROVE менторът, с който искаме да ви запознаем днес. Диди работи в сферата на човешките ресурси и е избрала да използва своята професия, за да подкрепи каузата на EMPROVE. Както и сами ще разберете от следващите редове, Диди използва своите знания и опит, за да помага на жените, с които работим да откриват своя потенциал по пътя на овластяването.

 

Диди, би ли се описала за  нашите читатели с няколко думи?

 

Диана Недкова

Диана Недкова, EMPROVE ментор

“Организирана и с развиваща се емпатия. Чувствителна, социална натура и винаги стремяща се да бъде в подкрепа.

Като консултант в сферата на човешките ресурси, който от години практикува тази дейност, основният ми фокус е свързан с развитието на потенциала на хората в различни насоки. Това включва кариерните консултации и психологическа подкрепа на различни целеви групи от мениджъри до хора, които са в неравностойно положение (в т.ч. хора с придобити увреждания в следствие на инцидент или продължително заболяване, неактивни младежи, младежи преминали през онкологично заболяване и др.). От гледна точка на човешките ми интереси и ценности, аз съм човек, който обича да комуникира и да бъде в подкрепа на хората, като в този процес от изключителна важност за мен е да получавам обратна връзка поставяйки на фокус ефективната двустранна  комуникация.”

Разкажи ни и какво те доведе в проекта?

“Доведе ме авторът на проекта. Когато чух първата идея за това какво точно се очаква да се случи като проектна реализация (само на бета версия), ми стана изключително интересно, защото си дадох сметка, че ние не достигаме до тези жени. Защото те самите нямат смелостта или възможността въобще  да получат подкрепа или да си я изискат, когато имат нужда от нея. Това, което виждам като резултати до момента, още повече ме мотивира и най- вече, защото българските институции съзряха потенциал в EMPROVE и по конкретно в подхода, който биха интегрирали в собствената си интервенция и програмите, които имат. С това визирам конкретно МВР, с които имаме партньорство.”

Как описваш EMPROVE на хората, които за първи път чуват за нея?

“Много ми харесва думата “empowerment” или овластяване, но си давам сметка, че това е една дума, която рядко използваме и  носи различни послание за различни хора. Затова по-скоро бих казала, че EMPROVE за мен е подкрепа на жени, които имат нужда от най- важното – да бъдат чути и наистина зачетени. И не на последно място  геймифицирана и иновативна инициатива, която ни връща към най-изконните човешки ценности – това да играем, да се учим, мотивираме и развиваме чрез игра.”

Кое според теб е най-важното?

“Най-важното е, че имаш достъп до  платформа, в която имаш пълна свобода на избор каква подкрепа ти е необходима в конкретния момент. Дали да прочетеш блог статия с вдъхновяваща успешна история; да се свържеш с ментор, с когото просто да си поговориш; да споделиш мнение или да зададеш някакъв въпрос, който е важен за теб в момента. Платформата наистина дава възможност за избор откъде да започнеш. Като консултант, който е правил кариерни консултации в практиката си, знам, че не можеш да дадеш насила подкрепа на някого, който сам не е осъзнал нуждата от нея. И наистина по-добре е човек сам да я потърси като направи първата стъпка. За мен, самата платформа с всичките й възможности, дава различни опции на хората относно това какво да изберат като извор на мотивация и подкрепа. “

Твоята професия е изключително интересна. Разкажи ни за ситуация, която винаги ще помниш.

Паметната ситуация, за която се сещам е тежка. Бях в процес на кариерно консултиране на едно момче, което е преживяло онкологично заболяване. На 14-годишна възраст му откриха левкемия. Естествено започна процес на лечение и всичко мина добре. След като вече се беше излекувал, ние започнахме работа за неговото включване в образованието и кариерно ориентиране като цяло. Най-паметното беше, когато след 2 месеца той ми звънна и ми каза, че е получил рецидив, и че трябва да приключим, защото в момента лечението му продължава да бъде най-важното нещо. И тогава се почувствах безпомощна, тъй като си дадох сметка, че нямам контрол върху болестта. Никога не ми се беше случвало такова нещо в практиката .. Даже в момента настръхвам, докато говоря. Но най-хубавото нещо в цялата ситуация е, че въпреки, че получи рецидив, той отиде в Германия и се излекува. Вече всичко е наред. Той ме потърси преди един месец. Сега е на 18 и си спомни за задачите, които му бях дала. И всъщност сега продължаваме да работим с него  в посока това какво образование да избере.”

Какво научи вследствие на тази ситуация?

“Научих, че животът може да ти предложи много предизвикателства. Научих, че въпреки че съм много уверена в себе си, експертизата си и в това, което правя  в процеса на подкрепа и кариерно консултиране, има моменти, в които и ти самият имаш нужда от подкрепа, за да се справиш с трудна ситуация(като ментор и консултант бел. ред).”

Това, предполагам, би било добър пример за жените, които ползват платформата.

“Да, всъщност, когато навлизам в такива разговори с хора, които имат нужда от подкрепа, казвам „Аз не съм експертът тук. Аз не съм тук, за да ти покажа как трябва да се случват нещата. Аз съм тук да те изслушам, да ти дам насоки и идеи за това какво можеш да опиташ и да пробваш. И винаги подхождам с тази нагласа, защото наистина не вярвам, че някой е повече от другия, а процесът е двустранен.”

Също както в професиите си, всички даряващи времето си за EMPROVE каузата, срещаме трудности в работата си. Каква е най – голямата трудност, която ти срещаш като ментор?

“Активирането на жените… За мен това е най-голямото предизвикателство имайки предвид, че в България се отчита един от най-ниските проценти на докладване за домашно насилие. Затова екипът на EMPROVE трябва да продължим  да работим по посока гласност на проблема и активиране на жените преминаващи през този период в живота си.

Какво би искала хората непременно да знаят за EMPROVE и/или проблема, срещу който се бори?

“Както вече споделих, първо трябва да знаят, че трябва да има гласност за това нещо, като се говори непрекъснато не само за проблема, но и за това как ние се справяме с него.. А на жените, които преминават през този труден период в живота си, искам да каже, че нищо няма да загубят от това да пробват. Платформата им дава възможност да избират между различни неща, които намират за комфортни и удобни. Могат да опитат предприемайки само една стъпка. От опитите, които правим понякога, могат да излязат много красиви неща. Така че, апелът ми към жените е да пробват.”

А какво би казала на жените, които още не са изпробвали платформата или не са се осмелили да използват услугата “доверен ментор”?

“Всъщност бих ги попитала какви са им страховете. Защото честно казано, винаги съм свикнала в работата ми да задавам много въпроси. Преди да тръгна да казвам нещо на някого искам да го опозная и разбера. Това ми помага да имам индивидуален подход и това, което казвам да отговаря на  индивидуални нужди на всеки човек. Но като цяло бих ги посъветвала да разгледат платформата и да се уверят сами, че достъпът до нея е абсолютно анонимен и дискретен, без никакви усложнения за тях, и няма нещо, което може да ги възпре да опитат.”

Има ли нещо, което не съм те попитала, а би искала да добавиш?

“Най-вече  апелът ми, е че, ако някоя жена има нужда да ме опознае преди да реши кой иска да бъде нейният “доверен ментор”, аз съм напълно готова да ми зададе въпроси, които са важни за нея, като аз ще се постарая да отговоря в удобна форма и за двете страни – в – личен разговор или писмено. Така че, ако на някой не му е достатъчно това, което съм дала за себе си като информация, съм на разположение да споделя още за себе си и подхода си като ментор и консултант.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...