След полезната информация за признаците, че един мъж се нуждае от емоционална подкрепа, терапевтът Матей Иванов от АТИТЮД – център за психологическо консултиране споделя примери от практиката си, които съвсем не са изолирани случаи. В дългогодишната си дейност, специалистът по психично здраве се е сблъсквал с най-различни казуси, които изхождат най-често от несподелени, непреработени и потискани емоционални травми. Серията публикации в съдействие с Матей Иванов е част от инициативата ни за внимание и грижа към мъжкото менталното здраве през месец ноември. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си като директна превенция на домашното насилие.

 

Терапевт Матей Иванов:

При мен идват мъже, които в желанието си да бъдат силни, справящи се, да не показват слабост, са изгубили или по-скоро са се отдалечили от мъжкото начало в себе си.

Мога да разкажа за случай на клиент, в чието семейство, доста често е имало скандали и конфликти, относно недостига на финансови средства. Майка му е обвинявала за това бащата. Очаквала е и е изисквала, той да направи нещо и да се погрижи за финансовото благополучие на семейството. Как се е чувствал и какво е преживявал бащата, можем само да гадаем. Факт, е че няколко години по-късно този човек се разболява и умира от рак.

Синът на този баща, 25 години по-късно търси помощта ми, за да намери отговор на ирационалните си страхове и цялостната несигурност, която усеща в живота си, макар да има всичко за което е мечтал – прилична работа, съпруга, семейство, финансова сигурност.

Споделянето, разкриването и осъзнаването на погрешните модели, вярвания и убеждения е пътят към връзката със себе си, собствените емоции и потребности, справянето с депресията и тревожността.

 

Друг тип случаи, с който често се сблъсквам в практиката си, са мъже, които компенсират своята слабост и неудовлетворени нужди чрез употребата на наркотици и алкохол. Липсата на професионална реализация; проблематичните взаимоотношения в семейството или недооцененост от близки и приятели, тласкат много от клиентите ми да потискат и обезличават чувствата и преживяванията си чрез промяна на психичното състояние, постигайки го с употребата на психоактивни вещества. Чрез наркотиците и алкохола, тези мъже още повече се отдалечават от себе си и близките си.

В тези казуси веществата са просто симптом, зад който много мъже маскират неудовлетвореността си и депресията, породена от разминаването на техните очаквания с реалността.

 

Те, не могат да се справят сами! Те имат нужда от помощта на професионалист, който да им помогне да се свържат със себе си и да се разберат.

Снимка: личен архив

 

Очаквайте следваща статия на тема: 

Защо е важно мъжете да се грижат за менталното си здраве?

 

Актуални постове от тази категория

Ползите на есента и нейните цветове

Ползите на есента и нейните цветове

Всеки знае, че когато започне листопадът, пада и едно безкрайно снимане на есенни листа и пейзажи. Но противно на идеята, че с есента идва и есенната депресия, науката доказва, че цветовете на сезона ни влияят изключително благоприятно на физическо и емоционално ниво....

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

Проектът “Чуй гласа ми” събра не само погледите, но и гласовете (буквално) на смели мъже, за да докаже, че силата нерядко идва от умението да покажеш своята слабост. Целта - да накараме повече мъже да говорят.  Явно сме успели да я постигнем, защото изложбата беше...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....