Movember тази година е към края си, а днес споделяме и последната статия от поредицата с терапевта Матей Иванов. След примерите от практиката на терапевта, както и първите знаци, за които мъжете и техните близки трябва да внимават, за повишаване на психичното им здраве, днес завършваме с още две важни теми в една. 

Серията публикации в съдействие с Матей Иванов е част от инициативата ни за внимание и грижа към мъжкото менталното здраве през месец ноември. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си като директна превенция на домашното насилие. 

Терапевт Матей Иванов, личен архив

 

Защо е важно мъжете да се грижат за менталното си здраве?

Матей Иванов: 

Изследванията в сферата на менталното здраве при мъжете показват, че мъже, които не могат да говорят открито за емоциите си, по-трудно разпознават и забелязват признаците, сочещи към влошаване на психичното им здраве и е по-малко вероятно да потърсят подкрепа или помощ.

Мъжете са по-склонни да използват погрешни и вредни за тях и здравето им методи за справяне. Такива се употребата на алкохол и наркотици. В повечето случаи от практиката ми се оказва, че депресията при мъжете е „скрита“ депресия и се проявява като раздразнително поведение; неконтролируем гняв и агресия; поемане на излишни рискове или загуба на самоконтрол. В нашето общество доста често тези прояви се приемат за типично „мъжко поведение“. С това „мъжко поведение“ обаче отделната личност вреди не само на себе си, но и на хората около себе си – близки, роднини, семейство, деца, партньор.

Именно поради тази причина всеки отговорен мъж би трябвало да разглежда крайностите в поведението си като симптом, който му показва нуждата от грижа за себе си и своето психично здраве.

 

Можеш ли да споделиш SOS съвети към мъжете и техните близки?

Матей Иванов: 

Психичното и емоционалното здраве е част от физическото здраве при човека, така че – като първи и най-приемащ се от мъжете съвет е – да станат активни. Да се движат и да спортуват. Доказано е, че мъжете, които не са физически активни, са с 60% по-склонни да страдат от депресия и компенсаторно поведение.

Като друг съвет, който бих могъл да отправя към мъжете е, да се стремят да избягат от стигмата за споделянето и търсенето на подкрепа. Да говорят! Да споделят! В практиката ми идват предимно мъже, които в момент на трудност, споделяйки с приятел, са получили подкрепа, разбиране и… моя телефонен номер ☺

Бих могъл да посъветвам мъжете да се грижат за взаимоотношенията си и да създават социални контакти. Когато си обграден от позитивни хора, които те разбират, подкрепят и имат „широко скроен ум“, минаваш през всяка трудност или проблем по-лесно и безболезнено.

Истината е, че всяко човешко същество има потенциала да се справя и креативността да намира решения на проблемите си, но понякога, ние мъжете, насочваме всичките си усилия и енергия в неправилната посока, разрушавайки себе си. 

Именно поради тази причина понякога имаме нужда от разговор, разбиране, подкрепа и малко знания, които ще ни помогнат да насочим енергията и усилията си в правилната посока. Това не е срамно! Това помага! Това спасява!

 

Актуални постове от тази категория

Ползите на есента и нейните цветове

Ползите на есента и нейните цветове

Всеки знае, че когато започне листопадът, пада и едно безкрайно снимане на есенни листа и пейзажи. Но противно на идеята, че с есента идва и есенната депресия, науката доказва, че цветовете на сезона ни влияят изключително благоприятно на физическо и емоционално ниво....

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

Проектът “Чуй гласа ми” събра не само погледите, но и гласовете (буквално) на смели мъже, за да докаже, че силата нерядко идва от умението да покажеш своята слабост. Целта - да накараме повече мъже да говорят.  Явно сме успели да я постигнем, защото изложбата беше...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....