В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите редовете са събраните впечатления на няколко дами след срещите им в една от последните групи и работата с терапевтите и менторите на на Жените Survivors. Смятаме, че тези думи трябва да стигнат до възможно най-много жени, а когато ги прочетеш, ще се увериш и ти!

Мога да кажа, че когато преди доста години минавах през тежките събития за мен седях на прозореца и се питах има ли някой на тази земя, който може да ми помогне, да ме подкрепи. Тогава бях съвсем сама на 22 год. с бебе на ръце и един мъж, който ме преследваше и заплашваше, живееща сама в Студентски град и опитваща се да завърша образованието си. Това беше преди около 14-15 години. За това време минахме през доста неща със сина ми, печелих някакви дела за родителски права, по Хагска конвенция. Но травмите си остават и когато след 15 години научих от приятелка, че има такава организация, която помага на такива жени, макар и много години по-късно, за мен това беше “лъч светлина”. Надежда, че вече започва да се говори за това у нас, че някоя жена ще бъде подкрепена с психологическа подкрепа. Та за мен личният пример е това, че организацията я има и прави всичко това за нас и други жени, които ще се докоснат до нея.

Да си част от нещо е прекрасно, общността е задружна, намерих нови хора, които харесвам, вдъхновяват ме и бих се включила във всякакви инициативи, свързани с общността. Те са неизменна част от най-близките на сърцето ми хора. Те са част от моето семейство и когато се омъжвах, знаех, че без тези луди глави няма да ми е толкова специален денят. Подкрепяме се за какво ли не, една до друга сме и в хубаво, и в лошо. С една дума, СЕСТРИНСКА СИЛА СМЕ!

Даде ми много отговори. Засили се сетивността към външната среда и към моите потребности! Връща ти се вярата!

Основната промяна е в мен самата и начина, по който приемам света и себе си! Поех път към себе си и се надявам да продължа да вървя по него! Ценни познанства, забавления и положителни емоции!

Опитвам нови неща без страх от провал, просто, защото е част от успеха. Научих се да излизам извън зоната си на комфорт и да се чувствам добре от това.

Макар да не съм била много активна в общността, влиянието ѝ върху личността ми е огромно: 

  • даде ми свободата да бъда себе си, въпреки преживяното; 

  • даде ми силата да продължа смело към още и още промени в живота си; 

  • даде ми подкрепата, която някой някога не е могъл и старт за още личностно израстване или лекуване, защото ние в същността си сме завършени.

Влиянието, като се замисля, е огромно и ако не беше този въпрос, не бих си дала сметка за това.

Общността помага да си влияем взаимно и то ненатрапчиво. Да се побутваме, за да не залитнем пак към незрели и фалшиви мисли и действия, и хора, разбира се. И поражда в нас наистина осъзнато желание да променим света, да измъкнем хората, попаднали в насилие, от фалшивия ад, в който живеят. Адмирации за това!

За мен подкрепата на Михаела Георгиева в промяната на кариерния ми път промени живота ми тотално. От много от момичетата съм получила съвети и подкрепа в сферите, в които са компетентни. А това е изключителен ресурс, който ние си създаваме и ползваме при нужда. Освен това работата ми със Славка в последно време просто ме преобразява. Успях да приема миналото си.

Поради ин витро процедури и бременност не можах да бъда толкова “навътре” в ЖС общността, колкото ми се искаше. Но ЖС общността ми повлия категорично да прекъсна токсични връзки, които пречеха на качеството ми на живот. Помогна ми да се отстоявам повече и определено да искам повече за себе си!

Попаднах случайно на събитие, насочено към грижата за себе си. Още по-случайно дойде момиче, което познавах бегло. И двете поплакахме и се посмяхме тогава. Това ни свърза и до днес сме близки приятелки, даже ми беше кума на сватбата.

Направо ми се преобърна живота! В групата намерих другарчето, с което да създам бизнес идеята, за която мечтаех цял живот! Благодаря на ЖенитеSurvivors!

Мога свободно да споделям опит, без да се притеснявам, че ще бъда заклеймена.

Обогати ме и продължава да ме обогатява с всеки следващ ивент, изложба, среща, ритрийт, както и това, че срещнах толкова силни, красиви и независими жени.

Научих се да излизам сред хора и по събития, защото преди това нямах желание

Помогна ми да разбера в каква професионална насока да се развивам.

Мисля, че си позволих да се възприема като заслужаваща внимание и да споделям на хора за свои проблеми и травми въпреки срама.

Един личен пример как ЖС общността повлия на живота ми?

Чувствам се по-силна, по-уверена, по-подкрепена и по-открита да говоря за теми, за които ми беше трудно да споделям. Намерих приятелки, намерих съмишленици, бях подкрепена сериозно в най-уязвимите си моменти, намерих хора, които ме разбират и намерих прекрасен терапевт. За пръв път през живота ми се почувствах приета и част от общност, в която хората са загрижени за мен, подкрепят ме, разбират ме и ми дават усещане за сигурност. Намерих нови, истински приятели – бях подкрепена и подпомогната да развивам себе си, да намеря нова работа, да развивам личностните си качества и умения и животът ми тръгна в по-добра посока. Благодарна съм.

По-уверена съм и допускам повече хора около себе си.

Показа ми какво наистина искам да правя с живота си –  да помагам и на други.

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

12 жени около слънцето: Тея

12 жени около слънцето: Тея

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...