Следващият текст е съкровено обръщение от настоящето към миналото. Времева капсула, която няма да промени нищо в историята, но ще послужи добре на дамите, които гледат към бъдещето. Признателни сме на Жанета Тончева, част от #ЖенитеSurvivors,  която споделя своя опит и неглижирането на грижата към себе си, в името на това да пробуди някой, който има нужда от точно тези думи в точно този момент!

Жанета като лектор на поредицата събития “Да преборим #Заблудите”

Здравейте, аз съм Жанета и бях в токсична връзка с насилник в продължение на 5 години.

Вече съм свободна от половин година и с помощта на #ЖенитеSurvivors и моята менторка Любов успях да се откъсна, да потърся помощ и да вървя по пътя на самостоятелността и личното щастие.

Искам да кажа, че без вас, момичета, сигурно дълго време нямаше да се справя и съм безкрайно благодарна, че ви има!

Предполагам, че повечето от вас усещат колко е трудно да се грижим за себе си, докато сме в токсични отношения. Колко е непосилно да мислим за себе си, колко изпита ни е енергията и как сме непрекъснато нащрек да не би да сбъркаме нещо. Как се стараем всеки ден да сме перфектни за него, но сякаш все не ни се получава. Как се давим в чувство на вина, колко сме объркани от резките промени на настроението му, колко безпомощни се чувстваме.

Много е лесно да се говори за тези неща, след като сме излезли от ситуацията, но е много трудно да ги осъзнаем, докато сме още вътре.

Затова искам да споделя какво бих казала на старото ми аз от днешната ми позиция на окрилена Жена Сървайвър.

Бих си казала на себе си на всяка една от вас:

  • Ти си важна и значима. Ти си интелигентна, умна и самостоятелна. Ти можеш. Ти си била и пак ще бъдеш обичана и без него. Семейството ти те обича.

  • Знам, че ти е трудно да мислиш за себе си. Знам, че се гледаш всеки ден в огледалото и не се разпознаваш. Някъде измежду годините с него ти се изгуби. Ти се промени толкова, че малкото ти приятелки вече не те разпознават. Но това е временно. Ще се намериш.

  • Обичай се. Знам, че в момента се мразиш и мислиш, че си незначима, че си нищожна и че си некадърна. Това не са твоите мисли и чувства, това са неговите думи, които той мисли за себе си, затова ги казва на теб. Той лепи своите етикети, своите душевни рани на теб. Дистанцирай се от тях. Ти не си това, което той ти казва. Ти не се определяш от неговото мнение и виждане. Той е един малък човек, една дребна душа, а ти си много повече от неговото тесногръдие.

  • Ти заслужаваш много повече и ще можеш да го постигнеш, но само тогава, когато осъзнаеш, че да се грижиш за себе си е от първостепенно значение.

  • Ти си достойна, ти си красива и заслужаваш да се обичаш и приемаш с цялото си сърце.

  • Ти си минала и минаваш през страшно много и това те прави силна, но и те наранява. Но ще успееш. ще се справиш. Не всичко е толкова трудно, колкото той го прави да изглежда. Изход има, щастие има и светлината в тунела е много по-близо, отколкото си мислиш. Изправи се и направи първата крачка.

Също така, мили дами, искам да повторя колко е важно да се грижим за себе си. Няма да можем да се погрижим за никой друг, важен в живота ни човек, докато не се погрижим за самите себе си, за да можем да сме на линия и за другите.

Грижата за себе си може да е много неща, може да е маникюр и прическа, може да е козметик или масаж. Може да е спорт, разходка или четене на книга – все неща, които са ми били забранявани в последните 5 години, защото ми носеха енергия, а той се плашеше от всичко, което носи енергия на мен, а не на него. Грижата за себе си може да е да се научиш да казваш НЕ.

Грижата за себе си може и да не е видима за околните, може да е просто тишина и храна за собствената ти душа, моментите, в които не поставяш нуждите на другия на първо място.

Може да е да спреш да отлагаш най-сетне онова посещение при лекаря, за което все не намираш време. Може да е да отидеш сама до провинцията, за да видиш болната си баба, преди да е станало твърде късно. Знаете ли, за мен стана твърде късно, защото той не ми позволяваше да видя семейството си, не ми позволяваше да отделям време за нещо друго, освен за него. За съжаление, по този начин изтървах последните години от живота на баба ми. Когато я видях за последно преди месец, тя вече не беше същия човек, беше болна и бях изпуснала много, защото бях сложила него на пиедестал, а не себе си.

За финал искам да ви кажа, че ако се чудите: “Това обич ли е? Той ме обича, затова се държи така.” – искам да ви кажа, че не е. Ако някой ви обича, няма да иска да ви промени изцяло. Няма да ви нагрубява, да ви контролира и обижда. Но преди всичко, вие трябва да обичате себе си. Грижете се за себе си и се обичайте!

Автор: Жанета Тончева, #ЖенитеSurvivors

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...