Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата безценна Emprove Badge общност. И не на последно място – Taulia са онези невероятни хора, които откриха в наше лице кауза, заради която запретанаха ръкави и… засукаха мустак!

От 2015 г. насам, всеки ноември българският офис на Taulia организира свой Movember уикенд, придружен с парти. През целия месец мустаците във фирмата растат, а с тях и благотворителната инициативност на компанията. В края на месеца всички мъже се снимат за дарителски календар, средствата от който се насочват към обществена кауза. През 2023 г., Taulia събраха цели 3365 лв. за идеята зад “Чуй гласа ми” – да говорим високо и с грижа за мъжкото психично здраве. И ето така – от мъже за мъже, изложбата с портретите на Павел Червенков ще пътува от град на град, за да дава гласност на тази важна, важна тема. Как да не ги дадем за пример – на шега, на майтап – и едни мустаци ще докарат изкуството с кауза при хората!

Павел Иванов – Senior Customer Marketing Manager

Павел е един от многото “бумеранги” в компанията. Напуска след първата си година и 6 месеца по-късно се връща с двойно по-голяма мотивация да допринася на всички фронтове. Обича всяка дейност, която включва създаване или разглобяване на нещо, дългите поредици фентъзи книги, планинските преходи и безкрайните плажове.

 

Мартин Атанасов – Director of Engineering

Мартин е сред първите служители на Taulia в България, присъединявайки се преди близо 10 години. Вярва, че работната среда е толкова хубава, колкото си я направим и обича да работи по нейното подобряване. Обича също малцово уиски и спешълти кафе.

Колко е лесно всъщност да помагаш?!

Мартин: В Таулиа винаги търсим тези каузи, които допринасят за това светът да стане по-хубав и хората да бъдат по-добри и по-осъзнати. Да откриеш инициатива, която да отговаря на тези критерии и същевременно да дава сигурност, че средствата, които дариш, ще бъдат оползотворени както трябва – ето това е трудното. И тази година успяхме!

Павел: Мигновено видяхме огъня в Emprove, посетихме и откриването на изложбата “Чуй гласа ми” и единодушно решихме, че това е нещото, което искаме да подкрепим. Намериш ли това, в което да виждаш смисъл, всичко нататък става много по-лесно.

Кое беше най-удовлетворяващото нещо в целия мустакат процес?

Павел: Всичко. За нас това вече е традиция, която чакаме с нетърпение. Да, тези от нас, които не поддържат дълги бради и мустаци през цялата година, в рамките на месец минават през сърбежа, странния образ в огледалото, учудените погледи на приятели и семейство, но това си е нашето нещо. Има някаква магия да се посветиш, било то и на нещо толкова малко като това да си пуснеш мустак и да го правиш заедно с други хора като целта е толкова смислена и истинска – да направим добро. Разбира се и да се забавляваме с резултата. Календарите красят бюрата и домовете – нашите и тези на родителите и приятелите ни.

Използваме процеса и да си упражним малко фотографските и дизайнерските умения – всеки допринася както може.

Мартин: Това е и чудесен повод да се съберем за един уикенд някъде с колегите и техните семейства – сплотеността на екипа се простира далеч извън офиса. Самото мустакато събитие се случва дори още отпреди да захванем идеята с календарите. Обикновено избираме къща в планината, където да прекараме малко време далеч от града. Всъщност идеята за календар се зароди около барбекюто на едно от първите събирания.

Грижите ли се за мъжките си души и как? Споделете няколко идеи за някой, който може да има нужда от тях.

Павел: Както се грижим за тялото си чрез спорт, така трябва да полагаме грижи и за душевния си фитнес. Това е много активен процес, който изисква не по-малко време. От няколко години практикувам mindfulness медитация – тя страшно много ми помага да бъда тук и сега, както и да не позволявам на емоциите, които изпитвам да поемат контрола над мен. Като се замисля, самата предпечатна работа по календарите ме води до състояние на “flow”, което само по себе си е вид медитация. Освен това, редовно разговарям с терапевта си – препоръчвам на всеки да пробва. Никак не е страшно. Не на последно място, постоянно се опитвам да допълвам знанията си по темата с менталното здраве и да следя какво се случва в света на науката.

Мартин: Ние почти по едно и също време започнахме с медитацията. Наистина тя е един от основните инструменти за грижа, които използвам. С две деца и гигантска котка е доста трудно да намериш тихо място вкъщи, но това само засилва нуждата. За мен също разговорите с психолог винаги са добра идея – когато минаваме през трудни периоди и далеч не само тогава. Гледам на тях като начин да подготвят човек за предстоящите предизвикателства.

Имате ли съвет към екипите, които биха искали да създадат кампания-кауза с подобен успех на “вътрешно” ниво?

Мартин: Нищо такова не става на сила – трябва да дойде отвътре. Съветът ми по-скоро би бил в посока на подкрепа – ако видите ентусиазиран човек за някаква кауза, която ви допада, попитайте дали няма нужда от помощ. Така има двойно по-голям шанс всичко да се случи.

Павел: Просто започнете. Размерът няма значение. Може да е с нещо съвсем малко. Когато го отглеждате с любов и внимание, то ще се превърне в нещо красиво. 

Актуални постове от тази категория

Жадни да помагаме

Жадни да помагаме

„Жадни да помагаме“ – това е мотото, под което изворната вода Pure H2O стартира съвместна кампания с три популярни личности, като им дава възможност сами да изберат каузите, които искат да подкрепят.  Едно от тези популярни лица е Мартен Роберто – музикален продуцент,...

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Малките стъпки в големите корпорации винаги водят до качествени промени. С търпение, любопитство и растящ интерес към овластяването в различните му форми, ставаме свидетели на изключително полезни практики в работната култура. Мисията на Emprove ни среща с ентусиазма...

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността,...