Връзките са трудно нещо. Дори и в тях да няма физическо или емоционално насилие, почти никога не се намира такава, в която нещата са перфектни. Двама души се събират с идеята да бъдат щастливи заедно и да се променят към по-добро, но това не е гаранция, че всичко ще бъде безоблачно.

Първо нека си отговорим на въпроса: какво е токсична връзка? Може би смятате, че такива отношения са изпълнени с физическо и емоционално насилие, скандали или проблеми. Прави сте, но това не е всичко. Токсичната връзка е всяка връзка, която ни кара да се чувстваме несигурни, недооценени, необичани. Ето така сами тровим отношенията си, защото те се превръщат в нещо, което самите ние не харесваме и отхвърляме. Прехвърлянето на вина между  партньори е друг сигурен белег, че отношенията са отровени.

Но защо тогава продължаваме да стоим в такива отношения и не намираме сили да си тръгнем? Защо самите ние се задоволяваме с ,,трохички‘‘ и се примиряваме с по-малко от това, което заслужаваме? Защо се пренебрегваме и се опитваме да паснем някъде, където очевидно не ни е мястото? Заради любовта, ще кажат много от вас. Но дали такъв тип любов заслужава енергията, времето и здравето ни? Дали подобен вид саможертва си струва?

Нека изброим някои причини, които са сигурен белег, че ще попаднем в токсични отношения.

Ниска самооценка

Ниската самооценка може да доведе до проблемни отношения. Често насилниците усещат поведението ни на жертви и бързат да се проявят като агресори, започват да доминират над нас, понеже знаят че сме уязвими. Ако работим в посока повишаване на самооценката, ние ще подобрим самочувствието си, ще започнем да се уважаваме повече и няма да търпим обидно отношение.

Не вярваме, че заслужаваме нещо по-добро

Вече споменахме за склонността да се задоволяваме с по-малко от това, което наистина заслужаваме. Това е пряко свързано със самооценката ни. Важно е тук да проявим смелост. Възможно е около нас да има хора, които ни казват да търпим проблемната ситуация, но само ние да виждаме цялостната картина. Нека слушаме себе си и интуицията си, а не да се примиряваме заради определени интереси и изгоди. А мисли от рода на ,,Кой друг ще ме хареса такава‘‘, ,,Не съм достатъчно интересна и привлекателна‘‘ са нещо, върху което трябва да работим и да си напомняме, че сме значими и стойностни. И заслужаваме партньори, които ни ценят и харесват истински, а не такива, които не забелязват колко специални сме.

Търсим вината в себе си и се обвиняваме, че не сме добри партньори

Ако се стараем да се усъвършенстваме личностно и професионално, ходим на курсове и семинари за развитие, четем специализирана литература и искаме да бъдем по-добри партньори и хора, то защо да обвиняваме само себе си, че връзката ни не върви? Най-важното тук е да не изпадаме в крайности – нито партньорът ни е единственият виновен за проблемите, нито пък само ние. Всеки трябва да поеме собствената си отговорност, без да прехвърля вината върху себе си или другия. Но не бива да оправдаваме партньора за лошото му отношение или постъпки.

 Страх от самота

Трудно е да се бориш с очаквания, било то свои или чужди. Напълно възможно е да останем във връзката само заради идеята, че е по-добре да си обвързан, отколкото да си сам. Все пак има с кого да прекараш уикендите и вечерите, да отидеш на море или на парти. Страхът от самотата и от това, че не можем да се справим сами с житейските предизвикателства също са причина, поради която да не искаме да прекратим отношенията си. За това се изисква излизане от комфортната ни зона, малки или големи промени в начина на живот и най-вече – да си признаем, че не сме успели да запазим връзката си. Да, не е приятно да си признаем такова нещо, но това не значи да бягаме от истината.

Изисква се много смелост да останеш в токсична връзка. Също толкова  смелост се изисква и да си тръгнеш от такива отношения, за да потърсиш нещо по-добро за себе си. И в двата случая трябва да извършиш огромна работа със себе си, да си признаеш грешките и да не се страхуваш от процеса на промяна и съзряване.

#ЖенитeSurvivors съветват:

  • Не пренебрегвай вътрешния си глас!
  • Внимавай с #ПървитеЗнаци.
  • Цени себе си.
  • Поставяй здравословни граници в отношенията си.
  • Не допускай ограничения на личната ти свобода.
  • Преодолей страха и сподели!

Тук сме. Има ни. Не си сама!

 

Снимка: Pexels

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...