ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Ето защо за една година решихме да покажем лицата на 12 от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Полина Андонова е лектор в общността на #ЖенитеSurvivors и вече втора година е страстно отдадена на обучението и развитието си като персонален коуч. За нея работата с хора е призвание от години, завършила е тренинг за подкрепа на млади жени и тяхната професионална кариера, който надгражда с професионалното си коучинг обучение.

снимка: личен архив

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors? 

Когато срещнеш хора, които са преживели подобна връзка на твоята, съзнанието ти се отваря и осъзнаваш, че не си сам. Посланието на Emprove и първата група на #ЖенитеSurvivors ми помогнаха да вляза в това пречистващо и мотивиращо предизвикателство.

Какво се промени в теб след сесиите? 

Една дума – СПОКОЙСТВИЕ. Усетих спокойствие, че имам огромна подкрепа по време на сесиите, осъзнах, че всичко се случва с причина и животът ми е поднесъл това, за да ме направи по-силна. Различно е да усетиш силата на тази пленяваща група и да знаеш, че вече си част от нея и ТИ вече може да си подкрепа за някой друг.

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

Поставянето на граници е нещото, с което се гордея най-много. Това ми позволи да създам увереност за себе си и за хората около мен, да създам здравословна връзка със себе си.

 

Като финал на разговора с Поли споделяме и нейно послание към последователите на People of Sofia, публикурано през 2021 г.:

 “Хей, момиче! Тук съм! Виж ме! Чуй ме!Погледни ме! Припознаваш ли се в дълбоките ми очи? Виждаш ли себе си там?” 

Уморена, безсилна, отричаща себе си, огорчена, наранена, разбита психически…

Повтаряш ли думите в главата си, които чуваш всеки ден: “Ти си глупава. Без мен няма да се справиш в живота. Ти си виновна. Ти си луда. Ти си измисляш. Ти ме пренебрегваш. Ти си егоист. Ти, ти, ти,ти.” 

Осъзнаваш ли жертвите, които правиш? Осъзнаваш ли несправедливостта, която поемаш? Осъзнаваш ли обидите, които преглъщаш? Осъзнаваш ли твоето собствено примирение и твоята бездънна тъга? Сякаш няма изход! 

Хей, момиче! Погледни ме отново! 

Виждаш една силна жена, която е минала през ада и е излезнала от там победоносно и с грейнала усмивка на лицето. Виждаш една мъдра богиня, която е повярвала в себе си, която се е научила да обича себе си отново и да се поставя на първо място. Виждаш едно нежно момиче, което носи любов и светлина в живота на всички около нея. Виждаш едно спокойно създание, което е в хармония с природата и околния свят. Виждаш една силна жена, която знае какво заслужава и отстоява своите принципи. Виждаш еталонът за истинска жена! 

Хей, момиче! Погледни ме отново! Това съм АЗ! Но това си и ТИ! Твоята истинска същност, погледната през моите дълбоки очи! Това послание е с цел да припомни на всички жени, че не са сами, но и да напомни на всеки от нас – приятел, колега, семейство, че #ПодкрепящатаМрежа има ключова роля за пробуждането на жената, когато става дума за емоционалното и физическото ѝ здраве. #ПодкрепящатаМрежа сме всички ние и носим равна отговорност за това дали обществото ни толерира насилието под една или друга форма. EMPROVE и #ЖенитеSurvivors призовават и се борят за пробуджане за най-ранните форми на токсичност, за повишена нетолерантност към всяка форма на насилие. На страницата им ще намериш практически насоки, статии, съвети и истински истории. Свържи се с тях, ако имаш нужда да поговориш с някого за ситуацията, в която се намираш. А също и за да те насочат как да подкрепиш близък човек в труден етап.”

 

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов,  Жени, Михаела , Нора и Галина, Мария и Ива!

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...