През 2023г. Содексо празнуват 20 години на българския пазар, а това е и повод да стартират кампанията: „20 години Содексо. 20 разговора за отговорния бизнес и подкрепата към местните общности“. В серия от интервюта, те опитват да обхванат темите за устойчивия бизнес, който играе своята важна роля в борбата с климатичните промени и подпомага местните общности. А също и  за доброволчеството и как заедно можем да подобрим средата около нас. Обръщат внимание и на социални и устойчиви инициативи и политики на компанията, както и на Stop Hunger – филантропска кауза на Групата Содексо.

Горди сме, че и Emprove стана част от тези важни дискусии и успяхме да предадем чрез въпроси и отговори смисъла на нашата кауза и защо е важно да бъдем нетолерантни към насилието, да бъдем ефективна подкрепа за близките си, както и да чупим обществени стигми.

А освен горди, сме и благодарни, защото Содексо обръщат внимание на този огромен проблем не само като го популяризират, но тази година станаха и наши дарители. Благодарение на тяхната ангажираност към темата, имаме възможността да предоставим психологически консултации и менторска помощ на над 20 жени, както и да проведем индивидуални и групови обучителни сесии по меки умения и подготовка за стартиране на работа на над 15 дами от ЖенитеSurvivors. Когато говорим за овластяване, подобна подкрепа е безценна! 

От подкаста на Содексо и епизода с Олга Минева излезе безкрайно важна информация, която проследява дейността ни по много достъпен за възприятие начин. Разговорът е дълъг, но съдържа незаменими прозрения – затова го разделихме в три части, последната от която ви представяме тук. 

Може би тук дойде моментът да разкажете повече за съвместния проект със Содексо – през какви етапи преминават жените през тази програма и как им се помага?

Подкрепата на Sodexo много автентично се присъедини към нашите дейности. Аз изключително много се радвам, че компаниите, с които работим, не идват като компании с амбицията да променят работата ни в техен стил. Напротив – идват с огромно уважение към нашите дейности, към всичко, което е част от нашата годишна програма и всъщност едно от нещата, които сбъдваме с подкрепата на Sodexo, е да съфинансираме част от творческите ритрийти на Жените Survivors. Това резултира в много интересна поредица от събития от края на юни до септември. Срещи с екипа, различни събития, които се случват благодарение на подкрепата на Sodexo и възможността да предоставим още терапевтична подкрепа за нашите сървайвърки и да им позволим да се ОВЛАСТЯТ.

Във вашите програми работите ли с доброволци или това са Жените сървайвърс, които стават ментори?

Много обичам енергията на доброволците и работим изключително много с такива. Близо 95% от всичко, което сбъдваме, е с доброволческа сила. Имаме ментори доброволци, имаме психолози, правни експерти, жени сървайвърки, различни артисти, фотографи, хора, които се занимават с реклама, хора, които пишат. Хора, които съвсем автентично ги е довела при нас каузата и това, че си съвпадаме на ниво ценности и заедно намираме правилното местенце в цялата картинка, в което те да могат да се включат и разгърнат своите таланти. Тук използвам възможността да им благодаря – това са хора, с които сбъдваме чудеса и най-прекрасно е да видиш удовлетвореността. За мен това е висша форма на грижа за себе си, човек да си подари да е доброволец някъде, защото виждам колко са щастливи, колко много си вземат от контактите, от преживяното, от всичко, което им носи това да материализират това, което искат да правят за една кауза с по-голям смисъл. 

Design: Brokkolli Studio

Освен от доброволците, получавате ли подкрепа от бизнеса – някои по-големи компании?

Вече споменах програмата Еmprove Badge, която включва лекции в различни компании, които се доверяват и отварят вратите си за нас. Позволяват ни дори да провеждаме проучвания и да видим какво е нивото на сблъскване с темата за насилието и токсичност, включително на работното място, освен у дома. Какви са нуждите на техните служители, работим с техни мениджъри и ги насочваме как да подкрепят екипите си по-добре в тази тема. Виждам все повече осъзнатост от бизнеса, че компаниите са огромна част от решението, работното място е място за бягство от този ад. За много жени това е техният пристан – мястото, на което най-активно биха получили подкрепа, ако могат.  За нас е много важно да подчертаваме колко е важна ролята на бизнеса. Много сме щастливи, че в това си партнираме с Британското посолство в България, които са домакини на нашето връчване на наградите Emprove Badge и така ни помагат да празнуваме компаниите, които дългосрочно се ангажират с тази тема.

Като за финал – как можем да подкрепим Емпруув?

Най-важното и първото е да ни следите и четете във Фейсбук, във Вайбър канала ни. Идвайте на наши събития, водете приятели. Бъдете част от тази тема и я направете част от ежедневието си, четейки всички полезни материали, които споделяме, споделяйте ги след това. Имали сме немалко случаи, в които жени са ни казали, че приятелите им са споделяли статии по темата и това ги е накарало да се осмелят да ни пишат. Това е най-лекият начин, по който човек може да превърне тази тема в част от живота си, правейки я важна за себе си – кауза – без това да отнема много време. Надниквам, прочитам, споделям, отивам на събитие. Ние наистина се грижим за това да имаме хубава целогодишна програма от отворени събития и много бихме се радвали да виждаме повече и нови хора, които в много от случаите пристигат при нас с приятели, приятелки, с цел да направят това по-скоро празник на силата, отколкото събитие, което ни е срам да посетим. Това е първата крачка. 

Много благодаря за този полезен и изключителен информативен разговор, защото наистина ранната превенция се оказва ключова в тези взаимоотношения. 

Мерси много и аз за поканата!

Припомни си част 1 и част 2 от интервюто с Олга Минева.

Актуални постове от тази категория

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата...

Жадни да помагаме

Жадни да помагаме

„Жадни да помагаме“ – това е мотото, под което изворната вода Pure H2O стартира съвместна кампания с три популярни личности, като им дава възможност сами да изберат каузите, които искат да подкрепят.  Едно от тези популярни лица е Мартен Роберто – музикален продуцент,...

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

Taulia с Emprove Badge: ​​Още една компания, способна да променя

В Emprove имаме огромно търпение във времето  и вяра в процеса поради една причина – целим се в устойчивост. Независимо дали става въпрос за жените, които подкрепяме, обществените нагласи, които целим да променяме или работата с организациите, които имат способността,...