Всеки знае, че когато започне листопадът, пада и едно безкрайно снимане на есенни листа и пейзажи. Но противно на идеята, че с есента идва и есенната депресия, науката доказва, че цветовете на сезона ни влияят изключително благоприятно на физическо и емоционално ниво. Ето какви са ползите от красивите багри, които ни заобикалят в града и сред природата. 

1. Карат съзнанието ни да се впуска в нови предизвикателства

Още откакто сме били бебета, силните визуални контрасти са били силен сигнал за нас. Всъщност, смяната на цветовете кара мозъка да реагира на съответния цвят. Това обяснява защо асоциираме определени цветове със специфични действия и емоции. Например, червеният цвят събужда чувство на спешност, докато синьото буди чувство за доверие, мир и спокойствие. Човешкият мозък интерпретира промяната като сигнал за нещо ново. Ето още един пример – когато слушаме певци или музиканти да изпълняват тихо произведение, веднага забелязваме, когато има промяна в мелодията. Това се засилва, ако рязко започнат да свирят по-силни звуци по време на изпълнението. 

И така, по време на есенния сезон е пълно със силни визуални контрасти. Ето защо хората асоциират променящите се цветове на листата с края на лятото. Дори не е нужно да гледаме календара, за да приемем, че есента е дошла. Когато започнем да разбираме мозъчната реакция към смяната на цветове и контрасти, можем да използваме този стимул, за да се впуснем в нещо ново. Не е нужно то да е нещо ултимативно или животопроменящо. Може да е съвсем простичко като ранно ставане или по-здравословно хранене. 

 

2. Облекчават стреса

Всеки се бори със стреса на дневна база. Стресиращите ситуации просто случват и понякога няма начин да ги спрем. Това, което можем да направим, е да научим как да реагираме позитивно на тях. Например, ако детето ти разлее кафе върху теб, няма смисъл да разваляш целия си ден заради това. Ако вдишаш дълбоко и се успокоиш, негативните емоции си тръгват.  

През този сезон позволи на красивите червени, оранжеви и жълти листа да намалят стреса. Промяната в цветовете стимулира мозъка и предизвиква позитивни емоции. 

Отпусни погледа си върху дърветата, събери листа в ръцете си и се усмихни напук, все едно нямаш нито една грижа! Най-доброто нещо е да използваш тези позитивни емоции и да ги канализираш, за да се успокоиш. 

 

3. Засилват връзките с любимите ни хора 

Заедно с есента идва и спектакълът на променящата се природа. А красотата е още по-зареждаща, когато е споделена. Сезонът е чудесен повод да прекарваме повече време сред природата с приятели, семейство, деца и дори домашния любимец. Грабни топла напитка и се наслади с компания на приказните багри в парка, в планината, а ако имаш заден двор, в който се чувстваш като домакин – още по-лесно. 

Нещо, което може да направи тези моменти още по-специални, е заедно да събирате листа и да творите. Използвайте ги за отметки на книги, които си подарявате, залепете ги върху картички, сътворете си букети един за друг. Те ще ти напомнят колко любов може да ти донесе есента. Това може да се превърне и в чудесна ежегодна традиция със семейството или приятелите ти. 

4. Връщат спомени 

Падащите есенни листа са често асоциирани със силни емоции, свързани със спомени от детството. Свободни моменти като хвърляне на шума, търкаляне в нея, разходки с родителите ни, първите учебни дни или нещо съвсем лично. Каквито и да са те – винаги пазим тези мигове, независимо дали са съзнателни или не. Емоциите от тези спомени са толкова силни, че засилват приятните усещания за този сезон. Понякога дори най-беглият поглед към променящите се корони на дърветата може да ни развълнува. 

Как тези цветове отключват тези емоции при теб? След като вече си наясно с ефектите на есенните багри, можеш да стимулираш чувствата си съвсем съзнателно. Ако пък имаш неприятни спомени с този сезон, опитай да ги пуснеш на свобода, говори за тях. Тази есен може да бъде сезонът на промяната, в който да си поставиш за цел спомените ти оттук нататък да ти напомнят твоята сила и смелост и да станат по-красиви и чисти. 

5. Смиряват егото и вдъхновяват креативността 

Есенният сезон олицетворява чудатия цикъл между живота и смъртта. С всяко паднало листо наблюдаваме трансформацията в природата и как всичко живее по свой начин. Да съзерцаваш нещо простичко като кестеново листо, което се превръща от зелено в кафяво, ни носи изумително чувство, което едновременно ни смирява и вдъхновява. Ставаме по-осъзнати за света около нас и личните ни егоцентрични мисли започват да се смаляват.  

Освен да те омиротвори, този сезон може още да ти помогне да се справиш с проблемите си. Не е трудно да започнеш да осъзнаваш, че всичко се случва с причина, проблемите идват и си отиват и винаги има решение. 

6. Стимулират спортуването 

Хората имат повече стимул и комфорт да се движат, когато времето е по-хладно. Бягането в парка е не само по-приятно, но и по-впечатляващо с цветовете около нас. Планината ни привлича с невероятните си багри, а така изкачването става една идея по-лесно. Карането на колело също е чудесен начин да обиколиш парка в този сезон – по алеите има по-малко хора, а вятърът в косите ти ще добави филмово очарование. Есента вкъщи също носи своята магия. Няма нищо по-уютно от това да запалиш свещ и да посветиш няколко минути на медитация, йога или просто на осъзнато дишане. 

 

Вдъхновено от well.org

Снимка: Pexels

Актуални постове от тази категория

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

Проектът “Чуй гласа ми” събра не само погледите, но и гласовете (буквално) на смели мъже, за да докаже, че силата нерядко идва от умението да покажеш своята слабост. Целта - да накараме повече мъже да говорят.  Явно сме успели да я постигнем, защото изложбата беше...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

Movember тази година е към края си, а днес споделяме и последната статия от поредицата с терапевта Матей Иванов. След примерите от практиката на терапевта, както и първите знаци, за които мъжете и техните близки трябва да внимават, за повишаване на психичното им...