Работата е спасение на много жени в токсична връзка. От една страна стои финансовата независимост. От друга – подкрепата на работодателите в критичен момент. Разбирането, че дадена жена преминава през изключително труден период и заслужава емоционален толеранс. Този разказ от първо лице представя ключовата роля, която работната среда оказва за всички онези жени, които искат да продължат напред. 

“Понякога единственият кръг от хора, до който жена в токсична връзка има досег,  са нейните колеги. Лично аз бях точно в тази ситуация. Приятели и роднини – не. Само работа и вкъщи, защото някой трябваше да изкарва пари, след като той за пореден път беше затънал в дългове от хазарт.

Обкръжението в работна среда за мен беше жизнено важно – там беше моето спасение, бягство, опора и пристан. Мои колеги ми помогнаха с огледите за квартира, докато планирах бягството си, защото само в работно време можех да си позволя да го правя.

Един работодател е добре да знае:

Понякога една жена може да изглежда разсеяна, уморена, да ѝ се наложи да вземе непредвиден отпуск, за да успее да осъществи своето бягство или за да се възстанови след него. Аз бях от вторите. След като напуснах токсичната си връзка, ми бяха необходими две седмици, за да дойда на себе си.

Моят работодател не знаеше. Но отдел човешки ресурси знаеха и вярвам, че ако се беше наложило, щяха да го комуникират с него. Според мен е важно, особено, когато работодателят е мъж или не е е особено близък със служителите си, те да могат да разчитат на отдел човешки ресурси. Да могат да споделят проблема си, дори не в дълбочина, за да може, ако се наложи, отделът да се застъпи за служителя.

Добре е да се направи кратка беседа със служителите, нещо като информационна кампания по темата, за да може в случай, че сред тях

има някой, който е в подобна ситуация, да знае, че би имал подкрепата на колегите и работодателя си.

Много често страхът от финансова нестабилност е причина да стоиш в дадена връзка, защото не можеш да осъществиш “бягството” си без да разполагаш с ресурс и време за това. Ако жената знае, че може да разчита дори на аванс, например, това би ѝ дало увереност и спокойствие.”

 

Тази статия е част от инициативата #MогаСама.

Oще полезна информация за работодатели тук: https://emproveproject.eu/bg/za-rabotodateli/ 

 

Снимка: Pexels

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...