Когато стартирахме инициативата Emprove Badge, за която ви разказахме тук, подходихме с увереност и ентусиазъм поради няколко причини. Благодарение на професионалния бекграунд на част от екипа на Emprove, сме изградили наблюдение, което се доказа във времето, а именно, че компаниите у нас се развиват успешно не само като бизнес, а и като човешка структура. Именно онези компании, които инвестират в отношението към служителите си, са тези, които постигат дългосрочни успехи. Убедено вярваме, че фирмите съществуват благодарение на хората, а не обратното. Пред очите ни се разкриват страхотни примери за доброволчество и корпоративно социални проекти, които носят много повече от публичен имидж. Една от компаниите, за които нямахме и съмнение, че е готова да включи темата за превенцията срещу насилието на работното място с подкрепа за хората в екипите си, беше Hewlett Packard Enterprise. Организация с дългогодишна история, традиции, визия и иновативност. 

Партньорството ни стартира с проактивния подход на групата по доброволчество в компанията в лицето на Милена Драндийска, която освен редовните си ангажименти за компанията като бизнес анализатор, инициира и доброволчески проекти.

„Последните 5 години нашата група се занимава с развиване на доброволчество и дарителство в рамките на компанията на локално ниво. Като акцент винаги е било доброволчеството. Олга Минева (основател на фондация Emprove) ни увери, че реално ще помогнат на нас като хора, като личности, като екипи, като мениджъри и работодател като цяло, за да бъдем много по-приемащи и отворени – даващи възможност на нашите колеги да споделят. За да бъдем не само на хартия „инклузив“  и други понятия, често присъстващи в корпоративния свят, но и да станем по-подготвени и успешни в това да разпознаваме, да се справяме и колкото може да помагаме за разрешаване на подобни токсични ситуации.”

Напълно естествено, в началото на проекта съществува доза притеснение от страна на колегите, които все още не подозират колко голям ефект всъщност ще предизвика темата за токсичните взаимоотношения в организацията и че тя присъства масово в живота на хората под една или друга форма. Резултатите показват категорична нужда от подобен вид интервенция от страна на компанията. Относно интереса към първото тематично събитие от страна на колегите си, Елица Недева, мениджър услуги, казва:

„Притесненията ни се оказаха напразни, посещаемостта беше над 110 души, което за такъв формат е показателна бройка. Всички бяха много активни, може би причината за това беше, че ползвахме платформа, която позволява да се задават въпроси. Мисля, че всеки един от хората, които присъстваха, беше докоснат и от личната история, и от това, което терапевтът сподели с тях. Започнаха да споделят и своя опит и да искат съвети на различни теми. Въпросите бяха толкова много. Тогава разбрахме, че наистина има интерес и хората имат нужда от съвети по тази тема. Веднага последваха коментари и въпроси кога ще правим още нещо по темата.“

До този момент, всичко сочи, че има крещяща нужда от подобни събития, но как да убедиш своя работодател да инвестира в дългосрочна подкрепа на служителите си по чувствителна тема като превенцията на насилието у дома и на работното място? Милена Драндийска използва личните си впечатления като основен елемент, който впоследствие убеждава и по-горните нива в корпорацията.

“Това, което мен ме спечели е, че при целия екип беше постигнато отношение към темата. Ясно е за всички, че тя е много деликатна и болезнена в много от своите разновидности, но подходът на EMPROVE е нещо, което много ме впечатли. Още в първия разговор с Оля, тя препоръча да избягваме думи като „жертва“, „криза“ и т.н., които медиите слагат на преден план, за да привлекат вниманието.

Това, че EMPROVE залагат на превенцията и на това как човек може да се развие след като излезе извън тези отношения, цялата тази позитивна енергия, която се вижда и в типа събития и във всичко, което правят, беше нещото, което нас много ни грабна.“

С тези аргументи, Милена се обръща и към Яна Тонозлиева, оперативен мениджър и член на борда на директорите. Отдаденият екип на HPE дава истински добър пример как се проправя път в организационните политики – с примери, факти, увереност в каузата и разговори до най-високо ниво. Обратната връзка от страна на Яна Тонозлиева не закъснява.

„Ние сме борд от 6-9 човека в нашия състав, като на всяка борд среща при нас идват различни предложения не само от доброволческите групи, но и от единици, които представляват съответна група в компанията. Тоест срещаме се с предложения на седмична база. Мога да ви кажа, че не всяко предложение се приема с широко отворени ръце, има много въпроси, които се задават, за да се разбере какво стои зад него, връзва ли се с нашата стратегия и корпоративна култура, има ли отношение към нашия сайт, как би повлияло на хората, как съответната тема може да се възприеме и отвън. Всичко това се пречупва през въпроси към човека, който презентира предложението си. В случая това беше Милена, която беше подготвена много добре – със слайдове, статистика, обратна връзка от това първо събитие и съответно следващи стъпки и по-нататъшно партньорство с EMPROVE.”

Марина Георгиева, мениджър ключови показатели, споделя и друго важно наблюдение:

„Смятам, че колкото повече говорим по тази тема, толкова повече хората ще я приемат и ще разговорят за нея като нещо нормално.“

Всъщност, това не е единственият социален проект, който Милена Драндийска успява да сбъдне. И в този смисъл, самите ние като фондация, имаме късмета да кръстосаме пътища с човек като нея, който истински вярва в значимостта на каузата. А нейната амбиция да съчетава корпоративната работа с доброволчеството, е примерът, от който всяка компания има нужда в днешно време. 

„Бордът наистина много приятно ме изненада с това, че въобще нямаше колебания. Да, имаше технически въпроси, но темата наистина беше възприета като много важна. След събитието безапелационно се видя, че тя трябва да се развива дългосрочно. Бордът ни подкрепи изключително много.”

 

Очаквайте следваща статия, в която споделяме повече за практическата част на партньорството с Hewlett Packard Enterprise и защо то е наистина работещо и полезно. 

Актуални постове от тази категория

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Мъжете на Taulia: чудеса от храброст

Нека ви разкажем една история за това как едно малко действие, може да постигне толкова много! Taulia са финтек компания, която помага на организациите да се развиват чрез иновации. Taulia са също част от бизнес семейството на SAP, за които сме разказвали чрез нашата...

Жадни да помагаме

Жадни да помагаме

„Жадни да помагаме“ – това е мотото, под което изворната вода Pure H2O стартира съвместна кампания с три популярни личности, като им дава възможност сами да изберат каузите, които искат да подкрепят.  Едно от тези популярни лица е Мартен Роберто – музикален продуцент,...

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Знанието се ражда в споделянето: HPE x Emprove

Малките стъпки в големите корпорации винаги водят до качествени промени. С търпение, любопитство и растящ интерес към овластяването в различните му форми, ставаме свидетели на изключително полезни практики в работната култура. Мисията на Emprove ни среща с ентусиазма...