Чрез разказа си, терапевт Славка Зидан ни кани за кратко в срещите, които трансформират оцелелите жени в истински менторки на светлината. Emprove непрестанно обновява групите на жени, които искат да заживеят истински след травмата. Нашата общност е отворена и подкрепяща, а в следващите редове ще научите по какъв начин изглеждат някои от нашите сесии. 

Отлетя една година, в която още 19 жени преминаха през групите за ментори на Emprove.

През 2021 г.  ние не се поколебахме въпреки трудностите и успяхме да реализираме нашите групи присъствено. Надяваме се всички участнички да осъществяват живота си все по-пълноценно с всеки изминал ден.

Какво правихме през тази година?

С всяка от групите бяха проведени 5 сесии по 3 часа. Освен да се опознаваме и да говорим, най-главното, което правихме, беше да играем.

Играта е най-достъпният и лесен начин за учене.

Ние идваме с него и през него научаваме всички важни неща за света. След това училището отнема от времето за игра и ние постепенно забравяме за тази еволюционна способност. С тази забрава идва и забравата, как да се радваме на живота. Но какво е животът без радост? Наистина ли си заслужава да се живее по този начин? Не разбира се, затова и ние приемаме задачата да възстановим способността да се радваме, много, много сериозно!

С какво играхме?

С материята разбира се! С нашата майка, от която всички ние сме взели назаем телата си.

През различни художествени техники и материали, момичетата на Emprove се трансформираха от Сървайвърки в Творци на живота си.

Не е симпатично само да се оцелява! Оцеляването е трудно, енергоемко, не връща много и не можем да усетим радостта от това, че сме се справили. Дори напротив, стресът понякога ни държи с години и ни товари с разнообразни страхове. Да оцелеем е равносилно на това да останем живи. А после? Ще се осмелим ли да продължим? Да! При нас няма място за гняв! „Оцелях! Точка! Сега трябва да живея истински!” Затова и за нас е важно нашите менторки не само да оцеляват, но и активно да творят своето бъдеще.

Нашата работа ще има смисъл само тогава, когато всяко момиче успее да превърне миналото си в урок, а не в спирачка.

През травмата, през болката, „през раната в нас влиза Бог” (К.Г.Юнг). Той влиза, но всъщност ние откриваме, че той винаги е бил там. Докато ние сме си проправяли път през джунглата на психичния хаос срещу нас, със същото темпо и божествената искра в нас е вървяла към срещата!

Срещата

На масата са поставени художествени материали. Шарените деца на Богинята майка – Материята. С тяхна помощ  момичетата извайваха себе си. С цвят или глина, с въображение или движение, с приказка или песен – те всъщност материализираха себе си. Материализираха онези непознати и по тази причина страшни свои качества, които никога не бяха виждали светлината на Слънцето. И така, през процеса на творене, споделяне, съпричастност, ангажираност и радост, те успяха да стопят ледовете на страха и неприемане на себе си и да въздъхнат: „Всъщност тя съвсем не е грозна!”. Да наистина мили момичета, нищо не е съвсем грозно! Всяко качество, всяка тайна, всяка травма, всяка болка имат и своята важна, красива, творческа стойност. Златото на душата невинаги е златно, но винаги е ценно!

Всяка сесия бе откриване на един нов свят. Освобождаване на една непозната сила. Среща с една забравена дарба. Пускане на една обезсмислила се вече болка: „Сега осъзнавам, че колкото повече се опитваше да ме натика в кутията, където да светя само на него, толкова повече усещах желание да светя с цялата си светлина за всички!”

Именно! Това е нашата мисия от Емпрув! Ние не искаме просто да ви помогнем да излезете от токсичните връзки. Ние искаме вие да имате възможност да  засветите с автентичната си светлина! Само така заедно ще успеем да възстановим красотата, която спасява. Красотата мили момичета се намира вътре във всяка една от вас! Нека ни бъде шарено!

Автор: Славка Зидан

Груповите терапевтични сесии за #ЖенитеSurvivors се случват с подкрепата на Български Фонд за Жените, SOHO Sofia и harmonica organic foods.

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...