ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Ето защо тази година решихме да покажем лицата на някои от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Този февруари неслучайно ще четеш за Любов. В месеца, когато това най-силно чувство добива преекспонирани и клиширани размери, целите сме в очакване за цветя, балони и тортички, някак забравяме за малките жестове, уважението и подкрепата в останалите дни от годината. А Любов от #ЖенитеSurvivors ни напомня, че най-важната Любов, в крайна сметка, е тази към самите нас. 

Снимка: People of Sofia

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors?

Тогава изобщо не беше въпрос на осмеляване. Отдавна имах идея, че е нужно да има такава организация, която без натиск и много бюрокрация да помага на жените, които са объркани, на предела на силите си и сами в токсична връзка. По мое време такaва нямаше. Имах нужда да говоря, а нямаше с кого, срещнах много негативизъм и неприятни коментари и това породи срам в мен, което пък доведе до удължаване на взимането на здравословно за мен решение.

Още щом видях платформата и прочетох с какво се занимава и какви са ценностите на Емпрув, знаех, че това е моето място.

Снимка: Подкаст “Нов Човек”

Какво се промени в теб след сесиите?

Самите сесии не променят, ако ти не си готов, на мен ми беше нужен дълъг период на терапия и осмисляне, който продължава и до днес. Хубавото на сесиите е, че виждаш, че не си сама, че има и други, че и те са пострадали и не си единственият измамен човек на Земята. Там можеш да споделиш болката си с други, които разбират и те подкрепят. Още повече ,че всяка от нас беше на различен етап от преживяването и никога не е имало натиск от другите да върви в ритъм, да и се налага да прави “правилното нещо”.

 

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

Не се гордея с нищо от онзи период. Аз съм крайно критична към себе си и още вървя пътя към това да си простя, че съм допуснала подобно нещо в живота си. За участието ми в Емпрув получавам обратна връзка, която ме кара да се чувствам полезна, защото виждам, че съм помогнала, че всички помагаме, момичетата, с които съм работила, ми вдъхват надежда и споделят, че разказвам за важни неща от живота. А аз имам този недостатък, че започна ли да говоря, няма кой да ме спре. И докато някой има нужда от нас, ние ще сме там за него.

Снимка: EMPROVE

 

Виж още: 12 дни около слънцето: Диана 

Актуални постове от тази категория

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...

12 жени около слънцето: Тея

12 жени около слънцето: Тея

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...