ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Ето защо за една година решихме да покажем лицата на 12 от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Мария е от жените, за които работата е истинско спасение, без това да ѝ пречи да бъде невероятна майка за малкото си момче. Именно успешната ѝ корпоративна кариера я определи като наш лектор в програмата за подкрепа на работодатели Emprove Badge. Мария е един от ярките примери, че разбирането и помощта от страна на нейната работна компания е била определяща за крачката към новия живот и свободата след връзка с насилие.

Снимка от отворено събитие на Emprove, в което Мария е лектор                                                       Фотограф: Анджела Иванова

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors?

Присъединяването към група за жени, които са напуснали токсични връзки, може да бъде смело и овластяващо решение. Показва се готовност да търсим подкрепа, да споделяме опит и да се учим от други, които са преминали през подобни предизвикателства. 

Да бъдеш част от тази група може да ти предложи няколко предимства. Може да се поучиш от опита и прозренията на другите, да получиш насоки за навигиране в лечебния процес и да откриеш нови механизми за справяне. Позволява ти да се освободиш от чувството на изолация и да намериш общност от хора, които могат да те повдигнат и вдъхновят.

Напускането на токсична връзка е значителна стъпка към възстановяване на собственото благополучие и намиране на път към по-здравословно бъдеще. Необходима е сила и смелост, за да се освободиш от токсичната динамика, а присъединяването към група може да бъде ценен източник на насърчение и утвърждаване. Не бива да се забравя, че търсенето на подкрепа никога не е признак на слабост, а по-скоро свидетелство за нашата устойчивост и решителност да създадем по-добър живот за себе си.

За мен конкретно не беше въпрос на смелост, а личен избор и силно желание, въз основа на опита, макар и придобит по нелек начин, да успея да помогна дори и на една жена, попаднала в подобна ситуация.

Какво се промени в теб след сесиите?

След участието ми в сесиите, аз изпитах различни чувства и емоции, като най-силните бяха следните: 

 1. Овластяване: Успях да почувствам новооткрито чувство на сила и овластяване да поема контрола над живота си и да направя положителни промени.
 2. Утвърждаване: Свързвах се с други, които са преминали през подобни преживявания, чрез което получих утвърждаване и увереност, че НЕ съм сама в моята борба.
 3. Емоционално освобождаване: Сесиите ми помогнаха да обработя емоциите си и да освободя натрупаните чувства, свързани с токсичната връзка.
 4. Яснота: Придобих по-ясно разбиране за динамиката на токсичната връзка и въздействието, което е имало върху моето благосъстояние.
 5. Повишена осведоменост: чрез сесиите успях да повиша осведомеността си за модели, поведение и червени знаци, които да избягвам в бъдещи взаимоотношения.
 6. Мотивация: Получената подкрепа ме мотивира да предприема действия за освобождаване от токсичността и да търся по-здрави взаимоотношения, не само в любовен план, а и в приятелския ми кръг. 
 7. Изцеление: Сесиите бяха стъпка към изцеление от емоционалните рани, причинени от токсичната ми връзка.
 8. Желание за търсене на помощ: След сесиите бях по-отворена да търсят професионална помощ или консултация за по-нататъшно лечение и подкрепа, както за мен така и за детето ми. 
 9. Определяне на граници: Успях да развия по-силно чувство за себе си и започнах да прилагам здравословни граници във взаимоотношенията си с други хора.
 1. Надежда за бъдещето: Сесиите ми дадоха надежда за по-щастливо и пълноценно бъдеще, без токсичност.

 

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

Напускането на токсична връзка е трансформиращо и променящо живота преживяване. Пътуването на всеки човек е уникално и той може да се гордее със стъпките, които предприема към изцеление, растеж и изграждане на по-здравословно бъдеще за себе си. 

Аз лично се гордея с факта, че напускайки токсичната връзка, получих втори шанс да живея щастливо, да прегърна независимостта и да поема юздите на собствения си живот. Впуснах се към себеоткриването. Започнах да изследвам своите чувства и емоции, желания и интереси, извън границите на токсичната връзка. Започнах да работя върху личностното си израстване.

Но в крайна сметка аз се гордея и с намирането на щастие и удовлетворение извън токсична връзка. Това също смятам за значително постижение. Това показва, че съм успяла да поема контрол над живота си и съм избрала път, който ми носи радост и мир.

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов,  Жени, Михаела , Нора и Галина!

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...