ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Затова и в една година решихме да покажем лицата на 12 от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Maртина Лазаревич се осмели да влезе в групите и вече дейно заема титлата Жените survivor от над 2 години. Майка на 2 деца, която умело жонглира с работа, грижа за децата и изграждането на новия ѝ мечтан дом. 

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors?

Истината е, че следях първите Жени Survivors, с част от тях бяхме приятели, с останалите станахме впоследствие. Още от първият ми опит за измъкване от отровната среда (имам 2 – вторият успешен), знаех, че след като се измъкна искам и ще помагам на други жени, преживели домашно насилие. Emprove ми предостави тази възможност и нямаше как да не се възползвам от нея. И си спомням колко щастлива бях и съм до ден днешен, че съм част от Жените Survivors.

Какво се промени в теб след сесиите?

Станах по-уверена. А и получих неимоверно много подкрепа от целия екип и другите момичета от групите. Аз започнах сесиите още в началото на моя нов живот и все още минавах през трудности и различни препятствия. Спомням си, че като споделях разочарованието, че се чувствам по определен начин и нещата вървят бавно и трудно, ми вдъхнаха много кураж и ми казваха: “Момиче, всички сме минали оттам, всяка една от нас се е чувствала така. Нормално е и си на прав път!” Там започнах да усещам подкрепа и разбиране на 100%. Излезнах много по-уверена, а и подготвена самата аз да давам по-адекватна помощ.

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

С пътя, който извървях. С израстването ми на духовно и психично ниво! С всяка една жертва на домашно насилие, която е потърсила помощ, с всеки един разговор с нея. Най-много се гордея със себе си и със силата, която осъзнах, че притежавам. Силата да променям себе си в нови и нови посоки, силата да подавам ръка, където е необходимо.

Жената Survivor  е титла! Да оцелееш, да излезеш от месомелачката на ежедневен психически, а често и физически тормоз и насилие, граничи със свръхестествени сили. Да съумееш пък след това да се залепиш, изградиш и усъвършенстваш след това, е равно на чудо! Всяка една Survivor е чудо! Земно и неземно! Ето за това няма как да спра да вярвам в чудесата! Защото те са навсякъде около нас!

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов,  Жени, Михаела , Нора и Галина, Мария , Ива и Поли!

Снимки: Кадри от изложбата “Пробуждане между редовете”.

Актуални постове от тази категория

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...

12 жени около слънцето: Тея

12 жени около слънцето: Тея

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...