София, 8 март 2021г.

#ЖенитеSurvivors и Фондация Emprove отбелязаха 8 март с грижа, подкрепа и красота в компанията на 20 жени, напуснали насилствена връзка. В навечерието на Деня на Жената, инициативата „A day to rememberI have survived and I am here!”, подкрепена от Български Фонд За Жените, дари дамите с професионална фотосесия и индивидуални разговори с ментори по темата за домашното насилие.

Това наистина се превърна в един незабравим ден за мен.

И показа красотата ми дори и аз самата не вярвах, че я притежавам!“

 

На тяхно разположение бяха салон за вътрешна и външна красота. В програмата бяха предоставени няколко професионални услуги: грим, фризура и стайлинг, последвани от фотосесия, както и лични сесии за разговор с жена сървайвър, преминала през връзка с насилник, за самоосъзнатост и увереност. Целта на инициативата е не само да подарят на всяка дама онези грижа и внимание, които са им липсвали докато са били във връзка с насилник, но и да напомнят за важността на това да поставят себе си и желанията си на първо място.

Чрез това събитие се обръща внимание на аспектите, които остават второстепенни, докато тече борба с емоционалните, психическите и физическите последствия от токсична връзка. Такива са именно себеуважението, грижата за себе си, удовлетворението от това да изглеждаме и да се чувстаме по начина, който искаме и заслужаваме. Желанието на организаторите е да се постигне и по-дългосрочен резултат, като се създаде и подхрани усещането, че тези жени принадлежат към общност. Да бъдат окуражени да комуникират с други жени, които ги разбират и са преодолели сходни житейски предизвикателства.

 

Една от участничките – Светла Гогова – сподели:

„Вглеждах се многократно в снимките. И започнах да се харесвам.

Това харесване е различно от другото. Не знам как да го обясня. Аз се приемам такава, каквато съм, но на снимки – не. Различно е.

Но сега започнах да се харесвам и на снимките. Такава каквато съм.“

#ЖенитеSurvivors е ново начало на тема, която доскоро бе табу за повечето жени и семействата им в България. Това е първият формат, състоящ се от растяща общност на подкрепящи се взаимно жени в това да познаят ранните признаци на токсичната връзка и да предприемат необходимите стъпки, за да я прекъснат преди да е дошъл критичен момент. Вярванията, че жената е задължена да заема определени дискриминиращи място и роля в семейството и обществото се базират на патриархални разбирания, които са били водещи векове наред, но нямат място в живота ни днес.

 

Събитието се проведе в два поредни дни на 6 и 7 март. С цел спазване на епидемиологични мерки, двадесетте жени бяха разделени в две групи и строг график, за да се избегне струпването на много хора. Жените са избрани чрез участие в предизвикателство в социалните мрежи на Emprove. Фондацията напомня, че има организации, към които преживелите домашно насилие могат да се обърнат за подкрепа. Kогато една жена се намира в токсична връзка, тя притежава силата и ресурсите да се пребори и да постави себе си на първо мяс то, а грижата за душевното и ментално здраве на всяка жена е нейно основно човешко право. Събитието е осъществено с подкрепата на Български Фонд за Жените за #ЖенитеSurvivors.

С благодарности към фотограф Диляна Гергова, Студио Dynaphos,  Retoucher & принт на портрети за всяка жена: Владимир Спасов; Грим: Георги Асенов, Галина Върбанова, Десислава Бекирска; Коса: Станислава Василева, Виолета Арнаудова, Ваня M.

Организаторите благодарят също на партньорите Harmonica Foods, Моята Козметика,  Radiant professional bg.

Актуални постове от тази категория

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...

12 жени около слънцето: Тея

12 жени около слънцето: Тея

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...