Д-р Юлика Новкова или Джулс, както я познават читателите на блога julspsychology, e наш партньор или както предпочитаме да казваме – съмишленик. Преди време тя създаде невероятен материал за нашата мисия, който ние решихме да представим тук в три части. В него заедно споделяме какви са трудностите и пречките пред жените да се самоовластяват и да поемат контрол над живота си. Във втората част представяме Валентина Димитрова и Михаела Георгиева и темите, свързани с правата на жените, през тяхната човешка и професионална призма.

 

Валентина Димитрова, семеен терапевт и съосновател на Център за семейно щастие “Нюанси”

Втората дама, с която искам да ви срещна, е Валентина Димитрова, семеен терапевт и съосновател на Център за семейно щастие “Нюанси”. Работи интензивно с индивидуални клиенти, двойки и семейства. Ментор и консултант към организациите EMPROVE и SAVEHER, помагащи на жени преживели домашно насилие. Валя е от лицата “на първа линия”, които посрещат и опознават всяка лична история на #ЖенитеSurvivors. Както самата тя споделя, Валя е балансьор и сред основните ѝ задачи е да свързва жените, пострадали от насилие, с подходящите експерти от мрежата.

 

Валя, ти си от самото начало в екипа на фондация Emprove, с какво те привлече Оля към своята кауза?

Към екипа на Емпруув се присъединих в самото начало – през 2018 година, когато стартира основно като платформа. Много ме привлече идеята и грижата за жените, след като напуснат токсичната връзка, защото не е достатъчно да се “отдели” жената от насилника, а истинската борба за нея започва след това, когато трябва да започне живота си наново.

Като терапевт, знам колко труден и стръмен може да бъде този път за една жена и ако няма нужната подкрепа, тя често се отказва. В този етап освен подкрепата на близките е нужна и мрежа от специалисти, които да съпроводят жената по пътя, за да може да поеме живота си в ръце. Това е, което видях в Емпруув, а то много кореспондира с моето разбиране за работа по случаите. Така и стартирахме кампанията #Ранобудна през 2020, чиято цел е най-вече превантивна и да помага на жените и техните близки да разпознават първите знаци на една токсична връзка.

Тогава Емпруув разшири екипа си и създаде една общност от жените сървайвърс, ментори, психолози, адвокати и така се оформи един мултидисциплинарен екип, който аз координирам с огромно удоволствие и отговорност!

 

Какви според теб са причините жените, пострадали от насилие, да отлагат да потърсят активно помощ, оставайки в токсичната си среда?

Причините са много и са комплексни.  Най-трудното е да разпознаят и да си признаят, че се намират в такава връзка. Често жените, намиращи се в токсична връзка са манипулирани, изолирани, не могат да сверят с околните дали е нормално или не, обвиняват себе си, че не правят нещо както трябва и вярват, че ако те самите се променят всичко ще бъде наред. Това никога не става, защото целта на насилника е да подчини жертвата и това може да стане дори с психологическо насилие. Когато няма физическо такова, разпознаването става още по-трудно.

От друга страна стои нормата на насилието в семейството и в обществото. Когато в биологичното семейство е имало насилие и особено, ако някое дете е израснало с убеждението, че си е заслужавало боя, е много трудно като пораснал възрастен, да отчете един шамар като насилие, то се е превърнало в част от нормата.

От трета страна стои вярването, че жената трябва да се примирява в името на семейството, защото тя е тази, която трябва да го пази, иначе се е провалила като жена. Липсата на подкрепа от страна на близки и познати, които често с реплики като “ сама си го избрала, сега ще го търпиш” или “да не мислиш, че ще намериш по-добър, те всички мъже са такива”, остават жената да се чувства още по-безпомощна.

Не на последно място е „тяхната специална“ връзка. След избухване мъжете, обикновено се извиняват, обещават, че това няма да се повтори или признават, че имат проблем, но само тя може да му помогне и затова не трябва никога да го изоставя. Това са моменти, в които жените започват да придобиват усещане за значимост, че са по-специални от другите и че имат разбиране  за вътрешния свят на мъжа, каквото никой друг няма и затова се връщат, но не след дълго кръгът се завърта отново.

 

Трудно ли осъзнават вашите клиентки, че са жертва на насилие, какво се променя в тях и как тръгват по пътя на промяната?

Повечето жени, с които съм работила, споделят за преломен момент в живота си, който ги обръща и им помага да видят ситуацията с други очи. Често това е когато насилието се пренесе върху децата, ако има такива, или самите те изпаднат в прекалено застрашаваща ги ситуация и тогава те активират всички ресурси в себе си и успяват да се махнат.

След това следва един тежък период, в който сякаш се събуждат и виждат колко време е минало, какво се е случило, с какво “разполагат” като социална среда, подкрепа, възможности, умения.

Понякога е по-трудно, плашещо и несигурно, друг път има някаква сравнително стабилна основа, на която да се стъпи, но и в двата случая най-големият успех е в това, че жената е успяла да си тръгне. А пътят, който предстои е за това, да се извърви 😊

 

От какво се нуждаят в психологически аспект #ЖенитеSurvivors, за да харесат себе си и да продължат с живота си?

#ЖенитеSurvivors имат нужда от терапевтична работа, в която да могат да разберат механизмите, които са изградили в себе си за свързване. Това е дълъг, не винаги лек и приятен процес, но много важен. Ако жените не успеят да разберат случващото се в живота им и да му намерят смисъл, те ще продължават да се свързват с такива мъже или пък обратното ще се затворят прекалено и от страх да не попаднат отново в токсична връзка, се лишават от възможността да бъдат в отношения.

Вярвам, че колкото повече опознаваме и разбираме себе си, толкова пo-голяма увереност добиваме и правим по-смели избори, защото си даваме сметка колко много зависи от нас и как ние участваме във всички процеси. 

 

Михаела Георгиева, Сертифициран кариерен коуч и Треньор по лидерство, основател на Leaders.bg

Третата дама от екипа на Emprove, с която искам да ви запозная, е Михаела Георгиева. Михаела е жена, посветена на мисията си да помага на хората, с които работи, да създават за себе си автентичен и смислен живот, работа и бизнес. Сертифициран кариерен коуч и Треньор по лидерство, основател на Leaders.bg. Михаела е част от менторския екип и провежда индивидуални срещи и групови обучения за #ЖенитеSurvivors. В Emprove я води намерението ѝ да вдъхнови и други жени да поставят себе си на първо място, да се обичат и харесват такива, каквито си и да променят начина, по който се свързват със себе си и другите.

 

Михаела, какво намери за себе си в дейността на Emprove, което те мотивира да се превърнеш в едно от активните действащи лица за промяната за #ЖенитеSurvivors?

Преди да се срещна с Emprove, имах осъзнатото намерение да помагам на жени, които искат да продължат живота си по нов начин, след като са излезли от токсична връзка. Аз съм една от тези жени. През 2018-та година сложих край на неудовлетворяващ период от живота си. Дълги години се бях примирявала с нещо, което е много по-малко от това, което заслужавах.

Две години по-късно успях да се върна към себе си. Вярвам, че понякога неприятни неща ни се случват, за да ни накарат да си припомним кои сме и да се свържем с чувството си за истинска стойност. Към днешна дата имам прекрасен и подкрепящ партньор до себе си.

Искам да предам знанието си и уроците, които използвах за да трансформирам неприятния период от живота си нещо много красиво. И да помогна на други жени да си спомнят кои са и да създадат по-хубав живот за себе си.

В Emprove ми харесва чувството за общност и споделена мисия. Екипът е прекрасен и имаме прекрасни взаимоотношения с другите дами, работим заедно с лекота.

 

От каква подкрепа имат нужда дамите, с които работиш – какво чувстват, че са загубили и към какво се стремят?

Повечето дами чувстват, че са загубили себе си, самочувствието си и доверието си към мъжете. Напълно ги разбирам. Не е лесно да се довериш и да проявиш уязвимост, след като в миналото си дал най-ценното, което имаш и то не е било уважено. Вярвам, че доверието към външния свят се постига, когато човек отново успее да се довери на себе си. А това, към което се стремят жените, е спокоен, свободен и щастлив живот. Целта им е да създадат друга реалност за себе си, различна от травматичните периоди, през които са преминали.

 

Трудно ли е да откриеш лидера в себе си, след като си живяла години наред в някаква форма на потисничество и ограничения на личността си?

Трудно е, защото лидерството изисква да застанеш зад кормилото на собствения си живот. Не можеш да бъдеш и жертва, и лидер едновременно. Налага се и да започнеш да вземаш други решения, за да имаш различни резултати. 

Най-предизвикателната част за мен беше да си припомня коя съм и да се свържа с чувството си за стойност. Това е процес. Изисква се търпение. Добрата новина е, че след години работа в тази посока, сега съм по-щастлива от когато и да е било преди. За пръв път в живота си обичам и уважавам жената, която съм и поставям себе си на първо място.

 

 Какви са осезаемите промени, които настъпват в живота на жените, след като получат подкрепа от Emprove? 

Едно от най-хубавите неща е, че те усещат, че не са сами. Ние сме тук за тях. Имат подкрепа, защитено пространство, вдъхновяващи и обнадеждаващи примери. Промяната за всяка жена е различна като мащаб и измерение. Някои от тях споделят, че са намерили място, в което не се чувстват съдени или като жертви. Имат подкрепата и усещането, че ще могат да се справят и сами.

 

Лесно ли е за #ЖенитеSurvivors да харесват себе си, телата и личността си и от какво имат нужда, за да го постигнат?

Не е лесно да харесват себе си. Често това е нещо, което е било присъстващо в тях и преди токсичната връзка. #ЖенитеSurvivors споделят, че им е трудно да се свържат с чувството си за любов към тях самите.

От моя опит мога да споделя, че това е процес. Имат нужда от търпение, приемане, освобождаване от чувство за вина. От това да обявят собствените си граници, да се научат да казват Не!.

Да се разделят с желанието си да са перфектни и да се вписват в очакванията на другите за красота. Да започнат да бъдат себе си и свързани с истинската си същност. Имат нужда от това да се почувстват добре и красиви в собствената си кожа. Да се научат да се грижат за себе си, да успяват да се свързват с нуждите си и да ги заявяват. И вярвам, че това да се обградят с подкрепящи и любящи хора е част от този процес.

 

Източник: Juls’ psychology

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...