Д-р Юлика Новкова или Джулс, както я познават читателите на блога julspsychology, e наш партньор или както предпочитаме да казваме – съмишленик. Преди време тя създаде невероятен материал за нашата мисия, който ние решихме да представим тук в три части. В него заедно споделяме какви са трудностите и пречките пред жените да се самоовластяват и да поемат контрол над живота си. В първата част представяме Олга Минева и темите, свързани с правата на жените, през нейната човешка и професионална призма.

 

Олга Минева, организационен психолог и основател на фондация Emprove.

Първата дама, с която ще ви срещна, е Олга Минева, основател на фондация Emprove. Олга е организационен психолог с научни степени от Германия и Великобритания, която вече десет години освен като консултант на корпоративни клиенти, е активно въвлечена и в социални проекти за деца, младежи в неравностойно положение и жени. 

Създава идеята за Emprove още през 2016, с мисията да помага на жени, преживели различни форми на насилие, по пътя на тяхното Овластяване и икономическа независимост.

Към тази своя инициатива впоследствие тя успява да привлече редица експерти от различни области в общо 7 Европейски държави. Заедно те говорят открито за човешката страна на проблема с насилието. За мен е чест да съм сред менторския екип, който отдава доброволно професионална експертиза и човешка грижа в подкрепа на жените, които се борят за активна промяна. 

Заедно със своя екип, през 2020 г. Олга стартира кампанията #РаноБудна, за да повдигне обществен дебат и повишена осъзнатост по темата за #ПървитеЗнаци на насилие и различните форми на неговата проява, както и да разкаже по различен начин историите на тези жени. Еmprove е и инициатор на първата по рода си общност на #ЖенитеSurvivors, които в ролята на ментори, лектори и автори разкриват своите истини и опит, изпълнени с емпатия, топлота, обич и грижа, в които някой да намери себе си. 

Жените, пострадали от насилие, не са просто част от статистиката. Те са живи и дишащи съзнания, на които някой несправедливо и насилствено отнема правото да бъдат себе си. Олга Минева и страхотният екип на Фондация Emprove са непримирими пред това.

 

Оля, благодаря ти, че прие сърцато да разкажеш за общността на Emprove и кампанията #РаноБудна. Как реши да основеш фондацията, да стартираш публичните дискусии и да промениш възприятията към #ЖенитеSurvivors – от жертви на насилие към хора с опит и сила за Промяна? 

Emprove стартира през 2016 година като международна социална и технологична иновация, провокирана от проучване, което проведохме в 33 oрганизации от 7 Европейски държави.

Идентифицирахме огромното предизвикателство – не само в България, но и навън – да се предложи наистина продължителна, мултидисциплинарна подкрепа на жени, преживели насилие, която да ги съпроводи в изграждането на нов живот и по пътя на тяхната независимост, не само в етап на тежка криза, но и преди или след него. Като първа крачка, разработихме и тествахме в кризисни центрове онлайн платформа, която да допълни наличните инструменти и процеси за подкрепа, чрез дългосрочно, безплатно менторство и геймифицирани онлайн обучителни мисии. 

Проектът беше наистина успешен и този “дигитален експеримент” ни даде зелената светлина, че не можем да спрем дотук. Развихме безвъзмездната ни подкрепа и в офлайн среда – на живо – като тя включва психологическа, правна и коучинг услуги, обучителни формати, публикации и др.

Още от самото начало бяхме насочени към грижата за #ЖенитеSurvivors, защото прекратяването на насилствената връзка е само началото на дълъг и важен път на промяна, в който никой не трябва да е сам.

#РаноБудна се роди в стремежа ни да засилим ранната превенция на токсичността, още преди да е прераснала в насилие, да повишим обществената осъзнатост за този проблем чрез серии от събития и информационни кампании и индивидуална работа с жени в потенциално опасна връзка.

 

Кои са хората, със и за които работи Emprove и как? От каква подкрепа имат нужда те, за да се борят проактивно за промяна в живота си?

Бих казала, че работим за и с цялата общественост, защото проблем като домашното насилие изисква силна армия и цялостен подход. С нас се свързват хора от всякакви сфери и намираме най-смисления и удовлетворяващ начин за въвличането им в нашата обща кауза. Настоящите ни стратегически цели се фокусират върху:

  • РаноБудните жени – Жените, пробудили се за #ПървитеЗнаци на насилие, които подкрепяме с менторство от жени сървайвърки, психологическа и правна помощ.
  • #ЖенитеSurvivors – гордеем се с нашата първа по рода си общност на жени, които вече са преминали през Ада на насилието и искат да споделят своя опит и сила – за тях създаваме различни формати за грижа и личностно развитие, а те от своя страна са наши безценни лектори, автори и ментори.
  • Работодателите – Бизнесът играе огромна роля в подкрепата на жени, излизащи от връзка на насилие. Разработихме серия от събития за повишаване на осъзнатостта за токсичността в човешките взаимоотношения и дългосрочни програми за работодатели, които искат да се застъпят за този значим проблем и да предоставят тази ключова грижа на своите служители.
  • Артистите – това е една група с много силен заряд за Промяна и сме щастливци, че избират именно нас за канализиране и изява на своя талант в социална посока. Инициативата ни #ИзкуствотоПробужда вече обхваща артисти от сферите на кино, визуални изкуства, литература и др. Тепърва ще разкриваме какво сме подготвили! Засега само препоръчваме да преживеете това: https://www.facebook.com/1794802000769732/videos/430002328035964 

Слоганът на кампаниите ви е “Тук сме, има ни” – кои сме “ние” и с какво успяваме да бъдем наистина полезни на #ЖенитеSurvivors?

Рационално казано – Ние сме мултидисциплинарен екип от експерти, отдадени на каузата и десетки доброволци, влагащи толкова много от своето време, енергия и талант, за да достига Emprove до повече хора. Но всъщност НИЕ сме цялото наше общество, не само в България, а в международен аспект. 

И ти, който четеш тази статия, си част от нас – хората, които искат и могат да са тук, за да изслушат, подкрепят, вдъхнат смелост, да повярват, да са просто там, когато една жена създава своя нов живот, да говорят за този проблем, да четат и да споделят, да не са безразлични. Да са тук.

 

Какво е нужно да направи жена, която иска промяна в живота си, за да получи подкрепа и закрила в общността на Emprove?

Нека не се колебае да ни пише в нашата Фейсбук страница, за да я свържем с нейния най-подходящ, доверен Emprove ментор или за да я включим в общността на #ЖенитеSurvivors.

 

Източник: https://julspsychology.com/ 

 

Актуални постове от тази категория

Новогодишни равносметки

Новогодишни равносметки

Новата година е като врата, през която трябва да минем осъзнато. Да оставим в миналото онова, което не ни трябва, но и да вземем онова, което  би ни послужило занапред. И когато сме готови – да я затворим. Ние избираме да запазим в джоба до сърцето си най-доброто от...

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

Emprove: нашите 16 дни на активизъм

25 ноември е ден, който не само бележи борбата срещу насилието над жени, но и датата, която маркира началото на 16 дни активизъм за всеки човек или организация по света с отношение към този проблем. В този период е нужно да бъдем дейни и гласни, да създаваме мрежи и...

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

“Осъзнаваме огромната степен, в която спортът допринася за благосъстоянието на психиката” – Цветелина Трендафилова, NЕXT LEVEL

Второто издание на кампанията “Чуй гласа ми” откри много нови съмишленици по пътя си и това ни радва изключително много поради няколко причини. Наблюдаваме ефекта от подкрепата, виждаме, че партньорите ни искрено вярват в каузата и откриваме органична връзка между...