Любов се свърза с нас за първи път преди почти три години. Оттогава насам тя е лектор на нашите събития и координатор на общността на #ЖенитеSurvivors, както и ментор на не една #РаноБудна. Любов споделя своите съвети в тази изключително полезна статия, която препубликуваме от сайта mammi.bg

Почти всяка връзка започва с усещане за лекота, радост, нетърпение, желание да сте постоянно заедно. Да си влюбен е тръпка, която кара цялото ти тяло да трепти, особено когато е взаимно. Искаме да споделим всеки дъх, всеки момент, забравяме за приятелите, не можем да мислим за нищо друго. Делим всичко, защото…това е любовта, пълна отдаденост. 

Минава време, продължаваме да се обичаме силно, но изведнъж се оказва, че тя/той (защото насилието няма пол) е малко по-привързан от нас. Казва, че толкова ни обича, че не може да диша без близостта ни, и затова иска всяка секунда да е споделена, звъни ни по над 50 пъти на ден, само за да пита как сме, къде сме, добре ли сме, кога сме се прибрали, защото например навън е тъмно и опасно. Прекрасно е някой да се грижи за нас, но едно обаждане е достатъчно. Или молба вие да пишете като се приберете. Държи да прекарвате всяка минута от свободното си време с него, защото ако не – то това връзка ли е.

И един ден разбирате, че следи телефона ви, профила в социалните мрежи, пощите и вас самите. Ще си кажете – голяма работа. Не, не е. И именно така манипулаторите и насилниците полека лека омотават половинките си, докато не ги накарат да се почувстват толкова виновни, че да се подчинят напълно на исканията им. А те нямат край. Винаги ще стъпвате накриво покрай тях. Те имат нужда от някого, когото да мачкат, на когото да показват силата си, защото често това са виждали като деца от родителите си или пък с тях са се отнасяли зле по площадки, на улицата, в училище.

МОЖЕМ ДА РАЗГРАНИЧИМ НЯКОЛКО ВИДА НАСИЛИЕ: ПСИХИЧЕСКО, ФИЗИЧЕСКО, СЕКСУАЛНО, ФИНАНСОВО.

Психическото е много опасно, защото няма законово определение за него, не оставя следи, не е доказуемо. А и доста често е умело водено и потърпевшият не е наясно, че е в токсична среда. С този вид по-често боравят жените манипулаторки, тъй като чисто физически не могат да посегнат на половинката си. Този вид насилие може да бъде смазващо, защото действа незабелязано – отначало полека лека – с обвинения, с лъжи, може да мине много дълъг период от време преди да се усетите, че някой ви манипулира, че променя средата около вас и ви насажда чувство за вина при всяко ваше действие, омаловажава постиженията ви или още повече – спира ви да се развивате.

Един от силните флагове е, когато половинката ви започне да ви обяснява колко лоши приятели имате, какви незаинтересовани родители и роднини, колеги, как не подбирате обкръжението си – с две думи, вие сте неспособни да задържите приятели или те само ви използват. Всеки от тях ще бъде разнищен, за да ви убеди, че ви мисли лошото. В същото време въпросният партньор ще ви съчувства за това и ще ви подкрепя при решението да не се виждате повече.

ЦЕЛТА Е ДА ВИ ОТДЕЛИ ОТ ВСИЧКИ, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ТАЗИ ВРЪЗКА ЗА В БЪДЕЩЕ.

Друг флаг е непрекъснатото звънене по телефона – да, казва, че е от любов. Обаче не е нормално да нямате право да си оставите апарата и просто да не вдигате, защото сте в час, на работа, в среща, забравили сте го. Какво? Забравили сте си телефона? Лъжете, били сте с друг! Недопустимо!

Манипулаторите рядко разказват за себе си и предишните си връзки – да, имат милион истории на кого са помогнали, кой им дължи услуги, колко невероятни същества са, но избягват въпросите, на които вие искате отговор. В същото време ви предразполагат да разкажете най-съкровените си страхове и истории, от които в последствие се възползват, за да ви унижават или натякват. Целта тук е да не можете да си извадите изводи или преценка какви са всъщност, докато за вашите действия сте обвинявани.

ЗАПОМНЕТЕ, ЧЕ ВСЕКИ ИМА МИНАЛО И СЪБИТИЯ, ОТ КОИТО МОЖЕ БИ НЕ СЕ ГОРДЕЕ. НО НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГИ ИЗПОЛЗВА СРЕЩУ ВАС, ДА ВИ КАРА ДА СЕ СРАМУВАТЕ, КОГАТО ВЕЧЕ СА В МИНАЛОТО ВИ.

Те често опитват да отрежат свободата ви като ви наложат да напуснете работа и по този начин ви направят финансово зависими от тях – това е финансовото насилие. Обичайно оправданието е, че сте твърде добра, красива, мила, грижовна, а той ви обича твърде много, за да допуска да се мъчите и да си цапате ръцете с работа. Изкушаващо. Разбира се, че той ще ви издържа!

Да не забравяме ревността. Отначало я потискат, защото знаят, че ще ви отблъснат. Но постепенно излиза наяве и започват абсурдни обвинения, защото сте закъсняли 2 минути, защото сте говорили с някого по телефона (как ще говорите с когото и да е), защото сте погледнали някого в магазина или пък не дай си Боже сте били учтиви с продавача. Така започват най-често скандалите.

Следват проверките – Прибра ли се? Защо закъсня? Защо не ми вдигна на 357-то обаждане, кого криеш, с кого се виждаш?

Ситуациите ескалират и често след това, се появява и физическото насилие. Тук е мястото да кажем и го запомнете много добре!

УДАРИ ЛИ ВИ ВЕДНЪЖ, ЩЕ ВИ УДАРИ ПАК.

Това е. Няма “Ама той по принцип не е такъв, ама той се извини, ама той ме обича, той е такъв само като си пийне”. Ще повтори. И ще става по-зле всеки път, когато вижда, че търпите и не си тръгвате. Защото след шамара или боя идва меден месец, в който той е онзи мил, прекрасен принц, когото срещнахте преди няколко месеца. И така, докато отново му се доверите. И така всеки път.

Следва опит за тотално обвързване, за да не можете да си тръгнете лесно – първа стъпка брак, или направо най-приковаващото в този затвор – бременност. Според повечето насилници оттук нататък мърдане няма. Особено ако вече нямате и доходи. Ако досега сте отказвали да напуснете работа, сега ще се наложи. И тук следва тотална изолация. Ще направят всичко възможно никога повече да не работите и да сте под техен контрол. Ще ви държат най-вече с детето. А вие ще търпите, защото какво ще кажат хората, а и то детето има нужда от баща.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ?

ИЗХОД ИМА, НО ТРЯБВА ДА СТЕ ОСЪЗНАЛИ, ЧЕ СТЕ В ТОКСИЧНА И ОПАСНА ВРЪЗКА.

Да, решението е много трудно, понякога са нужни няколко опита, всеки има право да даде шанс, но нека тези шансове имат лимит. При 3-4 повторения вече трябва да си дадем ясна сметка, че явно нещата няма да се подобрят, а се въртим в кръг.

Можем да говорим за стъпки и организация за напускане на токсичната връзка, ако не сме в пряка опасност за живота ни. Тогава трябва да си тръгнем възможно най-бързо, понякога без багаж. За щастие вече има много асоциации, които помагат. Такава е например Emprove, като хубавото е, че нейните ментори са там, за да проведат разговор с вас, да ви изслушат и не е задължително да сте на етап изнасяне, от тях няма да чуете обвинения или насилване за взимане на решение. Те са наясно, че е трудно, защото са минали по този път, и знаят, че понякога има стъпки назад – може да не сте сигурни изобщо, че партньорът ви е токсичен и да искате просто да споделите с някого, може да не ви е посягал, но друго да ви притеснява и да не знаете как да постъпите.

В случай, че сте решили, хората от тези асоциации най-добре ще ви посъветват какви стъпки да предприемете, ще ви кажат необходим ли е адвокат, какви са ви правата, ще ви насочат към терапевт, като това е задължително за психичното ви здраве.

Едно от най-важните действия е да подадете жалба в полицията. Знам, че звучи страшно, но без нея, ако насилникът е хитър, а имате ли и дете, може да ви обвини, че сте го иззели неправомерно от него. Повечето насилници заплашват, че имат връзки в полицията, за да не подавате оплаквания – обичайно обаче това е поредната лъжа. Ако имате телесна повреда, преди жалбата, си вадите медицинско в близкия болничен пункт. Там ще ви упътят къде е необходимо да отидете.

Следващата стъпка е да опитате да подредите финансовото си състояние, и ако положението не е непоносимо, да започнете работа или да заделите малко пари. Следва да намерите къде бихте могли да живеете, както и да се доверите на приятели/приятелки, роднини – да разкажете историята си. Те често са се отдръпнали от вас преди това, защото вие сте спрели да ги търсите, но повярвайте – като им разкажете, ще ви разберат и подкрепят. 

Съвржете се с въпросните асоциации и попитайте за адвокат – консултациите са безплатни, знайте правата си.

Терапевтът ви и менторът, ако имате такъв, ще ви помагат да преодолеете гнева и заплахите на партньора. Тази част е много тежка, защото работи на психическо ниво – страх за вашия и живота на близките ви и децата ви, както и манипулации чрез извинения, клетви във вечна любов, опити за самоубийство (измислени), обещания и сълзи. Те са многи добри както в заплахите, така и в сълзите. Обичайно напусналите се пречупват при тази гледка.

Ще бъдете облъчвани от всички фронтове – на живо (бъдете готови да предупредите 112, калто и съседите, за да съдействат, ако чуят скандал), по телефона – хиляди обаждания, съобщения, смс-и. Ако блокирате номера – от други непознати номера, а ако изцяло си го смените, по мейл и всяка възможна връзка, дори чрез общи познати (не забравяйте, че манипулаторите успяват да убедят всички колко са невероятни и рядко някой би си представил този човек като насилник).

ПЪТЯТ СЛЕД ОТДЕЛЯНЕТО ОТ НАСИЛНИК ИЛИ МАНИПУЛАТОР Е ДЪЛЪГ, ИЗИСКВА РАБОТА С ТЕРАПЕВТИ И ВРЕМЕ ДА ПОВЯРВЯМЕ, ЧЕ ТАЗИ ЛЮБОВ НЕ Е ИСТИНСКА, ЧЕ ИСТИНСКАТА НЕ ИЗИСКВА, НЕ ЗАПЛАШВА И НЕ ОБСЕБВА, ЧЕ ДАВА ПРАВО НА ИЗБОР И В НЕЯ МОЖЕ ДА СЕ ВОДИ ЗДРАВОСЛОВЕН СПОР, ТЪЙ КАТО ВЪВ ВСЯКА ВРЪЗКА ИМА РАЗЛИЧИЯ И ТОВА Е НОРМАЛНО.

Актуални постове от тази категория

Да поговорим след постановката

Да поговорим след постановката

Чувството да останеш в театралната зала след представление те изпълва с особен заряд. Сякаш всичко е приключило, но не съвсем. Уж седалките са празни, но духът на зрителите още е там. По сцената се разстила невидимо, но завладяващо усещане за колективно преживяване....

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Нора: един феникс понася Emprove на крилете си

Съдбата ни срещна с Нора Христова още през 2020 г. – тя беше едно от първите момичета в общността на #ЖенитеSurvivors. Впоследствие се превърна и в един от най-ценните ни лектори. Нещо, което веднага се долавя в присъствието ѝ, е вътрешната ѝ светлина и огромна сила!...

По-силна и по-уверена:  Жените Survivors промениха живота ми

По-силна и по-уверена: Жените Survivors промениха живота ми

В момента се сформира 12-ата поред група на Жените Survivors и сме безкрайно щастливи да наблюдаваме колко срещана се оказва смелостта! Нужно е едно споделяне, един пример, едно уверение, че силите ти могат да се разкрият в подходящата за това общност. Следващите...